Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα στοιχεία που έστειλε η Τουρκία στην Ελλάδα και ζητά την έκδοση των «8»

Τα στοιχεία που απέστειλε η Τουρκία στην Ελλάδα σε φάκελο για την έκδοση των οχτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αναφέρει το πρακτορείο Ντογάν.

Στο φάκελο υπάρχουν οι καταθέσεις τεσσάρων στρατιωτικών, οι οποίοι βρίσκονταν με τους οχτώ αλλά δεν τους ακολούθησαν τελικά, σύμφωνα με τις οποίες οι οχτώ τους κατηγόρησαν ότι εξαιτίας τους απέτυχε το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι οχτώ σκέφτηκαν αρχικά να διαφύγουν στη Ρωσία ή την Ουκρανία αλλά τελικά αποφάσισαν να πάνε στην Ελλάδα.

Στον φάκελο υπάρχουν επίσης στοιχεία για την επικοινωνία που είχαν οι οχτώ με την ομάδα των πραξικοπηματιών που πήγε να δολοφονήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν στο φάκελο έκδοσης των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εκ μέρους της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, σημειώνεται πως «όταν απέτυχε το πραξικόπημα οι πραξικοπηματίες στρατιώτες πήγαν με δύο Skiorsky και ένα UH-1 τύπου ελικόπτερο στην 66η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τεθωρακισμένων αφήνοντάς τα εκεί και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν 12 άτομα σε ένα Skiorsky S 20 με το οποίο προσγειώθηκαν στην περιοχή Ρίβα της Κωνσταντινούπολης σε ένα άδειο χωράφι. Εκεί είχαν κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες και μετά ξεκίνησε το σχέδιο διαφυγής τους. Ωστόσο τέσσερις από αυτούς ήταν εναντίον του σχεδίου».

Με βάση τις καταθέσεις των στρατιωτικών οι οποίοι ήταν εναντίον του σχεδίου, οι οχτώ στρατιωτικοί τους είπαν: «Άλλωστε το πραξικόπημα απέτυχε εξαιτίας σας».

Στις καταθέσεις τους είπαν επίσης ότι ενώ οι οχτώ έκαναν σχέδια διαφυγής, πρώτα σκέφτηκαν τη Ρωσία αλλά τελικά εγκατέλειψαν το σχέδιο επειδή το τελευταίο διάστημα είχαν βελτιωθεί οι σχέσεις των δύο χωρών.

Μετά σκέφτηκαν την Ουκρανία αλλά και εκεί επειδή υπάρχει πόλεμος με την ανησυχία της παράδοσής τους εγκατέλειψαν το σχέδιο.

Οι τέσσερις στρατιωτικοί είπαν στις καταθέσεις τους ότι τελικά οι 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί αποφάσισαν να πάνε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το tribune.gr

Τους τέσσερις τους άφησαν εκεί και μπήκαν στο ελικόπτερο και έφυγαν.

Με βάση την καταγραφή της διαδρομής τους οι οχτώ στρατιωτικοί πέταξαν από τη Ρίβα στις 10.40 το βράδυ και περνώντας πάνω από το Σαρίγιερ, την Τσατάλτσα και το Τεκίρνταγ πήγαν στην Αλεξανδρούπολη.

Ποιες είναι οι κατηγορίες εις βάρος τους

Στον φάκελο για την έκδοση των οχτώ αναφέρεται ότι κατηγορούνται για «απόπειρα πραξικοπήματος», «απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου», «λεηλασία», «πρόκληση ζημιάς σε δημόσια περιουσία» ενώ για αναφορά τους κατά την υπεράσπισή τους στο ελληνικό δικαστήριο ότι, κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα χρησιμοποίησαν το ελικόπτερο για να μεταφέρουν τραυματίες, στο φάκελο για την έκδοση σημειώνεται ότι «το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν είναι τύπου ασθενοφόρο ελικόπτερο».

Με βάση τις ίδιες καταγραφές, το βράδυ της 15ης Ιουλίου απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Σαμαντίρα και διασφάλισαν στρατιωτική και υλικοτεχνική στήριξη σε σημαντικά σημεία της Κωνσταντινούπολης.

Στον ίδιο φάκελο υπάρχουν στοιχεία για τηλεφωνικές επικοινωνίες από τα κινητά των τεσσάρων από τους οχτώ που διέφυγαν στην Ελλάδα με τα κινητά του συνταγματάρχη Αλί Ακτούρκ και του αντισυνταγματάρχη Νταβούτ Ουτσιούμ, οι οποίοι είχαν κάνει την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στο φάκελο αναφέρεται επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον των υπόπτων δεν είναι ούτε πολιτικές, ούτε στρατιωτικές και επικαλούμενοι την Ευρωπαϊκή Σύμβαση αναφέρουν ότι «μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον αρχηγού κράτους ή ατόμου της οικογένειάς του δεν θεωρείται πολιτικό αδίκημα».

Στον φάκελο γίνεται αναφορά και στο αίτημα για δίκαιη δίκη και αναφέρεται ότι οι ύποπτοι έχουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες η Τουρκία έχει υπογράψει καθώς και των εσωτερικών κανονισμών της Τουρκίας.

Tags
Back to top button