Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

«Θολό» το τοπίο στο EuroWorking Group - Στόχος η τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου

H επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.  Οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Στις 22 Μαίου που συνεδριάζει το Eurogroup, και εφόσον προηγουμένως θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα θα υπάρξει η λεγόμενη συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν την Πέμπτη οι κ.κ. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται.

Το αφορολόγητο πάει στα 5.900 ευρώ, ενώ η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να πιάνει τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για τρία χρόνια μετά την επίσημη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι η μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για φυσικά πρόσωπα και η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

Μάλιστα, νωρίτερα χθες, κατά την ενημέρωση που έκαναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, εξέφραζαν αισιοδοξία για «κλείσιμο» του SLA (staff level agreement) μέχρι την Παρασκευή και συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Πλέον, η ημερομηνία αυτή φαίνεται να απομακρύνεται και οι εξελίξεις να καθυστερούν έτι περαιτέρω. Φαίνεται έτσι να δικαιώνεται και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος δήλωνε πρόσφατα ότι ο Απρίλιος είναι δύσκολος μήνας για συμφωνία.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση που έκαναν την Πέμπτη οι κ.κ. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, 900.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται.

Το αφορολόγητο πάει στα 5.900 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνουν φόρο ακόμα και αυτοί που παίρνουν μισθούς ή συντάξεις των 500 ευρώ. Η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να πιάνει τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για τρία χρόνια μετά την επίσημη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν αν το 2019 ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%, θα είναι:

- Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για φυσικά πρόσωπα και 

- μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

Ο πρωθυπουργός, στην κρίσιμη αυτή φάση, στρέφει την προσοχή του σε δύο κατευθύνσεις:

αφενός στο περιεχόμενο της επώδυνης συμφωνίας και στα σκληρά μέτρα που απορρέουν.

αφετέρου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μοιάζει με...καζάνι που βράζει, εξαιτίας των πολλαπλών αδιεξόδων στα οποία προσκρούει η πολιτική τους.

Η ηγεσία του Μαξίμου, φέρεται διατεθειμένη να προβεί σε κομματική συνεδρίαση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να έχει κάτι χειροπιαστό να παρουσιάσει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να ενεργοποιήσει τα αριστερά αντανακλαστικά των συντρόφων που γκρινιάζουν με το … αντίδωρο των εργασιακών.

Ο Τσίπρας βλέπει τον διευθυντή του ILO

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί στο πεδίο των εργασιακών. 

Ο πρωθυπουργός συναντά στις 2.30 τον γενικό διευθυντή του διεθνούς γραφείου εργασίας των Ηνωμένων Εθνών Γκάι Ράιντερ. Και αναμένεται εκ νέου να στείλει το μήνυμα ότι «πρέπει να επαναφέρουμε την ευρωπαική κανονικότητα στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα».

Αν η κυβέρνηση καταφέρει να κερδίσει τα εργασιακά, είναι βέβαιον πως αυτό θα βοηθήσει το Μαξίμου στο να οικοδομήσει και το όλο στόρι για τις επερχόμενες ψηφοφορίες. Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφιστούν κάποια μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης -αφότου επιτευχθεί τεχνική συμφωνία- και όπως όλα δείχνουν οι βουλευτές μπορεί και να κληθούν να βάλουν πλάτη σύντομα.

Μετά την αξιολόγηση, ο πονοκέφαλος για το χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας όλο το βάρος των κυβερνητικών θα πέσει στη διαπραγμάτευση για το χρέος, με ημερομηνία ορόσημο την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας τράπεζας στις 21-23 Απριλίου.

Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος που ζητά το ΔΝΤ έχει τεθεί ως προϋπόθεση από το Ταμείο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά και από την ΕΚΤ για την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση. Όπερ σημαίνει πως ακόμα και αν υπάρξει τεχνική συμφωνία στο επόμενο eurogroup δεν θα τελειώσουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση καθώς θα βρεθεί στις συμπληγάδες ταμείου και Γερμανίας που έχει ακόμα αρκετές επιφυλάξεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Tags
Back to top button