Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιεί διάγνωση για καρκίνο του προστάτη καλύτερα από γιατρό

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να αναλύσει δείγματα ιστού του προστάτη και να διαγνώσει την παρουσία του καρκίνου, επιτυγχάνοντας ακρίβεια ανάλογη με εκείνη των γιατρών, ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες και γιατροί.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες, με περίπου 1,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης συνήθως απαιτεί μια βιοψία, που μετά εξετάζεται από παθολόγο.

Το νέο σύστημα μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις, όπου υπάρχει έλλειψη γιατρών, καθώς επίσης να οδηγήσει μελλοντικά στην -εν μέρει τουλάχιστον- αυτοματοποίηση της διάγνωσης της νόσου.

Οι Κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χονγκτσιάν Γκούο του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας στην Κοπεγχάγη, δοκίμασαν το σύστημα σε 918 προστατικά δείγματα από 283 ασθενείς.

Το «έξυπνο» λογισμικό έκανε ακριβή διάγνωση στο 99,4% των περιπτώσεων, στο ίδιο επίπεδο με έναν έμπειρο γιατρό. Ταξινόμησε επίσης με ακρίβεια τα διαφορετικά είδη όγκων που εντοπίσθηκαν.

«Δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ο άνθρωπος παθολόγος. Χρειαζόμαστε ακόμη έναν έμπειρο γιατρό για να αναλάβει την ευθύνη της τελικής διάγνωσης. Όμως το νέο σύστημα θα βοηθήσει τους παθολόγους να κάνουν καλύτερες και ταχύτερες διαγνώσεις, καθώς και θα εξαλείψει τις καθημερινές διακυμάνσεις στην κρίση, που μπορούν να υπεισέλθουν στις ανθρώπινες αξιολογήσεις» δήλωσε ο Γκούο.

 

Tags
Back to top button