Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερα λαχανικά «σύμμαχοι» της υγείας σας

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά φέρνοντας μαζί της ποικιλία λαχανικών και φρούτων για να εμπλουτίσουμε τη γεύση αλλά και τη θρεπτική αξία της διατροφής μας.


Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της άνοιξης έχουμε τη δυνατότητα να καταναλώσουμε και ορισμένα «ιδιαίτερα» λαχανικά που δύσκολα βρίσκουμε τον υπόλοιπο χρόνο, όπως για παράδειγμα οι αγκινάρες και τα σπαράγγια.

Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε 4 είδη ανοιξιάτικων λαχανικών υψηλής διατροφικής αξίας, που δε θα πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας αυτή την περίοδο:

Αγκινάρα

Πλούσια πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία σύνθεσης του DNA και βιταμίνης C, που δρα ως αντιοξειδωτικό ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή καθώς και ινουλίνη, έναν ολιγοσακχαρίτη που ανήκει στην ομάδα των πρεβιοτικών και προάγει την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου.


Αρακάς

Αμυλούχο λαχανικό το οποίο προσφέρει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και διαλυτές, που έχει φανεί ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης. Από την άλλη, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Α και είναι καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το κάλιο. Ακόμη, είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αλλά και άλλες ενώσεις, που φαίνεται ότι ασκούν υπολιπιδαιμική και αντικαρκινική δράση.

Σπανάκι

Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης Ε, βιταμίνης C, φωσφόρου, μαγγανίου και ψευδαργύρου. Από την άλλη, περιέχει ασβέστιο και σίδηρο, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα. Τέλος, περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που σχετίζονται με την υγεία των ματιών, ενώ μειονέκτημά του είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και παράλληλα μπορεί να συμβάλλουν στο σχηματισμό νεφρόλιθων και κρυστάλλων ουρικού οξέος.

Σπαράγγι

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α και σημαντικές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών, φλαβονοειδών, γλουταθειόνης και βιταμίνης Ε, που προστατεύουν τα κύτταρα από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών, καθώς και ασπαραγίνης, ενός αμινοξέος που ασκεί διουρητική δράση στον οργανισμό.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Tags
Back to top button