Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα μέρη του χοιρινού και πώς να τα εντάξετε στο μενού σας

Το χοιρινό είναι ένα ζώο παμφάγο, από το οποίο προκύπτουν αμέτρητες συνταγές. Είναι ένα κατοικίδιο το οποίο εκτρέφεται στα περισσότερα μέρη της γης.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα τμήματα του χοιρινού, καθώς και τη χρήση του καθενός από αυτά. 

Μπούτι (ζαμπόν)

Πίσω από την κοιλιά και έως την ουρά του χοιρινού βρίσκεται το μπούτι.

Προσφέρει προϊόντα όπως το ζαμπόν, το χοιρομέρι, το τρανς, το κιλότο, το στρογγυλό, το νουά.

Ενδείκνυται για μαγειρευτό φαγητό στην κατσαρόλα όπως λεμονάτο, κοκκινιστό ή για το φούρνο. Επίσης από τα καθαρά σημεία στο μπούτι προέρχεται και το σνίτσελ.

Σπάλα (ρακέτα ή παλέτα)

Στα μπροστινά άκρα του ζώου, βρίσκεται η σπάλα. Είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες ρακέτα ή παλέτα. Μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, ενώ πιο λεπτοκομμένη προσφέρεται για τηγανιά.

Μπριζόλες ράχης-σβέρκου

Οι μπριζόλες τεμαχίζονται σε κομμάτια πάχους  με τομή κάθετη προς τη σπονδυλική στήλη. Έχουν κόκκαλο και συνήθως ψήνονται στη σχάρα, στο φούρνο και στο τηγάνι. Από αυτές προέρχεται το λαρδί.

Στήθος-κοιλιά (παντσέτα)

Πίσω από τη σπάλα βρίσκεται το πίσω μέρος του στήθους και η κοιλιά.

Επίσης πριν το καρέ του χοιρινού βρίσκεται η τραβέρσα ή φαλτσέτα.

Η πανσέτα είναι αρκετά λιπαρό μέρος του ζώου, ενώ μας δίνει και μπριζολάκια ιδανικά για μαγείρεμα στο τηγάνι. Από το ίδιο σημείο προέρχεται το μπέικον και αρκετά ακόμα αλλαντικά, ενώ είναι ένα κομμάτι που προσφέρεται για κοντοσούβλι.

Κότσι μπρος και πίσω

Το κότσι βρίσκεται από το γόνατο του χοιρινού και κάτω. Πρόκειται για ένα κρέας κατάλληλο για αργό ψήσιμο είτε για κατσαρόλα είτε για βραστό.

Είναι το φιλέτο του χοιρινού. Κρέας κατάλληλο για ψητό, στον ατμό, σνίτσελ ή εσκαλόπ.

Πόδι και ουρά

Χρησιμοποιούνται για πατσά, ενώ ταιριάζουν και με λαχανικά όπως το κουνουπίδι ή το λάχανο και μπορούν να γίνουν κοκκινιστά. Είναι το κομμάτι με την υψηλότερη ποσότητα ζελατίνης, με ικανότητα να πήζει εύκολα κατά το μαγείρεμα. 

Αν και δεν έχει το μέγεθος της μοσχαρίσιας κάποιοι την κάνουν είτε βραστή είτε κοκκινιστή. 

Κατηγορίες χοιρινών

- Χοιρινό Γάλακτος: αρσενικό ή θηλυκό μέχρι 20 κιλά.

- Γουρουνόπουλο, αρσενικό -ευνουχισμένο- άνω των 20 κιλών.

- Γουρουνοπούλα, θηλυκή, άνω των 20 κιλών.

- Γουρούνα, θηλυκή άνω των 50 κιλών που εκτρέφεται για αναπαραγωγή.

- Χοίρος ή κάπρος, αρσενικός άνω των 50 κιλών που εκτρέφεται για αναπαραγωγή.

Tags
Back to top button