Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Thedefensepost: Σε πανικό η Τουρκία για την ελληνική εναέρια κυριαρχία-Περίοδο επανεξοπλισμού των δύο χωρών πριν την σύγκρουση

Σε πανικό είναι η τουρκική πολεμική ηγεσία για την υπάρχουσα ελληνική αεροπορική υπεροχή στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ η ανησυχία των Τούρκων επιτελών έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση της Αθήνας για τα F-35. 

Το ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι μεγάλη ξένη αμυντική ιστοσελίδα θεωρεί την τρέχουσα περίοδο, ως χρόνο εξοπλισμού των δύο χωρών πριν από μια ενδεχόμενη σύγκρουση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς λόγω των νεο-οθωμανικών σχεδίων της Άγκυρας ( “Γαλάζια Πατρίδα”-Τουρκολιβυκό μνημόνιο και Κύπρο).

Ο Τζούλιαν Μακμπράιντ (Julian McBride)“ αν η Τουρκία άμεσα δεν μπορέσει με κάποιο τρόπο να βρει τον δρόμο της πίσω στην ισορροπία με κορυφαίους δυτικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, θα χάσει τη μάχη για εναέρια κυριαρχία με την Ελλάδα”.

“Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, που μοιράζονται έναν από τους πιο αιματηρούς ανταγωνισμούς της ιστορίας, ανανεώνουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες για έναν ακόμη πιθανό πόλεμο μεταξύ τους.

Σημαντικός παράγοντας στη γεωπολιτική τους διαμάχη είναι η ανάγκη για αεροπορική υπεροχή έναντι του Αιγαίου.
Πολλά επεισόδια έχουν λάβει χώρα στο Αιγαίο Πέλαγος με συχνές παραβιάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας,  μερικές από τις οποίες σχεδόν προκάλεσαν πολεμικά επεισόδια.

Ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα... όμως η Βουλή πληρώνει για αγορές υπολογιστών και κινητών βουλευτών και δημοσιογράφων!

Έχοντας ήδη μερικούς από τους καλύτερους πιλότους στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου στους διμερείς δεσμούς, που επέτρεψαν στην Αθήνα να αγοράσει αεροσκάφη νέας γενιάς ενώ οι αεροπορικές δυνατότητες της Άγκυρας παρέμειναν στάσιμες.

Ελληνοτουρκική Διαμάχη

Στον απόηχο του καταστροφικού ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922, η αρχική Συνθήκη των Σεβρών που χώριζε την ηπειρωτική Μικρά Ασία μεταξύ διαφόρων εθνών αντικαταστάθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης που υποστηρίχθηκε από τους Κεμαλιστές.

Στη συνθήκη, η Ελληνική πλευρά αναγνώρισε όλα τα εδάφη της Τουρκίας με αντάλλαγμα την αναγνώριση από την Άγκυρα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

Τα άρθρα 8 και 12 καθιέρωσαν την κυριαρχία και τις εδαφικές διεκδικήσεις της Αθήνας στα νησιά του Αιγαίου, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο που δόθηκαν στην Άγκυρα.

Η συνθήκη ισχύει εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά οι αεροπορικές και θαλάσσιες παραβιάσεις από την Τουρκία είναι συχνές.

Η Τουρκία, η οποία υπερηφανεύεται για τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, είναι επίσης ένα από τα λίγα μέλη της συμμαχίας με ικανότητα προβολής δύναμης.

Λόγω των ασταθών κυβερνήσεων που οδήγησαν σε εσωτερικές συγκρούσεις και διαφθορά, η Ελλάδα αγωνίστηκε να συμβαδίσει με τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας.

Οι χώρες έφτασαν κοντά σε πόλεμο, ιδιαίτερα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, τη διαμάχη των S-300 και την κρίση των Ιμίων.

Νιώθοντας θάρρος από τη στασιμότητα της Ελλάδας, η Τουρκία έχει υποχωρήσει από τις αρχικές πολιτικές του Μουσταφά Κεμάλ και το κόμμα AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει όνειρα για νεο-οθωμανισμό, ο οποίος απειλεί άμεσα την κυριαρχία της Ελλάδας.

Η Αθήνα αναβαθμίζει  κατακόρυφα την Πολεμική της Αεροπορία

Η Ελλάδα, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τον μεγάλο πληθυσμό της Τουρκίας σε έναν χερσαίο πόλεμο, επικεντρώθηκε στη ναυτική και αεροπορική δύναμη.

Η Τουρκία έχει ένα συμπαγές και μεγάλο ναυτικό καθώς η ευθύνη της περιλαμβάνει τον ανταγωνισμό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Για αυτό, το στρατιωτικό δόγμα της Ελλάδας μετατοπίστηκε στην πλήρη εναέρια υπεροχή.

Έχοντας ήδη κορυφαίους πιλότους του ΝΑΤΟ με εκτεταμένη εκπαίδευση πιλότων, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αυτή τη στιγμή ανανεώνεται με υπερσύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη.

Στις αρχές του 2022, η Αθήνα αγόρασε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Rafale από το Παρίσι.

Εδραιώνοντας μια αμυντική συμμαχία με την Ελλάδα ενάντια στις τουρκικές απειλές που συμπίπτουν με τα γαλλικά συμφέροντα, η Γαλλία βοήθησε στην ανανέωση του ελληνικού στρατού.

Το τέχνασμα της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 ήταν η πιο σημαντική γκάφα στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, καθώς η χώρα έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35, ενώ η Ελλάδα έγινε δεκτή.

Η Αθήνα διαθέτει επίσης τα μαχητικά Mirage-2000 και το εκσυγχρονισμένο F -16V.

Οι ελλείψεις και οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της Άγκυρας

Προσπαθώντας να αντικατοπτρίσει τις αυξανόμενες εναέριες δυνατότητες της Ελλάδας, η Τουρκία παραπαίει επί του παρόντος για διάφορους λόγους.

Η αυξανόμενη αυταρχική κυβέρνηση του Ερντογάν δεν επηρεάζει μόνο τους Τούρκους πολίτες αλλά και τον στρατό.
Όπως με κάθε υβριδικό καθεστώς, οι κυβερνητικές εκκαθαρίσεις οδηγούν σε στασιμότητα των στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν διέταξε στρατιωτικές εκκαθαρίσεις στον στρατό. Ένα από τους τομείς που επηρεάστηκε άμεσα ήταν η αεροπορία, η οποία παραμένει στάσιμη.

Η τουρκική κυβέρνηση και οι στρατιωτικοί αναλυτές συμβιβάζονται με τις αυξανόμενες δυνατότητες εναέριου πολέμου της Ελλάδας, κάτι που προκαλεί ένα αίσθημα πανικού στην χώρα αυτή.

Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη της, ιδιαίτερα τα F-16V, μέχρι το 2025, η Ελλάδα θα έχει το προβάδισμα στην αεροπορική υπεροχή, δήλωσε ο απόστρατος διοικητής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Αμπιντίν Ουνάλ (Abidin Unal) νωρίτερα αυτό το μήνα”, καταλήγει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Πως αξιολογείται η τρέχουσα περίοδο

Γνωρίζει σαφέστατα η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και όλος ο πολιτικός κόσμος στην χώρα μας, ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται επί μακρόν να το παίζουν “ καλά παιδιά” στις ΗΠΑ, και κάποια στιγμή θα επιχειρήσουν κάποια νέα επιθετική κίνηση στο Αιγαίο, διότι εκεί στοχεύουν ξεκάθαρα εδώ και χρόνια.

Η ελληνοτουρκική φιλία και όλο το σκηνικό μετά την επίσκεψη του Ερντογάν, διατηρείται από την χώρα μας, διότι αναζητείται “ηρεμία” στην περιοχή, για να επουλωθούν οι  πληγές των φυσικών καταστροφών και των απαιτήσεων της κοινωνίας για καλύτερη οικονομική πολιτική.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργάτες, συνταξιούχοι ζητούν αυξήσεις μετά από δέκα χρόνια στασιμότητας, και ορθώς πράττουν, αφού οι τιμές βασικών προϊόντων είναι υψηλές και ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν βγαίνει. 

Αυτή είναι όμως και μια περίοδο που οφείλουμε ως ελληνισμός, πολιτική ελίτ, και Ένοπλες Δυνάμεις, να προετοιμαζόμαστε για το επόμενο πιθανό τουρκικό κτύπημα στο Αιγαίο, αφού είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι Τούρκοι θα ξανάρθουν ( όπως το 2020) ακόμα πιο επιθετικοί, και τότε ακόμα και μια μικρή στρατιωτική σύγκρουση ( ακόμα και από ατύχημα) είναι πολύ πιθανή να λάβει χώρα.

Όσο πιο ισχυρή θα είναι τότε η ελληνική απάντηση σε αυτό το σενάριο, τόσο πιο πολλά χρόνια θα ηρεμήσουν οι γείτονες απέναντι.   

Tags
Back to top button