Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη από το λήψη καλίου στον οργανισμό

Το κάλιο όσο παράξενο και ν’ ακούγεται είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, καθώς είναι υπεύθυνο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, ρυθμίζοντας παράλληλα την ισορροπία των υγρών του σώματος.

Επιπλέον, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, τη ρύθμιση του pH του αίματος, καθώς και την υγεία των νεφρών και των οστών. Από την άλλη, συνδέεται στενά με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού συμβάλλει στην αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές καλίου συγκαταλέγονται τα φρούτα και τα λαχανικά και ιδιαιτέρως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, τα αβοκάντο, οι μπανάνες, το γκρέιπ φρουτ και τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία έχουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό. Ακόμη, πολύ πλούσια πηγή καλίου είναι και τα διάφορα είδη φασολιών.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει δείξει πως η κατανάλωση δίαιτας με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης.

Μάλιστα, το όφελος φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπέρταση, αλλά και σε όσους καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου ή εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτό. Τέλος, η επαρκής κατανάλωση καλίου έχει συσχετισθεί και με υψηλότερα επίπεδα οστικής μάζας και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης.

Tags
Back to top button