Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Teknofest 2024: Αποκαλύφθηκε το νέο τουρκικό μη επανδρωμένο τεθωρακισμένο όχημα μάχης ZMA-X με πυροβόλο 25 χλστ (Βίντεο)

Στην αμυντική έκθεση Teknofest 2024 που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία μεταξύ 2 και 6 Οκτωβρίου φέτος, η τουρκική εταιρεία Aselsan αποκάλυψε δημόσια το μη επανδρωμένο επίγειο όχημα μάχης (UGV) ZMA-X. Το όχημα βασίζεται στο εκσυγχρονισμένο όχημα μάχης πεζικού ACV-15, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό ως ZMA-15.

Το ZMA-X είναι το τρίτο βαριά θωρακισμένο μη επανδρωμένο επίγειο όχημα μάχης που ανέπτυξε η Τουρκία, μαζί με το Shadow Rider της εταιρείας FNSS και το Alpar της Otokar. Για να δούμε λίγο αναλυτικότερα τις δυνατότητές του.

Πόσο Επικίνδυνο Είναι το ZMA-X για τον Ελληνικό Στρατό;

Όπως ανέφεραν τουρκικά μέσα τις προηγούμενες ημέρες, το ZMA-X είναι εξοπλισμένο με τον μη επανδρωμένο πυργίσκο Nefer της Aselsan, ο οποίος διαθέτει ένα πυροβόλο όπλο 25 χιλιοστών. Ο πυργίσκος ελέγχεται απομακρυσμένα και επιτρέπει στο όχημα να εμπλέκεται με διάφορους στόχους.

Στο σασί οι Τούρκοι φαίνεται πως πρόσθεσαν περαιτέρω πλάκες θωράκισης έτσι ώστε να αυξήσουν το επίπεδο προστασίας του οχήματος. Παρόμοια τακτική εφάρμοσαν και στο όχημα μάχης πεζικού ACV-15. Το αποτέλεσμα είναι το ZMA-X να μπορεί να επιβιώσει από σφαίρες όπλων χειρός και από θραύσματα βλημάτων πυροβολικού.

Η Τουρκία έχει βλέψεις να εξάγει το ZMA-X σε διάφορες χώρες, για αυτό και ο πυργίσκος Nefer που φέρει το όχημα μπορεί να οπλιστεί τόσο με δυτικής όσο και με ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα. Ο πυργίσκος είναι επίσης γνωστός ως SARP 1000/25 στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. Παρακολουθεί αυτόματα τους στόχους και μπορεί να χτυπήσει κινούμενους εχθρικούς στόχους όσο το ZMA-X κινείται.

Αν το παραλάβουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα το εξοπλίσουν με πυροβόλα από 25 έως 30 χιλιοστά και με ομοαξονικά πολυβόλα 12,7 ή 7,62 χιλιοστών. 

Το ZMA-X μπορεί να μεταφέρει μαζί του 200 βλήματα για πυροβόλα 30 χιλιοστών, 240 βλήματα για πυροβόλα 25 χιλιοστών, 100 βλήματα για πολυβόλα όπλα 12,7 χιλιοστών και έως και 500 βλήματα για πολυβόλα όπλα 7,62 χιλιοστών. 

Όπως προαναφέραμε, το μη επανδρωμένο ZMA-X βασίζεται στο επανδρωμένο τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού ACV-15 (ZMA-15). Αυτή η πλατφόρμα είναι εξοπλισμένη με έναν πυργίσκο ενός χειριστή, ο οποίος διαθέτει ένα πυροβόλο 25 χιλιοστών και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλιοστών. Το συγκεκριμένο όχημα σχεδιάστηκε για μεταφορά στρατιωτών και για περιορισμένες αποστολές μάχης.

 

Tags
Back to top button