Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Θέλετε να γλιτώσετε τις θερμίδες από τις πατάτες; - Οι 5 υγιεινές εναλλακτικές

Είναι ήδη γνωστό πως η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική, επηρεάζεται όμως σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της.

Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και κάλιο. Έχουν μάλιστα περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο.

Πολλοί θεωρούν την πατάτα παχυντική τροφή. Ο λόγος είναι ότι οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια, που είναι και οι πιο δημοφιλείς εκδοχές, δίνουν πράγματι πολλές θερμίδες. Οι βραστές πατάτες όμως προκαλούν κορεσμό, παρέχοντας ταυτόχρονα πολλά θρεπτικά συστατικά.

Αν πάντως θέλετε να αποφύγετε τις πατάτες, δείτε παρακάτω 5 δημοφιλείς συνταγές και με τι μπορείτε να τις αντικαταστήσετε:

Γογγύλια: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψτε ένα κιλό γογγύλια σε κομμάτια και ραντίστε με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι. Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε δεντρολίβανο.

Γιαμ: Είναι το κοινό όνομα για ορισμένα είδη του γένους Διοσκορέα (Dioscorea). Πρόκειται για αμυλούχους βολβούς που μοιάζουν με την πατάτα. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Ξεφλουδίστε τα γιαμ και κόψτε τα σε λωρίδες, όπως κόβετε τις τηγανητές πατάτες. Τοποθετήστε στο ταψί χαρτί ψησίματος, το οποίο θα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώστε τα στικς στο ταψί και ραντίστε με ελαιόλαδο. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη, άλλο τόσο κόλιανδρο σε σκόνη και ¼ κ.γλ. πιπέρι. Ψήστε για 25 λεπτά, γυρίζοντας στο ενδιάμεσο μία φορά τα στικς για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Κουνουπίδι: Αντί για πουρέ πατάτας, δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ με κουνουπίδι. Βράστε ένα κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το κουνουπίδι, μισό φλιτζάνι γάλα και δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Πολτοποιήστε με το εργαλείο που χρησιμοποιείτε για τον πουρέ, μέχρι το δημιουργήσετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

Κέιλ: Δοκιμάστε να φτιάξετε τσιπς από αυτό το σούπερ θρεπτικό λαχανικό! Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα φύλλα του κέιλ. Κόψτε σε κομμάτια 8Χ8 εκατοστά. Ψεκάστε τα με ελαιόλαδο και προσθέστε αλάτι. Ψήστε τα για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Σελινόριζα: Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τη χειμωνιάτικη ρίζα με την πικάντικη γεύση και το υπέροχο άρωμα, όπως τις πατάτες φούρνου. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεφλουδίστε 3 μεγάλες σελινόριζες (περίπου 1,5 κιλό) και κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια όπως τις κυδωνάτες πατάτες. Ρίξτε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε καλά. Ψήστε για 30 λεπτά, στη συνέχεια ανακατέψτε τα κομμάτια σελινόριζας, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς Κελσίου και αφήστε να ψηθούν για ακόμη μία ώρα.
 

Tags
Back to top button