Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τί να βάλετε στη διατροφή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 κατά 35%

Μπορείτε να περιορίσετε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τουλάχιστον ένα τρίτο εάν βάλετε στο εβδομαδιαίο σας διατροφολόγιο τις φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια και τα μπιζέλια, δείχνει μια νέα εκτενής επιστημονική μελέτη, η πρώτη που επιβεβαιώνει την καταλυτική συμβολή των οσπρίων στην προστασία από τη συχνή μεταβολική πάθηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Nutrition, τρεισήμισι μερίδες οσπρίων την εβδομάδα εξασφαλίζουν 35% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με μιάμιση μερίδα την εβδομάδα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ταρραγόνα της Ισπανίας ανέλυσαν τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης PREDIMED (Πρωτογενής Πρόληψη Καρδιαγγειακής Νόσου μέσω της Μεσογειακής Διατροφής), εστιάζοντας στον ρόλο των οσπρίων στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η αντικατάσταση τροφών με πολλές πρωτεΐνες και πολλούς υδατάνθρακες με όσπρια μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης της μεταβολικής πάθησης. Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερα από 3.300 άτομα με αυξημένο εκτιμώμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο αλλά χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Έπειτα από διάστημα τεσσάρων ετών παρακολούθησης των διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων (3,35 μερίδες την εβδομάδα) συσχετίστηκε με 35% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη συγκριτικά με την χαμηλή κατανάλωση (1,5 μερίδα την εβδομάδα).

Τα όσπρια είναι μια ομάδα τροφών που παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και πολύτιμα μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου. Οι ιδιότητές τους αυτές τα καθιστούν διατροφική «ασπίδα» ενάντια στον διαβήτη αλλά και σε πληθώρα άλλων παθήσεων.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button