Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θα παρακολουθούμε τους "γείτονες" παντού-Εγκρίθηκε από την βουλή η συμμετοχή της Ελλάδος στο γαλλικό δορυφορικό πρόγραμμα CSO

Όπως έγινε γνωστό στον ελληνικό τύπο, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, εκτός όλων των άλλων εγκρίθηκε η συμμετοχή της χώρας μας στο γαλλικό κυβερνητικό δορυφορικό πρόγραμμα τηλεπισκόπησης Composante Spatiale Optique (CSO).

Με αυτήν την συμμετοχή, και οι Τρεις κλάδοι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε υψηλής ποιότητας δεδομένα για συλλογή πληροφοριών, στοχοποίηση και στρατηγική αναγνώριση.

Η Ελλάδα δίνει έτσι μία σαφή απάντηση στο τουρκικό δορυφορικό πρόγραμμα Göktürk-2, με το οποίο οι γείτονες σκόπευαν εκτός όλων των άλλων περιοχών, να μας κατασκοπεύουν από το διάστημα 24ώρες το 24ωρο, με πολύ υψηλής ανάλυσης δεδομένα.

Επισκόπηση του τουρκικού διαστημικού προγράμματος

Έχει ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα με μεγάλη εστίαση στους δορυφόρους, την ανάπτυξη λογισμικού, τις τεχνολογίες επίγειων σταθμών και την ανάπτυξη των διαστημικών βιομηχανιών της χώρας· τα τελευταία χρόνια έχει επίσης ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκτόξευσης στο διάστημα με στόχο την τοποθέτηση δορυφόρων εγχώριας παραγωγής σε τροχιά ανεξάρτητα και ενός ανιχνευτή στη Σελήνη.

Κατασκευάζει και χειρίζεται δορυφόρους τηλεπισκόπησης και τηλεπικοινωνιών, καθώς και δορυφορικά στοιχεία· διαθέτει πρόγραμμα οχημάτων εκτόξευσης διαστημικού/δορυφόρου. Ο διαστημικός τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, ιδίως σε επίπεδο εξαρτημάτων.

Έχει δημιουργήσει σχέσεις με περισσότερες από 25 ξένες διαστημικές υπηρεσίες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Αζερμπαϊτζάν, της Κίνας,  της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Καζακστάν, του Πακιστάν, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Έχει κρατικές εταιρείες ανάπτυξης πυραύλων και δορυφορικών επικοινωνιών (2023).

Τι οφέλη θα απολαμβάνουν πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Η χώρα μας με την συμμετοχή στο γαλλικό πρόγραμμα αποκτά ανώτερες δυνατότητες και θα μπορεί εντοπίζει κάθε πιθανή τουρκική στρατιωτική κίνηση οπουδήποτε και αν αυτή εκδηλωθεί, ειδικά σε Αιγαίο ή Ανατολική Μεσόγειο.    

Tο γαλλικό πρόγραμμα CSO θα μας δίνει πιο πολλές εικόνες , με ανώτερη υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια, άμεση πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες, χωρίς να περιορισμούς για την λήψη εικόνων.

Η συνεργασία Αθήνας-Παρισιού είχε αρχή το πρόγραμμα Helios το οποίο έχει ολοκληρωθεί» ενώ τώρα κινούμαστε για συμμετοχή στο πρόγραμμα CSO.

Η ελληνική πλευρά επέλεξε ορθώς να δώσει συνέχεια στην  συνεργασία με τους Γάλλους στο Διάστημα, αυξάνοντας την αμυντική συνεργασία με μια χώρα ηγέτιδα στην ΕΕ.

Το νεότερο σύστημα CSO είναι το πρώτο που εγκαινιάζει τη νέα γενιά στρατιωτικών δορυφόρων παρατήρησης, που προέβλεπαν τα BOC και MUSIS. Αυτό περιλαμβάνει τρεις δορυφόρους CSO , ένα επίγειο τμήμα χρήστη για την προετοιμασία των αιτημάτων προγραμματισμού των δορυφόρων και την συλλογή των εικόνων, και ένα επίγειο τμήμα για τον έλεγχο ομοίως των τριών δορυφόρων. Οι δορυφόροι του CSO έχουν προσδόκιμη διάρκεια ζωής δέκα ετών.

Ο πρώτος δορυφόρος, ο CSO-1, εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 σε ύψος 800 χιλιομέτρων για σκοπούς επιτήρησης, ενώ ο δεύτερος CSO-2 τον Δεκέμβριο 2020 χαμηλότερα, στα 480 χιλιόμετρα για να λαμβάνει εικόνες εξαιρετικά υψηλής διακριτικής ικανότητας (περίπου 20 εκατοστών) για σκοπούς αναγνώρισης.

 

Tags
Back to top button