
Ανησυχία για νεκρά ψάρια στην Άνδρο: Ροφός με ιογενή εγκεφαλοπάθεια εντοπίστηκε και στη Ρόδο
Διαρκής και επαναλαμβανόμενη είναι η σύσταση των ειδικών για περισσότερη κατανάλωση ψαριών στην καθημερινή διατροφή, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών εξέδωσαν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).
Οι οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο όσες μπορεί να μείνουν ή είναι έγκυες, όσες θηλάζουν, καθώς και τους γονείς των παιδιών, ώστε να κάνουν σωστές επιλογές όσον αφορά τα είδη ψαριών που είναι θρεπτικά και ασφαλή για κατανάλωση.
Ο FDA χώρισε τα ψάρια και τα θαλασσινά σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τα θρεπτικά ή τα επιβαρυντικά για την υγεία συστατικά τους, ώστε να διευκολύνει την επιλογή για τους καταναλωτές.
Αυτό που ξεχωρίσει είναι τα πέντε ψάρια τα οποία συστήνεται αυστηρά η αποφυγή τους.
Αυτά είναι:
- Βασιλικό σκουμπρί
- Ξιφίας Μάρλιν
- Καρχαρίας
- Ξιφίας
- Μεγαλόφθαλμος τόνος