Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα Βαλκάνια παίρνουν φωτιά -Δηλώσεις ΝΑΤΟ: «Η Σερβία επέλεξε τη Ρωσία» -Ηρθαν τα πάνω κάτω και έρχονται συνταρακτικά γεγονότα

Καλή τύχη ευχήθηκε το ΝΑΤΟ στη Σερβία…Τρέχουν και δεν φτάνουν οι νατοϊκοί μετά την ειλημμένη απόφαση του Βελιγραδίου να αποδεχθεί ρωσική στρατιωτική βοήθεια  με την χορήγηση 6 αεροσκαφών MIG -29  αλλά και άλλων 14 οπλικών συστημάτων, διαλέγοντας ταυτόχρονα πλευρά στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια.  

«Το ΝΑΤΟ έχει «καλές σχέσεις με τη Σερβία» ενώ η Σερβία «έχει το δικαίωμα να αποφασίσει» αν θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία», αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Tanjug .

«Είναι ένα σημαντικό πράγμα να μιλάμε συχνά  σαν να υπάρχει ένας διαγωνισμός σε εξέλιξη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με έπαθλο την Σερβία,  αλλά δεν το βλέπω έτσι», δήλωσε ο Gottemoeller, και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι κάθε χώρα οπουδήποτε στον κόσμο, και αυτό είναι μια βασική αρχή για το ΝΑΤΟ, πρέπει να είναι σε θέση να λάβει τις δικές της  αποφάσεις όσον αφορά τις σχέσεις ασφαλείας που επιλέγει.

Από την πλευρά μας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Σερβία είχε έρθει παλαιότερα στο ΝΑΤΟ και  ζήτησε συνεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί κάποια δομή στα θεσμικά της όργανα,  και μέχρι τώρα είχαμε ένα πολύ καλό σχέδιο συνεργασίας με τη Σερβία, αλλά εφόσον επέλεξε να συνεργαστεί  με τη Ρωσία  τότε είναι επιλογή της .»

Σύμφωνα με τον Gottemoeller, δεν είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στη συμμαχία, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός, «και είναι πολύ σημαντικό ότι ο καθένας να οικοδομεί θεσμούς και την δυνατότητά να αντιπαλέψει αυτές τις εσωτερικές προκλήσεις, όπως η διαφθορά και πολλά άλλα».

Όσο για την «επιρροή της Ρωσίας και την ήπια δύναμη της » στα Δυτικά Βαλκάνια και σε άλλα μέρη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και ποια θα είναι η στρατηγική αντιμετώπιση , ο Gottemoeller, δήλωσε:

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε στο ΝΑΤΟ δεν είναι να αντιπαρατεθούμε στο ρωσικό παράδειγμα. Το ΝΑΤΟ δεν  καταπολεμά την προπαγάνδα με  προπαγάνδα, αλλά παρουσιάζει  πληροφορίες, γεγονότα, και προσπαθεί να δώσει  την πραγματική εικόνα εκεί έξω, αφήνοντας τους ανθρώπους να αποφασίσουν  για τον εαυτό τους. Γι ‘αυτό θα ήθελα να τονίσω, ότι υπάρχει μια ανησυχία για την εξάπλωση της ρωσικής  προπαγάνδας ειδικά στα Βαλκάνια».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επιστολή «για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί» και η οποία  αποστάλθηκε από τους υπουργούς άμυνας της Αλβανίας και της Κροατίας προς το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο Gottemoeller είπε ότι υπάρχουν «προφανώς κάποιες δύσκολες συνθήκες σήμερα σε όλη την περιοχή. Είναι μια πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή» .

Μιλώντας για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε:

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που έχει κάνει το ΝΑΤΟ  για την οικοδόμηση θεσμών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Για παράδειγμα, το αφεντικό μου, Jens Stoltenberg ήταν πρόσφατα εκεί  στις αρχές του Φεβρουαρίου, και ήρθε πίσω με μια πολύ ισχυρή εντύπωση.

Η δημιουργία ενόπλων δυνάμεων  από το ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εμπεριέχει τρεις ξεχωριστές εθνότητες, η οποία «πολεμάει» η μία την άλλη. Δεν υπάρχει εθνικός βοσνιακός στρατός ούτε κοινός θεσμός άμυνας και αυτό θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε ολόκληρα τα Βαλκάνια».

«Όσα δεν φτάνει η Αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός και έχει απόλυτο δίκιο στην προκειμένη περίπτωση που αφορά την Σερβία και το ΝΑΤΟ.

Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι  εποχές που χώρες σαν την Σερβία «εκλιπαρούσαν» ( ειδικά μετά το πόλεμο του 1999) για είσοδο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο νέος  ηθικός , θρησκευτικός, ιδεολογικός  «άνεμος» που φύσηξε από την ανατολή έχει συνεπάρει το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων,  και δυστυχώς η δύση δεν μπορεί να κάνει ειδικά τώρα απολύτως τίποτα .

https://youtu.be/8TeGxN2zNdo

 

Tags
Back to top button