Για τρίτο 24ωρο συνεχίζεται η προέλαση του Τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί «από μακρυά», χωρίς να επεμβαίνει πρακτικά.
Ο Διεθνολόγος Χρήστος Ιακώβου, κλήθηκε να αναλύσει στο SigmaLive, τα συμφέροντα και τις πιθανές επιδιώξεις της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφέροντα τα οποία προφανώς δικαιολογούν και τη στάση που τηρούν στην τουρκική εισβολή.
Ο κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει γεωπολιτικά συμφέροντα ως θεσμός, αλλά τα συμφέροντά της εξαντλούνται στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα. Δεν είναι κράτος, πρόσθεσε, για να έχει συγκεκριμένα συμφέροντα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσε, ακολουθεί περισσότερο τη στάση των ΗΠΑ, με την οποία ευθυγραμμίζεται σε ό,τι αφορά στα γεωπολιτικά συμφέροντα. Πρόσθεσε πως το προσφυγικό ζήτημα είναι ένας παράγοντας που επίσης προσμετράται στην αντίδραση της ΕΕ, καθώς η Τουρκία την εκβιάζει με αυτό.
Σχετικά με την στάση της Αμερικής, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως προτεραιότητά της είναι να αντιμετωπίσει το Ιράν και τις προκλήσεις που δέχεται όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή, εκμεταλλεύτηκαν τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και ικανοποίησαν το πάγιο αίτημα της πρώτης, που δεν ήταν άλλο από την εισβολή στη Συρία.
Η Αμερική, τη δεδομένη στιγμή, είναι στοχοπροσηλωμένη στο να αυξήσει την πίεσή της κατά του Ιράν και πιθανώς να προετοιμάζει χτυπήματα. Σε αυτή τη βάση, δεν θέλει ένα ενιαίο μέτωπο Ιράν-Ρωσίας-Τουρκίας. Οπότε, υποχωρώντας, ανάβοντας, δηλαδή, «πράσινο φως» στην Τουρκία, ευελπιστεί πως θα «αρπάξει» την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο, πρόσθεσε, το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων των ΗΠΑ αποχώρησαν από τις κουρδικές περιοχές και, έκτοτε, οι Τούρκοι πιέζουν. Φοβούμενοι ότι η Τουρκία θα δρούσε μονομερώς, υποχώρησαν, συμπλήρωσε.
Καίριας σημασίας είναι και η στάση της Ρωσίας, με τον κ. Ιακώβου να σημειώνει πως συναίνεσε στο να εισβάλει η Τουρκία στη Συρία, ευελπιστώντας πως θα διατηρήσει έτσι σε καλή τροχιά τις σχέσεις τους. Οι Ρώσοι, είπε, θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και θα επιδιώξουν μια συνεννόηση με τους Κούρδους, τείνοντας χέρι βοηθείας και αυτό θα γίνει υπογείως, μέσω του Άσαντ και δεν αποκλείεται να δώσουν αντιαρματικούς πυραύλους.