Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θέμα χρόνου το επεισόδιο - Toυρκικό ΥΠΕΞ: «Ο Στρατός μας δεν φοβάται" - "Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί - Γελοίος ο Δένδιας"

Θέμα χρόνου είναι πλέον το “θερμό” επεισόδιο με την Άγκυρα να ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς στην σκάλα κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Τσαβούσολου προχώρησε σε απίστευτες ύβρεις χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί και κλαίγονται” για να κλείσει λέγοντας πως “η κυριαρχία των ελληνικών νησιών έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Σύμβουλος τουρκικού ΥΠΕΞ: «Κανένας δεν φοβάται τους Έλληνες»   

Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία αποτυπώνεται και στα λόγια του Διεθνολόγου και σύμβουλου εξωτερικής πολιτικής στο τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών, Χουσείν Μπαγκτσί, ο οποίος μίλησε στο OPEN και τη Γεωργία Γαραντζιώτη για την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με όρους στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

«Η διάθεση του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας εδώ είναι ότι οι Τούρκοι δεν φοβούνται τους Έλληνες, έχουμε χιλιάδες στρατιώτες, μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης. Κανένας δεν φοβάται τους Έλληνες», είπε ο Χουσεϊν Μπαγκτσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα στρατιωτικό επεισόδιο στο Αιγαίο θα έφερνε περισσότερες δυσκολίες στην Ελλάδα παρά στην Τουρκία, γιατί οι Τούρκοι μετά από όλες αυτές τις επιτυχίες στη Βόρεια Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι στον αέρα, στη θάλασσα και στην ξηρά.

«Η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε το 1924, όπως και το 1947 ότι αυτά τα νησιά δεν πρέπει να είναι οχυρωμένα. Οπότε κάθε κίνηση από την ελληνική πλευρά να εξοπλίσει αυτά τα νησιά που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, φυσικά και από την τουρκική πλευρά θα λάβει την απάντηση. Αυτή τη περίοδο, αυτό το ζήτημα είναι και πάλι καυτό», τόνισε.

«To Casus Belli, η απειλή πολέμου είναι πραγματική, αν η Ελλάδα επιχειρήσει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα επεκτείνει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί.

Αυτό είναι το casus belli. Τώρα στο αν οι Τούρκοι ή οι Έλληνες απειλούν. Αυτό σχετίζεται από ποια πλευρά το βλέπεις. Από τη δική σου πλευρά οι Τούρκοι απειλούν, από τη δική μας πλευρά ότι λένε οι Έλληνες δεν είναι αποδεκτό», συμπλήρωσε.

Ο ΧουσεΊν Μπαγκτσί εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Τουρκία θα καταφέρει τελικά να προμηθευτεί αμερικανικά F-16.

«Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ο κ. Φλέικ μας είπε ότι οι προσδοκίες μας για το πρόγραμμα των F-16 θα ικανοποιηθούν. Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να πάρει όσα περισσότερα συστήματα μπορεί για τα F-16 που ήδη έχει και η Ελλάδα δεν μπορεί να την εμποδίσει. Είναι μια τεράστια αγορά», κατέληξε.

Δείτε βίντεο

Εκτός ορίων ο Τσαβούσογλου

«Πράγματι, η στάση της Ελλάδας, ειδικά μετά το φαγητό του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την τελευταία ημέρα του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, στην πραγματικότητα δεν μας προκαλεί έκπληξη.

Αλλά πρέπει να υπάρχει ένας λόγος που είναι τόσο έντονη κατά της Τουρκίας. Δηλαδή στο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη κάνεις μια προσφορά στον πρόεδρό μας λέγοντας να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να λύσουμε τα προβλήματά μας και να μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες και πλευρές σε αυτή τη διαδικασία’ και μετά πηγαίνεις και κατηγορείς την Τουρκία σε κάθε πλατφόρμα».

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ μη δώσετε κάτι στην Ελλάδα, η Ελλάδα το έκανε με τα F-16»

«Και ειδικά, πας και κάνεις λόμπινγκ, ώστε να μην πάρει η Τουρκία τα F-16, λέγοντας ‘μη τα δώσετε στην Τουρκία’. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κίνηση που δεν συνάδει με το πνεύμα συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Δεν είπαμε ποτέ μη δώσετε το ένα ή το άλλο στην Ελλάδα. Έχουμε διαφορές απόψεων με την Ελλάδα, υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, η ένταση άλλοτε αυξάνεται, άλλοτε υπάρχει άμβλυνση και άλλοτε αναβιώνουν οι διερευνητικές και συμβουλευτικές συνομιλίες. Υπάρχουν όμως και προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια».

«Ποιος είναι λοιπόν ο άλλος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι επιθετική;», αναρωτήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να απαντήσει:

«Επειδή φέραμε στην ατζέντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου την παραβίαση του καθεστώτος των νησιών από την Ελλάδα που της δόθηκαν υπό τον όρο να μην τα εξοπλίσει με τις Συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Γράψαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους, οι συμφωνίες είναι ξεκάθαρες. Όμως η Ελλάδα τους παραβιάζει και τα εξοπλίζει.

Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, θα τεθεί θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχία των νησιών. Θα ήθελα να το πω για άλλη μια φορά σήμερα. Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτές τις παραβιάσεις, θα τεθεί θέμα κυριαρχίας αυτών των νησιών. Τόσο καθαρά και ξάστερα. Θα τηρήσεις τις συμφωνίες. Μιλάς για διεθνές δίκαιο, προσπαθείς συνέχεια να κάνεις μάθημα σε όλους, λες ότι η δημοκρατία ξεκίνησε από την Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν συμφωνίες».

«Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί»

«Τώρα, γίνονται επιθετικοί και κατηγορούν την Τουρκία, επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν εντός νομικού πλαισίου στην επιστολή που στείλαμε. ‘Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, μας πήρε τα νησιά κ.λπ.’. Η επιστολή που γράψαμε είναι μια πολύ ξεκάθαρη επιστολή. Εξηγεί την κατάσταση εντός νομικού πλαισίου. Δεν μπορεί να απαντήσει ή δίνει χαζές απαντήσεις και μετά το ρίχνει στη δημαγωγία.

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν κόμπλεξ, εμείς δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε τέτοιο κόμπλεξ. Αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία κάθε μέρα, είναι σαν να μην μπορούν να ικανοποιήσουν το λαό τους. Ένα τέτοιο σύμπλεγμα έχουν.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει εξήγηση. Δεν βγαίνω κάθε μέρα εγώ και επιτίθεμαι στην Ελλάδα. Ούτε έχω τέτοια ανάγκη, ούτε ο κόσμος έχει τέτοιες προσδοκίες από εμένα. Ο λαός δεν λέει ότι επικρίνει την Ελλάδα κάθε μέρα. Όλα με μέτρο, όταν χρειάζεται».

«Ο Δένδιας είναι γελοίος»

«Επίσης, η Ελλάδα μας ήρθε με μία προσφορά 25 προτάσεων. Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τους επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε σημαντικές συναντήσεις. Είχαμε επίσης προβλήματα στις διπλωματικές και πολιτικές μας σχέσεις με άλλες χώρες. Τώρα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με πολλές χώρες. Αλλά ποτέ δεν είπαμε στους επιχειρηματίες μας ότι οι σχέσεις μας είναι κακές και θα πρέπει να σταματήσετε εκεί το εμπόριο, τις επενδύσεις και τα σχέδιά σας.

Επικρίνουμε ο ένας τον άλλον σε άλλες πλατφόρμες, αλλά ήταν γελοίο για τον Δένδια να πηγαίνει σε επιχειρηματίες και να παραπονιέται για την Τουρκία. Εμείς δεν λέμε κάτι τέτοιο στους επιχειρηματίες μας. Όταν μάλιστα μας ρωτούν, όταν υπάρχει πρόβλημα με μια χώρα, τους ενθαρρύνουμε λέγοντας ότι ‘εμείς θα τα φτιάξουμε, εσείς συνεχίστε τις επενδύσεις σας ή το εμπόριο’. Μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, εντάσεις, μπορεί να υπάρχουν φιλίες, μπορεί να αυξάνεται η συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις… όλα αυτά είναι φυσιολογικά».

«Η Ελλάδα κλαίγεται παντού»

«Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιοθρήνητη. Αλλά σε ένα θέμα – στα άλλα θέματα δεν θέλω να μιλήσω για το κόμπλεξ τους ή ότι δεν είναι σωστά, δεν το επικροτούμε βέβαια, αλλά τα καταφέρνουν πολύ καλά. Ακόμη κι όταν έχουν απόλυτα άδικο, είναι πολύ καλοί στο να εξηγούν πόσο δίκιο έχουν και να κλαίνε.

Δεν ξέρω αν αυτό εκτιμάται ή αξιολογείται με άλλο τρόπο. Φυσικά, κάθε χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της αλήθειες και τους υπουργούς Εξωτερικών της. Από τη μία έρχονται και σε αγκαλιάζουν αμέσως κι όταν γυρίζουν την πλάτη και μπαίνουν σε συναντήσεις αρχίζουν τα μίση, τις μνησικακίες, τα ψέματα και τις συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν σε πολιτικούς και χώρες.

Πρέπει να ενεργούμε πιο προσεκτικά, στο πλαίσιο του νόμου και με συγκεκριμένη αντίληψη. Ελπίζω η Ελλάδα να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά θα το πω για άλλη μια φορά.

Ας απαντήσει η Ελλάδα σαν άντρας στις επιστολές μας και ας πει ότι αυτά τα νησιά δεν παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς, ότι έχω στα χέρια μου έγγραφα, ότι κανένας από τους λόγους παραβίασης δεν ισχύει...

Αν δεν σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις, έχουμε εξάλλου ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση περί της κυριαρχίας των νησιών. Η κυριαρχία τους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Μόνο αυτό λέμε».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε αιχμές και στο θέμα της στάσης της Ελλάδας απέναντι στα Σκόπια αν και όπως είπε δεν θέλει να απαντήσει σε αυτό το θέμα για να μην παρεξηγηθεί.

«Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε μια ερώτηση για την Ελλάδα σήμερα, γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί, καθώς υπήρχαν μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα. Ξέρετε, τα Σκόπια έπρεπε να αλλάξουν το όνομά για να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ. Σήμερα βάζουν άλλους απαράδεκτους όρους στη Μακεδονία για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν και να συνεχιστούν σε μία πιο ορθολογική βάση, εντός του πλαισίου των κριτηρίων ένταξης», δήλωσε.

Tags
Back to top button