Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τι λένε οι γιατροί για το πώς και πότε να βάζετε το ρύζι στο ψυγείο – Κίνδυνος δηλητηρίασης αν…

Είναι δυνατόν να πάθετε τροφική δηλητηρίαση από το ξαναζεσταμένο ρύζι; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το πώς να ξαναζεστένετε οποιοδήποτε τρόφιμο, για να αποφύγετε τον κίνδυνο αυτό.


Το ρύζι είναι ένα βασικό συστατικό στην διατροφή μας, αλλά είναι γνωστό ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε αν θέλουμε να το ξαναζεστάνουμε; Πότε και πώς μπορούμε να το κάνουμε; Μήπως πρέπει να το πετάξουμε;

Πότε πρέπει να μπαίνει το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο
Το ρύζι μπορεί να αναθερμανθεί, αλλά πρέπει προηγουμένως να έχουμε μεριμνήσει για την σωστή του αποθήκευση στο ψυγείο.

Δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού πριν από την αναθέρμανσή του, αφού σύμφωνα με την Fiona Hunter, διατροφολόγο της Healthspan:

«Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να επιβιώσει, όταν μαγειρεύεται και προκαλεί τροφική δηλητηρίαση […] Εάν το αφήσουμε να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου αφού μαγειρευτεί, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτηρίδια, τα οποία πολλαπλασιάζουν την παραγωγή τοξινών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εμετό ή διάρροια».


Όσο περισσότερο το μαγειρεμένο ρύζι αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, οπότε, σύμφωνα με την Fiona Hunter, είναι ζωτικής σημασίας να βάζετε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή μέσα σε μια ώρα, εάν σχεδιάζετε να το επαναθερμάνετε αργότερα.

Και προσθέτει η ίδια: «Εάν έχετε μεγάλη ποσότητα ρυζιού που σας περίσσεψε, είναι σώφρον να την χωρίσετε σε μικρότερες μερίδες, ώστε να ξαναζεσταθεί γρηγορότερα [… ] Το μαγειρεμένο ρύζι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για όχι περισσότερο από 24 ώρες πριν από τη χρήση και δεν πρέπει ποτέ να ξαναθερμαίνεται περισσότερες από μία φορές».

Συμπτώματα δηλητηρίασης από ξαναζεσταμένο ρύζι
Εάν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να εκδηλώσετε εμετό, ή διάρροια περίπου μία έως πέντε ώρες μετά, σύμφωνα με το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS). Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Οι ειδικοί συστήνουν να σερβίρεται το ρύζι αμέσως μόλις μαγειρευτεί. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να ψύχεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδανικά μέσα σε μία ώρα και να φυλάσσεται στο ψυγείο για όχι περισσότερο από μία ημέρα μέχρι να το ξαναζεστάνετε. Όταν το ξαναζεσταίνετε, πρέπει να σιγουρεύεστε ότι είναι καυτό σε όλο του τον όγκο, δηλαδή ότι δεν έχουν μείνει κόκκοι ρυζιού που δεν έχουν ζεσταθεί καλά.

Σημαντικό: Το ρύζι δεν πρέπει να το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν αίσθημα αδιαθεσίας, διάρροια, έμετο, κράμπες στο στομάχι, υψηλό πυρετό και αίσθημα γενικής αδιαθεσίας, όπως αίσθημα κόπωσης ή πόνους και ρίγη.

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως μέσα σε λίγες μέρες από την κατανάλωση του φαγητού που προκάλεσε τη μόλυνση. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι και τα συμπτώματα συνήθως περνούν μέσα σε μια εβδομάδα.

Αντιμετώπιση
Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά, πίνετε πολλά υγρά (με μικρές γουλιές αν έχετε τάσεις προς έμετο) και τρώτε καλές τροφές, όταν αισθάνεστε καλύτερα.
Αν σας ταλαιπωρεί πολύ η κατάσταση, μπορείτε να παίρνετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη.
Αποφύγετε χυμούς φρούτων και ανθρακούχα ποτά, καθώς αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την διάρροια.

iatropedia.gr

Tags
Back to top button