Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα όσπρια προστατεύουν από το διαβήτη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition, δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική ομάδα τροφίμων, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Επιπλέον, περιέχουν πλήθος φυτοχημικών συστατικών που έχει φανεί ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στην πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και σακχαρώδη διαβήτη, ενώ διαθέτουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από πανεπιστήμιο της Ισπανίας, ανέλυσαν δεδομένα από 3.349 άτομα που αρχικά δεν είχαν σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, τους παρακολούθησαν για 4 χρόνια κατά μέσο όρο, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες σε ετήσια βάση.

Συνολικά, η υψηλότερη κατανάλωση οσπρίων φάνηκε να συνδέεται με 35% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, μεταξύ των διαφορετικών οσπρίων, οι φακές συσχετίστηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περίπου μια μερίδα φακές ανά εβδομάδα, βρέθηκαν να έχουν 33% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα ανά εβδομάδα.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η συστηματική κατανάλωση οσπρίων, και ειδικότερα φακών, στο πλαίσιο ενός μεσογειακού διατροφικού προτύπου, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: 

Tags
Back to top button