Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα τρόφιμα που οδηγούν στην μακροζωία-Όσα τα καταναλώνουν ξεπερνούν τα 100

Ο Dan Buettner, ερευνητής μακροζωίας, συνεργάτης του National Geographic και εμπνευστής της θεωρίας των «μπλε ζωνών», παρακολουθεί πολλά χρόνια πώς οι άνθρωποι σε κάποιες περιοχές του κόσμου καταφέρνουν να ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής και να ζουν περισσότερο από 100 χρόνια.

Σε μια αποστολή για την ανακάλυψη των μυστικών τους, επισκέφθηκε την πόλη Νικόγια, στη βόρεια Κόστα Ρίκα, και παρατήρησε ότι οι ντόπιοι κατανάλωναν καθημερινά τρία απλά τρόφιμα: καλαμπόκιμαύρα φασόλια και κολοκύθα.

Ο Buettner παρακολούθησε με προσοχή την 102 ετών Dora Bustos ενόσω μαγείρευε. «Το καλαμπόκι, που συνήθως καταναλώνεται με τη μορφή τορτίγιας, είναι βασικό στοιχείο της διατροφής τους και αποτελεί εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες» εξήγησε στη σειρά του στο Netflix«Live to 100: Secrets of the Blue Zones». «Το καλαμπόκι απελευθερώνει και νιασίνη, η οποία είναι γνωστή για τη συμβολή της στη μείωση της χοληστερόλης» πρόσθεσε.

Το δεύτερο βασικό συστατικό της διατροφής τους είναι τα μαύρα φασόλια, τα οποία «περιέχουν αντιοξειδωτικές χρωστικές ουσίες, όπως αυτές που περιέχουν τα μύρτιλα». Σημείωσε επίσης ότι είναι «πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν και στον καθαρισμό του παχέος εντέρου».

Το τρίτο βασικό υλικό της διατροφής τους είναι η κολοκύθα, που «αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, Β και C και είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο».

 

Η «δίαιτα των Τριών Αδελφών»

 

Ενώ τα τρία αυτά υλικά έχουν από μόνα τους εξαιρετική θρεπτική αξία, ο Buettner επεσήμανε ότι η «πραγματική μαγεία» βρίσκεται στον συνδυασμό τους, δημιουργώντας τη λεγόμενη «δίαιτα των Τριών Αδελφών».

Όπως εξήγησε: «Η πραγματική μαγεία έγκειται στον συνδυασμό των φασολιών, της κολοκύθας και του καλαμποκιού. Το σώμα μας χρειάζεται εννέα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, για να παράγει μυϊκή μάζα, και τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, παρέχουν και τα εννέα».

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής είναι ότι υπερτερεί των ζωικών προϊόντων ως προς δύο σημαντικούς τομείς. Σύμφωνα με τον ίδιο «αντίθετα με το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, τα οποία περιέχουν χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, η δίαιτα των Τριών Αδελφών προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη».

Tags
Back to top button