Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα lockdowns εκτίναξαν τις διατροφικές διαταραχές

Τα παρατεταμένα lockdowns και οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας στον τελευταίο ένα χρόνο πέρα από την κοινωνική αποστασιοποίηση που δημιουργούν, κάνουν και εύφορο το έδαφος για διάφορες διαταραχές.

​Εκτός από το άγχος και την κατάθλιψη που αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες, τα στοιχεία νέας έρευνας αποκαλύπτουν ότι αυξήθηκαν και τα συμπτώματα που συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU) στο Cambridge της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research. Εξέτασε τη συμπεριφορά 319 μελών του κέντρου υγείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020.

​Οι συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 37 έτη ολοκλήρωσαν ένα τεστ συμπεριφοράς της διατροφής που ονομάζεται EAT-26. Ανάμεσα στις απαντήσεις που κλήθηκαν να δώσουν ήταν στα εξής ερωτήματα: «Φοβάμαι να γίνω υπέρβαρος-η», «Έχω την ώθηση να κάνω εμετό μετά από ένα γεύμα» και «Νιώθω πολλές ενοχές αφού καταναλώσω ένα γεύμα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέσες βαθμολογίες EAT-26 είχαν αυξηθεί σημαντικά το 2020, περίοδος που συμπίπτει με τα lockdowns παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 2019, υποδηλώνοντας υψηλότερα επίπεδα σοβαρών διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία.

​Παράλληλα, η μελέτη διαπίστωσε μείωση της εντατικής άσκησης μετά το lockdown, ενώ τα επίπεδα της ατομικής άσκησης αυξήθηκαν από 6,5 ώρες την εβδομάδα το 2019 σε 7,5 ώρες την εβδομάδα μετά το lockdown το 2020.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο κορωνοϊός είναι υπεύθυνος για αυτήν την αύξηση των διατροφικών διαταραχών.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τρόφιμα ως έναν μηχανισμό αντιμετώπισης του άγχους, και σαφώς πολλοί άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από αυτό και τις σημαντικές αλλαγές στις ζωές τους τους τελευταίους 12 μήνες δήλωσε σχετικά ο Mike Trott, Ph.D. ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) και επικεφαλής της έρευνας.

​Τονίζει μάλιστα πως σε περίπτωση που που στο μέλλον συνεχιστούν οι περιορισμοί για την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα πρέπει οι επαγγελματίες που ασχολούνται τις διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία, να παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη αυτών των φαινομένων.

Tags
Back to top button