Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θράκη "ώρα μηδέν"-Στα "σκαριά" συμφωνία Κίνας-Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη

Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει βάλει πλώρη για τα καλά προς την Ανατολή, απομακρυνόμενη ολοένα και περισσότερο από την Δύση.

Έτσι μετά την κατασκευή του  πυρηνικού εργοστασίου από την Ρωσική ROSATOM  στο Ακουγιού , απέναντι από την Κύπρο, ο Ερντογάν στρέφεται προς την Κίνα για κατασκευή ανάλογου εργοστασίου στην Ανατολική Θράκη, μια ανάσα από τα σύνορά μας στον Έβρο.

Έρχεται συμφωνία Κίνας-Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη

Σχετικό με τα παραπάνω είναι με τίτλο "Τουρκία και Κίνα πλησιάζουν σε συμφωνία πυρηνικής ενέργειας", το οποίο επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας λέει ότι μια συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη είναι δυνατή σε μήνες καθώς δεν παραμένουν σημαντικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη προχωρούν και η συμφωνία είναι δυνατή σε λίγους μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε ομάδα δημοσιογράφων.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή.

«Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σε λίγους μήνες», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

«Υπάρχουν κάποια άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία της συμφωνίας και είμαστε πολύ κοντά σε [πίλυση. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».

Μια ξεχωριστή πηγή σημείωσε ότι ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενεργειακής Διοίκησης της Κίνας He Yang και ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Lu Haongzao ήταν μέρος της επισκεπτόμενης αντιπροσωπείας που επιθεώρησε την περιοχή στη Θράκη.

Το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu που θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος και βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη.

Η κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR's) με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά τα έργα πρέπει να είναι αδειοδοτούμενα,δηλαδή δοκιμασμένα και ασφαλή  εμπορικά και τοπικά παραγόμενα.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται να παράγει 20 γιγαβάτ από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο μέλλον, προσθέτοντας ότι η  χώρα του θα μπορούσε να προσθέσει πέντε γιγαβάτ μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στο σύστημά της.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Akkuyu έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην τουρκική οικονομία και τον ενεργειακό τομέα.

Υπήρξε 47%  τοπική συνεισφορά στο έργο που εκτιμάται σε περίπου  στα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χιλιάδες Τούρκοι εργάζονται στο έργο και αποτελούν το 80% ου εργατικού δυναμικού που κατασκευάζει το εργοστάσιο.

Σχεδόν 4.000 άτομα θα διευθύνουν το εργοστάσιο στο Akkuyu μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία και η Άγκυρα στοχεύει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 30%  από αυτούς είναι Τούρκοι πολίτες.

Πρόσφατα η Τουρκία έστειλε 317 μαθητές στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στην πυρηνική μηχανική και γίνονται βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής εκπαίδευσης στην Τουρκία, όπως νέα προγράμματα σε πανεπιστήμια και λύκεια της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μεγαλύτερο εντοπισμό και μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων χωρών στα επερχόμενα έργα πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής."

Συμπέρασμα

Η εμμονή του Ερντογάν  για απόκτηση Πυρηνικών όπλων είναι γνωστή, όπως και οι στενές σχέσεις του με

Η απόκτηση πυρηνικής  ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς από την Τουρκία, όπως η ηλεκτροδότηση, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι προς  την  παραπάνω κατεύθυνση, κατά τα πρότυπα του Ιράν.

Ένας συγκερασμός απόκτησης πυρηνικών όπλων της Τουρκίας από το Πακιστάν, με το οποίο έχει στενότατες σχέσεις  σε συγκερασμό με τους πυραύλους Tayfun μεγάλου βεληνεκούς για εκτόξευσή τους, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανή απειλή στο μέλλον για Ελλάδα και Κύπρο  

Κάτι τέτοιο θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα σε βάρος όχι μόνο Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Μ.Ανατολής- ΝΑ Μεσογείου-Βαλκανικής και Βορείου Αφρικής.

Τέλος Ελλάδα και ΕΕ θα πρέπει σε περίπτωση ευόδωσης της συνεργασίας Τουρκίας-Κίνας και κατασκευής εργοστασίου στην Ανατολική  Θράκη, να λάβουν μέτρα προκειμένου τα πυρηνικά  απόβλητα να μην διοχετεύονται μέσω του Τούντζα ποταμού στον  Έβρο και το Βόρειο Αιγαίο, προκαλώντας ανεπανόρθωτη περιβαντολογική και οικονομική καταστροφή του, ενώ θα πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψιν το σεισμογενές της περιοχής για να μην έχουμε μια  νέα Φουκουσίμα στα νότια Βαλκάνια. 

 

 

 

 

Tags
Back to top button