Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων τα κυβερνητικά lockdown: Οι μισές επιχειρήσεις ετοιμάζονται για «λουκέτο»!

Δυσκολία βιωσιμότητας αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τα κυβερνητικά lockdown διέλυσαν ολοσχερώς την ήδη κατεστραμμένη ελληνική οικονομία. 

Έτσι, παρά το κυβερνητικό αφήγημα, και τις «προτάσεις» του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, να «δουλέψουμε περισσότερο γιατί η οικονομία έχει μείνει πίσω», η κατάσταση φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη. Με την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίγει τα καταστήματα τις Κυριακές να μοιάζει περισσότερο με «χάπι στον νεκρό», καθώς όπως τονίζουν σχεδόν όλοι οι καταστηματάρχες, δεν βοηθάει. 

Η πανδημία και το lockdown έβαλε θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα η πλειονότητα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, ναρκοθετώντας τις προοπτικές για το μέλλον.

Ακόμα και υγιείς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν, κυρίως για επενδύσεις μικρής κλίμακας, φαίνεται πως έχουν αναλωθεί για την απορρόφηση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη τους.

Χωρίς να μπορεί να αποτιμηθεί με ασφάλεια όλο το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας, περισσότερο ευάλωτες είναι οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, οι οποίες «πνίγονται» από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το β' εξάμηνο το 2020 και τις προοπτικές για το 2021 αποτυπώνει δυσοίωνα μηνύματα για λουκέτα, απολύσεις και δυσκολία στην πληρωμή των υποχρεώσεων.

Τα σημαντικότερα ευρήματα:

  • 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα
  • Το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση
  • Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το β' εξάμηνο του 2021 έναντι του 3,4% που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού και του 84,1% που δήλωσε πως θα το κρατήσει σταθερό
  • Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

Υποχρεώσεις/οφειλές

Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020.

Περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:

  • στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ)
  • στις φορολογικές της υποχρεώσεις (30,1%)
  • στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%)

Περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:

  • στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (26,6%)
  • στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασμούς (25,1%)
  • Σχεδόν 1 στις 2 (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα
Tags
Back to top button