Η χθεσινή νίκη του Ρ.Τ. Ερντογάν είναι πύρρειος. Η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα που του δίνει υπερεξουσίες σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή που ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος και οι κάλπες έδειξαν πώς έχασε οριακά και τις μεγάλες πόλεις στις οποίες το κόμμα του επικρατούσε. Η Κωνσταντινούπολη ήταν αυτή που τον στήριξε στο πραξικόπημα του Ιουλίου, αλλά τώρα δεν φάνηκε να του δίνει «λευκή επιταγή». Η Άγκυρα επίσης χάθηκε για τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως και η Σμύρνη.
Αυτοί που έδωσαν τη νίκη στον Ρ.Τ. Ερντογάν ήταν οι Τούρκοι του εξωτερικού και οι πολίτες που ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Οι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εκεί δηλαδή που ζουν οι περισσότεροι Κούρδοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του «όχι», όπως ήταν και το αναμενόμενο.
Άρα λοιπόν προκύπτει το πρώτο συμπέρασμα από τη «γεωγραφία» των ψήφων. Ο Τούρκος Πρόεδρος στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα κατάφερε να χάσει έδαφος στην «κοσμική» Τουρκία και να κερδίσει στις περιοχές που βρίσκονται στα βάθη τα Ανατολίας και είναι «κατώτεροι» σε μορφωτικό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως ίσως να χάνει ο Ερντογάν τη στήριξη ισχυρών επιχειρηματιών που βλέπουν πώς πλέον το «άστρο» του σβήνει ή πώς οι υπερεξουσίες που θα λάβει από την συνταγματική αναθεώρηση θα του χαρίσουν ακόμη περισσότερη έπαρση και αλαζονεία, κάτι που θα βάλει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες την Τουρκία.
Μην ξεχνάμε πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν ήταν Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είχε πολύ μεγάλη επιρροή στην Πόλη και το κόμμα του, το AKP έπαιρνε πολύ υψηλά ποσοστά. Τώρα στο δημοψήφισμα έχασε οριακά μεν, αλλά με τις αντιδράσεις των πολιτών (βγήκαν και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια) να καταγράφονται και να κάνουν το γύρω του κόσμου μέσα από βιντεάκια δε.
Πάμε ωστόσο το πιο βασικό συμπέρασμα της «νίκης» αυτής του Ερντογάν. Ο ίδιος είχε δηλώσει πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πώς θα ήθελε μία νίκη με 10% διαφορά τουλάχιστον. Θα ήθελε δηλαδή ένα «καθαρό» αποτέλεσμα. Κάτι που τελικώς και δεν πέτυχε. Η διαφορά είναι πολύ μικρή υπερ του «ναι» (με καταμετρημένο το 99,92% το «ναι» έλαβε 51,23% και το «όχι» 48,77%) και οι φωνές για νοθεία πολύ μεγάλες.
Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νοθεία που μπορεί να φθάνει το 4-5%. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ρ.Τ. Ερντογάν. Αμφισβητείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, άρα και οι υπερεξουσίες που ο ίδιος θα λάβει με την συνταγματική αναθεώρηση και έχοντας πλέον πολλούς «εχθρούς» ο Τούρκος πρόεδρος εντός και εκτός της χώρας του αυτό ίσως χρησιμοποιηθεί εναντίον του.
Στον αντίλογο, αν ελάμβανε ένα ποσοστό 60-40 όπως θα ήθελε πολύ, τότε θα γίνονταν ένας «δικτάτορας» και με τη βούλα και πολύ επικίνδυνος ηγέτης. Σίγουρα το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν κακό, αλλά και αυτό που επετεύχθη σίγουρα δεν είναι και πολύ καλό διότι αν αισθανθεί ο Ερντογάν ότι αμφισβητείται μπορεί να αντιδράσει σπασμωδικά τόσο εντός της χώρας του όσο και εκτός και μιλάμε βεβαίως για το Αιγαίο.
Ένα άλλο συμπέρασμα είναι επίσης πώς οι απειλές και η ρητορική του πλέον, που μέχρι χθες έπιαναν, τώρα φαίνεται πώς ξεθωριάζουν. Οι εκβιασμοί σε βάρος της Ελλάδας, οι απειλές για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, οι διεκδικήσεις εδαφών ανατολικά και προς τη Συρία και το Ιράκ, φάνηκε να μην πείθουν και τόσο τους Τούρκους, οι οποίοι αντιλήφθηκαν και αυτοί που είναι μέρος της προπαγάνδας του προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα.
Εν κατακλείδι θα έλεγε κανείς πάντως πώς ο Ερντογάν κέρδισε, αλλά η Τουρκία φαίνεται πώς θα χάσει ακόμη περισσότερα και βραχυπρόθεσμα. Το μέλλον του Τούρκου προέδρου δεν διαγράφεται ευοίωνο και αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή και θα πρέπει να βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.
Η Τουρκία βρίσκεται σε περίοδο αστάθειας και ήδη έχει αρχίσει να «πλάθεται» η επόμενη ημέρα, καθώς ο Ερντογάν δοκιμάζει συνεχώς την ανοχή μεγάλων δυνάμεων, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρωπαική Ένωση. Μένει να δούμε τι θα γίνει και με την συμφωνία για τους μετανάστες, όπως επίσης και το πώς θα συμπεριφερθεί ο Τούρκος πρόεδρος στις χώρες της Ευρώπης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.