Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του στόματος - Ένα την ημέρα πενταπλασιάζει τον κίνδυνο

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και σακχαρούχων τροφίμων είναι συνδεδεμένες με πολλές σοβαρές νόσους. Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery, αποκαλύπτει άλλη μία σημαντική πτυχή που αφορά την υγεία μας: την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στόματος λόγω της κατανάλωσης σακχαρούχων αναψυκτικών. Σύμφωνα με την έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση αυτών των ροφημάτων ενδέχεται να πενταπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε πάνω από 160.000 γυναίκες για 30 ολόκληρα χρόνια, έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων σακχαχαρούχων αναψυκτικών καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος κατά 4,87 φορές, σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ή λιγότερου τέτοιου ροφήματος τον μήνα.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε ακόμη και στις γυναίκες που δεν κάπνιζαν ή δεν κατανάλωναν αλκοόλ, δύο διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ερευνών που πραγματοποιήθηκαν κάθε τέσσερα χρόνια, στις οποίες οι συμμετέχουσες ανέφεραν την κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων όπως αναψυκτικά, λεμονάδες και παγωμένα τσάγια.

Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που συνδέουν τα σακχαρούχα ροφήματα με τον καρκίνο του στόματος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, οι επιστήμονες προτείνουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις. Τα συγκεκριμένα ροφήματα, ειδικά εκείνα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη προκαλούν ουλίτιδα και χρόνια φλεγμονή, καταστάσεις που μπορούν να πυροδοτήσουν καρκινικές εξαλλαγές των κυττάρων και να οδηγήσουν σε καρκινογένεση. Επίσης, τα υπερβολικά σάκχαρα μπορεί να διαταράξουν την μικροβιακή ισορροπία της στοματικής κοιλότητας.

 

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος


Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί στα χείλη, τα ούλα, τη γλώσσα και τον ουρανίσκο, συνήθως χωρίς πόνο στα αρχικά στάδια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλκη που δεν επουλώνονται, λευκές ή κόκκινες κηλίδες στον βλεννογόνο, ανεξήγητη αιμορραγία, διογκώσεις, δυσκολία στην κατάποση ή τη μάσηση, αίσθηση ξένου σώματος στον λαιμό, αλλαγές στη φωνή, κινητικότητα των δοντιών και διόγκωση των λεμφαδένων. Αν κάποιο σύμπτωμα επιμένει πάνω από δύο εβδομάδες, απαιτείται άμεση εξέταση από γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας

Εκτός από τον καρκίνο του στόματος, η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων και ζάχαρης έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τις  καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων να μην ξεπερνά τα 30 γραμμάρια την ημέρα. Ωστόσο, ένα μόνο αναψυκτικό μπορεί να περιέχει πάνω από 35 γραμμάρια ζάχαρης, ξεπερνώντας κατά πολύ αυτό το όριο.

Συμπερασματικά η μείωση των σακχαρούχων ποτών μπορεί να είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη μείωση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.

Tags
Back to top button