Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα επόμενα πολιτικοστρατιωτικά βήματα της Ελλάδας λίγο πριν τη στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία

Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προσπάθειες για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς και η πρόσφατη στρατιωτική αναμέτρηση Ινδίας-Πακιστάν, έχουν μονοπωλήσει το Παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Καζάνι που βράζει η ΝΑ Μεσόγειος-Αιγαίο

Ωστόσο η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου-Αιγαίου  μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

Η επικράτηση των τουρκόφιλων τζιχαντιστών στη Συρία, σε συνδυασμό με την προσπάθεια δορυφοροιοποίηση της πολύπαθης χώρας από τον Ερντογάν, φέρνει Άγκυρα και Τέλ Αβιβ αντιμέτωπες.

Παρά τις προσπάθειες Τράμπ για γεφύρωση των διαφορών Τουρκίας-Ισραήλ, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. 

Το αντίθετο θα λέγαμε πως συμβαίνει στην πραγματικότητα, κυρίως χάρη στις υπερφίαλες επιδιώξεις του Ερντογάν που θέλει ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εμπόδιο σε αυτό δεν είναι μόνο το Ισραήλ, αλλά η Κύπρος και η Ελλάδα, με τις οποίες η Τουρκία συντηρεί εδώ και χρόνια κλίμα  μιας επαπειλούμενης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Η αντιπαλότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο Αιγαίο Πέλαγος και πέραν αυτού, καθώς η πρόοδος της οικονομίας, και ιδιαίτερα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας,  έχουν  πλέον την τάση να αναδιατάξουν το status quo στην περιοχή που τελεί σε  λανθάνουσα σύγκρουση τα τελευταία 80 χρόνια.

Ετοιμάζεται η Αθήνα για διόδια κίνησης; Όποιος δεν πληρώσει δεν θα μπαίνει στη πόλη

Ο ρόλος της  γαλλο-ελληνικής στρατηγικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής

Με τον κατευναστικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώνεται, τόσο λόγω της ινδο-ειρηνικής πολιτικής των ΗΠΑ όσο και της αυξανόμενης στρατηγικής αυτονομίας της Τουρκίας, και παρά τις ελπίδες της για τις σχέσεις της με την Ιερουσαλήμ, είναι πιθανό ότι η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση για την Αθήνα έγκειται στην εμβάθυνση της γαλλο-ελληνικής στρατηγικής συνεργασίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που προκύπτει από αυτήν.

Τέλος εποχής για τις κάρτες... τα ΑΤΜ τις καταργούν! Πλέον μετρητά μόνο από το κινητό

Κρίσιμα ερωτήματα ανακύπτουν όπως: 

Πώς και γιατί θα εξελιχθεί η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα επόμενα χρόνια;

Σε ποιους συμμάχους μπορεί να βασιστεί η Αθήνα για να περιορίσει αυτήν την απειλή;

Πως θα μπορούσε αυτή η γαλλο-ελληνική αμυντική συνεργασία να περάσει σε νέο επίπεδο, προς όφελος και των δύο ευρωπαϊκών εθνών;

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με την ραγδαία πρόοδο της  τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Είναι γνωστό πως οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας παρέμειναν έντονες τα τελευταία χρόνια, παρόλο που οι τουρκικές αρχές έχουν μειώσει τις επιδείξεις ισχύος και τις ανοιχτές απαιτήσεις τους στο Αιγαίο Πέλαγος, γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως, εντός του ΝΑΤΟ, το χαρτί που προσφέρει η ρωσική επιθετικότητα

Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες εξαγορές και ανακοινώσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια για εκσυγχρονισμό, υπάρχει μια πρόσφατη τάση , με την Αθήνα να μην μπορεί πλέον να συμβαδίσει με τον ρυθμό εκσυγχρονισμού των δυνάμεων που επιβάλλει η Άγκυρα.

Έτσι, παρά την απόκτηση φρεγατών FDI, Rafale και την ανακοίνωση της επερχόμενης παραγγελίας για F-35A, όλα δείχνουν τώρα ότι τα επόμενα χρόνια, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους Έλληνες ομολόγους τους, σε αριθμό και μερικές φορές σε τεχνολογία, και αυτό, σε πολλούς τομείς, επισημαίνει.

Αυτή η αποσύνδεση πηγάζει, πάνω απ' όλα, από την τρομερή προσπάθεια που ξεκίνησε το 2003 ο Ρ.Τ. Ερντογάν, όταν εξελέγη  πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος της χώρας το 2014, να παράσχει στην Τουρκία μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία και να πλησιάσει,  τη στρατηγική αυτονομία της.

ΚΤΕΟ: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές! Ποια αυτοκίνητα θα περνούν από κόσκινο κάθε χρόνο

Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα παράγει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού της εξοπλισμού, είτε χερσαίου, είτε ναυτικού είτε αεροπορικού, και μάλιστα ξεχωρίζει στη διεθνή σκηνή σε ορισμένους τομείς, όπως ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, πολεμικά πλοία ή τακτικούς πυραύλους.

Οι επόμενες πολιτικοστρατιωτικές κινήσεις της Ελλάδας

Άποψή μας είναι ότι χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί πολιτικοστρατιωτικά ως εξής:

1.Η Ελλάδα δεν θα πρέπει επουδενί να απωλέσει την αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας, παράγοντας εξαιρετικά σοβαρός και αποτρεπτικός για απόπειρα κατάληψης των νησιών μας στο Αιγαίο.

Συνεπώς θα πρέπει αναφορικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από την Άγκυρα, γιαυτό απαιτείται η διατήρηση των άριστων σχέσεών μας με ΗΠΑ-Γαλλία-ισραήλ.

2.Η Κύπρος θα πρέπει να δημιουργήσει αεροναυτική βάση στην Κρήτη, την οποία θα παραχωρήσουμε κατόπιν συμφωνίας και στην οποία  θα εδρεύουν μαχητικά και πολεμικά πλοία της.

Αυτά θα πρέπει είτε να αγοραστούν άμεσα από ΗΠΑ-Γαλλία κυρίως είτε να παραχωρηθούν από την Ελλάδα, κατόπιν εγκρίσεως των συμμάχων, με την Κύπρο να καταβάλλει το ανάλογο αντίτιμο σε εμάς ώστε να προβούμε σε αγορά αντίσοιχα νέων μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

3. Αγορά και εγκατάσταση αντιπλοϊκών πυραυλικών συστοιχιών στα νησιά βατήρες του Αιγαίου στο ύψος του 25ου μεσημβρινού και δυτικότερα, που σε συγκερασμό με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα δημιουργούσαν συνθήκες άρνησης θαλάσσιας πρόσβασης στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο.

Ειδικότερα προς τούτο θα ήταν πάρα πολύ σημαντική η απόκτηση των Ινδικών πυραύλων Brahmos.

4. Ελλάδα-Αίγυπτος -Ισραήλ θα πρέπει στη συνέχεια να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους ανατολκότερα του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα του χάρτη της Σεβίλλης, αποκλείοντας την Τουρκία από την έξοδο στη ΝΑ Μεσόγειο, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

5. Σύσφιξη των σχέσεων με Ισραήλ και ενοποίηση της αεράμυνάς μας με Κύπρο-Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο, βυθίζοντας την Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν στα νερά της.

6. Δημιουργία μισθοφορικού στρατού, με ραχοκοκαλιά απόστρατα στελέχη σε ρόλο εκπαιδευτού και ταμιευτήρες χώρες της Αφρικής με χριστιανικό πληθυσμό κατά βάση πχ Αιθιοπία.

7. Τέλος χρηματοδότηση ανάπτυξης της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας αλλά και συμμετοχή μέσω PESCO σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button