Άσχημα νέα έρχονται από την Τουρκία καθώς απ ότι φαίνεται η φωτιά στο Τέμενος Μεχμέτ (ή Βαγιαζήτ) στο Διδυμότειχο μόνο τυχαία δεν ήταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσκόπηση εταιρείας που πρόσκεινται μάλιστα στον Ρ.Τ.Ερντογάν και παρουσιάστηκε πριν λίγο στην τουρκική τηλεόραση δείχνει πως το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 43,7% και το «όχι» ποσοστό 45,7% ενώ οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται γύρω στο 10%. Kαι όλα αυτά παρά τον πόλεμο με την Ολλανδία.
Όσον αφορά στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ, το 82% είναι με το «ναι» ενώ ένα μικρό τμήμα των ψηφοφόρων του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα ψηφίσει κι εκείνο «ναι».
Οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού ΜΗΡ είναι μοιρασμένοι με ένα μικρό ρεύμα να κατευθύνεται προς το «ναι».
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Umut Oran δήλωσε ότι η Τουρκία οδεύει ολοταχώς σε πτώχευση διότι η νυν κυβέρνηση δεν ασχολείται με το τεράστιο χρέος της , το οποίο θα την «πνίξει» οσονούπω .
Σε συνέντευξη του, ο Οράν δήλωσε ότι, η σημερινή κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία έχει επηρεαστεί δραματικά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο και την παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Η χώρα έχει φτάσει σε ένα σημείο αδυναμίας να χειριστεί το χρέος της, θα έλθει αμέσως η χρεοκοπία . Αν και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ξένες επενδύσεις, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ταμειακή ροή από το εξωτερικό.
Οι δημόσιες τράπεζες, τυχερά παιχνίδια, το Εθνικό Λαχείο, ιπποδρομίες και πολλές άλλες πηγές του δημόσιου πλούτου έχουν μεταφερθεί στο νέο κρατικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε» , είπε ο ίδιος.
Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από 10 τοις εκατό το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TurkStat) στις αρχές Μαρτίου.
Η τελευταία φορά που η Τουρκία είδε διψήφια νούμερα σε ετήσια βάση πληθωρισμού ήταν τον Απρίλιο του 2012.
Τα δεδομένα της TurkStat έδειξαν επίσης ότι η Τουρκία συγκέντρωσε 22.100.000.000 $ σε έσοδα από τον τουρισμό το 2016, 29,7 τοις εκατό λιγότερο από τα έσοδα που είχε στον τουρισμό το 2015.
Σε άρθρο μας με τίτλο (, είχαμε αναφέρει ότι η τουρκική οικονομία σημάδια κατάρρευσης .
H τουρκική Κεντρική Τράπεζα, είχε ανακοινώσει τότε έκτακτα μέτρα για την σταθεροποίηση του νομίσματος καθώς η τούρκικη λίρα καταγράφει απώλειες της τάξης του 12%!.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ κατηγορεί ΗΠΑ, Γερμανία και Moodys για την οικονομική επίθεση που δέχεται η τουρκική λίρα.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός του διατραπεζικού δανεισμού στις 11 δισεκατομμύρια λίρες ενώ η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι θα επιβάλει περιορισμούς και στην διατραπεζική αγορά repos στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι έρχονται και άλλα μέτρα για να περιοριστεί η κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Στην ουσία τα μέτρα αυτά είναι «μίνι capital controls».
Τώρα όμως το 2017 αποτελεί για χίλιους λόγους σκέτη καταστροφή για την τουρκική οικονομία για αυτό και ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εξάγει την κρίση αυτή στην Ελλάδα και στο Αιγαίο ….για να σωθεί στην εξουσία.
Δυστυχώς, η έλλειψη προνοητικότητας του ελληνικού κράτους και η αδυναμία κατανόησης της σύνδεσης που υπάρχει ανάμεσα σε ορισμένα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και κάποια ζητήματα υψηλού συμβολισμού στην πιο ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το ελληνικό κράτος δίνει «πάτημα» στην Τουρκία.