Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα μύρτιλα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Gerontology Series A από ερευνητές του King’s College London βρήκε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων μύρτιλων κάθε μέρα για ένα μήνα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε υγιείς ανθρώπους.


Οι ερευνητές μελέτησαν 40 υγιείς εθελοντές για ένα μήνα. Οι μισοί κατανάλωναν κάθε μέρα ένα ποτό που περιείχε 200 γραμμάρια μύρτιλα και οι άλλοι μισοί ένα ποτό ελέγχου.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το αίμα και τα ούρα των εθελοντών καθώς και την αρτηριακή τους πίεση.

Σε μια περαιτέρω μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιπτώσεις ενός ποτού με μύρτιλα και καθαρών ανθοκυανινών, ενός τύπου φυτοχημικού που είναι υπεύθυνο για το μπλε, το κόκκινο, το ροζ και το μοβ χρώμα ορισμένων φρούτων και λαχανικών όπως είναι τα μούρα και τα κόκκινα σταφύλια. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης και άλλα ποτά για λόγους σύγκρισης που περιείχαν βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Βελτίωση στην συστολική πίεση


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι:

Οι επιδράσεις στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων παρατηρήθηκαν δύο ώρες μετά την κατανάλωση των ποτών από μύρτιλα και διατηρήθηκαν για ένα μήνα ακόμα και μετά από μια ολονύκτια νηστεία.

Κατά τη διάρκεια του μήνα, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 5 mmHg. Αυτό είναι παρόμοιο με τη μείωση που παρατηρείται συνήθως σε μελέτες που χρησιμοποιούν φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Τα ποτά που περιείχαν ανθοκυανίνες οδήγησαν σε βελτιώσεις στην ενδοθηλιακή λειτουργία παρόμοιες με αυτές των μύρτιλων.

Οι ερευνητές είπαν πως εάν οι αλλαγές που παρατήρησαν στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μετά την κατανάλωση μύρτιλων διατηρηθούν για ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 20%.

Πηγή: Circulating anthocyanin metabolites mediate vascular benefits of blueberries: insights from randomized controlled trials, metabolomics, and nutrigenomics

Tags
Back to top button