Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

Tα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων – από δημητριακά και έτοιμα γεύματα μέχρι μάφινς και παγωτά, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με δύο μεγάλες μελέτες.

Τα ευρήματα, από διαφορετικές ομάδες στη Γαλλία και την Ισπανία, προσθέτουν ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται σε εργοστάσια με βιομηχανικά συστατικά μπορεί να συμβάλλον στην εμφάνιση ιατρικών προβλημάτων ιατρικές όπως καρκίνο, παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στη γαλλική μελέτη NutriSanté, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Παρισιού συγκέντρωσαν λεπτομέρειες για τη διατροφή και την υγεία περισσότερων από 105.000 ανθρώπους. Σε περισσότερα από πέντε χρόνια παρακολούθησης, όσοι κατανάλωναν «υπερ-επεξεργασμένα» φαγητά κινδύνευαν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Όταν η ποσότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, , ο κίνδυνος των ασθενειών αυξήθηκε κατά 12%.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό , τα αποτελέσματα είναι πιο συντηρητικά (και αισιόδοξα). Δεν αποδεικνύει ότι οι υψηλά επεξεργασμένες τροφές προσβάλλουν τόσο γρήγορα τον οργανισμό. Ούτε τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών είναι μεγάλο, ακόμα και για τους μανιώδεις καταναλωτών τέτοιου είδους προϊόντων.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι 277 κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου προκύπτουν κάθε χρόνο σε 100.000 καταναλωτές υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, έναντι 242 περιπτώσεων στον ίδιο αριθμό καταναλωτών των άλλον τροφών.

Ωστόσο, η Ματίλντ Τουβιέ, μέλλον της γαλλικής επιστημονικής ομάδας δήλωσε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων τροφίμων και το υπουργείο υγείας θα πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες για την κατανάλωσή τους.

Τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα τείνουν να παρασκευάζονται από βιομηχανικά συστατικά, αναμειγνύοντας άμυλα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά με πρόσθετα όπως συντηρητικά, συνδετικά υλικά, , γλυκαντικά, αρωματικές ουσίες και ”αισθητικούς ενισχυτές”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρόφιμα είναι τόσο δημοφιλή που αποτελούν το ήμισυ της καθημερινής τους διατροφής , περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Πηγή: Guardian

Tags
Back to top button