Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σύγκρουση Αιγύπτου-Τουρκίας στην Διάσκεψη για τη Λιβύη: Η Άγκυρα δεν αποχωρεί - Στηρίζει την τουρκική κατοχή της χώρας το Βερολίνο!

Κύρια θέματα, Λιβύη • 24/06/2021 - 14:41
Σύγκρουση Αιγύπτου-Τουρκίας στην Διάσκεψη για τη Λιβύη: Η Άγκυρα δεν αποχωρεί - Στηρίζει την τουρκική κατοχή της χώρας το Βερολίνο!

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη - Βέτο Τουρκίας στο Κοινό Ανακοινωθέν

“Οι τουρκικές τακτικές δυνάμεις δεν αποτελούν πρόβλημα, επί του παρόντος. Αυτοί που πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα είναι οι μισθοφόροι”.

Αυτή ήταν η θέση της Γερμανίας η οποία αποτυπώθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν της Διάσκεψης για την Λιβύη  με την Τουρκία να θέτει επιφύλαξη σε συγκεκριμένο Άρθρο που όριζε την “αποχώρηση των ξένων δυνάμεων”.

Οι Γερμανοί υποστήριξαν μέχρι τέλους την τουρκική κατοχή στην Λιβύη “στήνοντας” μια Διάσκεψη χωρίς κανένα μηχανισμό που θα τερμάτιζε την ξένη στρατιωτική παρουσία. Το μόνο που ειπώθηκε είναι πως “Τουρκία και Ρωσία ήρθαν σε συμφωνία για την αποχώρηση 300 Σύρων μισθοφόρων από την κάθε πλευρά” τη στιγμή που υπάρχουν 20.000 μισθοφόροι στην χώρα.

Πιο αναλυτικά, με την Ελλάδα απούσα ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία συμμετείχαν 16 χώρες, με την Γερμανία να λαμβάνει εξαιρετικά υποστηρικτική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Αυτή τη φορά, στη Διάσκεψη του Βερολίνου, συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της Λιβύης, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς.

Γερμανία: “Οι τουρκικές δυνάμεις δεν αποτελούν πρόβλημα”

Αν και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αμφισβήτησε τη βασιμότητα των τουρκικών συμβάσεων και τη νομιμότητα παραμονής των στρατευμάτων, εν τούτοις δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν αποτελούν πρόβλημα, επί του παρόντος.

Στην ομιλία του στη διάσκεψη ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι διεθνείς προσπάθειες απέφεραν αποτελέσματα:

Από τον περασμένο Οκτώβριο επικρατεί στη χώρα εκεχειρία και ξεκίνησαν ξανά οι εξαγωγές πετρελαίου. Τα επόμενα βήματα είναι η ενοποίηση των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας, η ανοικοδόμηση υποδομών και η βελτίωση του εφοδιασμού του πληθυσμού με τρόφιμα.

“Δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοφόροι με τακτικό προσωπικό”

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα είναι η πραγματοποίηση εθνικών εκλογών σε ολόκληρη την επικράτεια στις 24 Δεκεμβρίου και η αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

«Ξένοι μαχητές, στρατεύματα και μισθοφόροι» θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, επειδή «με την παρουσία τους και μόνο επηρεάζουν την ειρηνευτική διαδικασία», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του.

Στη συνέντευξη τύπου αργότερα ο κ. Μάας ενημέρωσε ότι η διάσκεψη ασχολήθηκε «πολύ εντατικά» με το θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.

Όπως δήλωσε και έγινε δεκτό αργότερα:

«Τουλάχιστον από τουρκικής πλευράς επισημάνθηκε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοφόροι με τακτικό προσωπικό για την εκπαίδευση».

“Επαφές ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία”

Ο κ. Μάας στη συνέντευξη τύπου δήλωσε πως η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και «ισορροπημένα»:

Θα πρέπει να αποφευχθεί η μια πλευρά να αποσύρει με γρήγορους ρυθμούς τις δικές της δυνάμεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί κατά αυτό τον τρόπο μια υπεροχή για την άλλη. Η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει συντονισμένα ξεκινώντας με τους μισθοφόρους. Επ΄ αυτού έχουν γίνει, σύμφωνα με τον κ. Μάας, ήδη οι πρώτες επαφές ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

Ο Χ. Μάας σημείωσε πρέπει να τηρηθεί «ισορροπία δυνάμεων κατά την αποχώρηση», το πρώτο βήμα μπορεί να είναι η αποχώρηση των μισθοφόρων. «Τίποτα δεν είναι τόσο καθοριστικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα, όσο η διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου», τόνισε ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε με έμφαση να τερματιστούν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη Λιβύη και να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

«Η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως», είπε ο Μπλίνκεν, «ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, ακόμα και η απλή παραμονή τους επηρεάζει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία», τόνισε ο Μάας, «δεν θα ησυχάσουμε μέχρι και η τελευταία στρατιωτική δύναμη να εγκαταλείψει τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, μίλησε στο Βερολίνο για «πολλά εμπόδια» στο δρόμο για τις εκλογές, αλλά τόνισε πως «όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στον πόλεμο».

Σύγκρουση Τουρκίας-Αιγύπτου – Η Άγκυρα έβαλε βέτο στο κοινό ανακοινωθέν του Βερολίνου

Λιβυκές πηγές αναφέρουν πως έλαβε χώρα σύγκρουση Τουρκίας-Αιγύπτου στην Διάσκεψη για το τελικό Ανακοινωθέν των 58 άρθρων που εκδόθηκε. Η Αίγυπτος απέτρεψε μια προσπάθεια της τουρκικής αντιπροσωπείας να τροποποιήσει το άρθρο 5 στο τελικό Ανακοινωθέν αφού είχε ήδη διανεμηθεί στους αντιπροσώπους.

Η τουρκική αντιπροσωπία προσπάθησε να περάσει μια παράγραφο στο άρθρο 5 που αναφερόταν μόνο «στην απόσυρση μισθοφόρων», η οποία απορρίφθηκε από την Αίγυπτο και τα υπόλοιπα κράτη της Διάσκεψης.

Η τουρκική αντιπροσωπία συμφώνησε αργότερα με την αιγυπτιακή αντίρρηση, αλλά ζήτησε να προστεθεί μια παράγραφος που ανέφερε ότι «η απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων θα γίνει με τρόπο που δεν αντιβαίνει στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός». Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε επίσης από την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι «θα αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι χωρίς καθυστέρηση», με την Τουρκία όμως να θέτει επιφύλαξη.

Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας, η Τουρκία επέμεινε να διαχωριστούν οι τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις της από εκείνες των μισθοφόρων, ώστε να εξαιρεθούν και να παραμείνουν στη Λιβύη οι Τούρκοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι».

Η Άγκυρα επικαλείται τα τουρκολιβυκά Μνημόνια υποστηρίζοντας ψευδώς ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται νόμιμα στη Λιβύη δεδομένου ότι έχει συναφθεί σχετική σύμβαση με τη λιβυκή κυβέρνηση περιορισμένης όμως νομιμότητας καθώς δεν εξέφραζε όλη τη Λιβύη και ούτε ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία για την επικύρωση των τουρκολιβυκών Μνημονίων.

Οι ΗΠΑ κάθετα αντίθετες στην παρουσία ξένων δυνάμεων στη Λιβύη

Όπως επισημαίνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη, καθώς και στις στρατιωτικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων μαχητών από τρίτες χώρες, που βαθαίνουν και παρατείνουν τη σύγκρουση στη χώρα.

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Λιβύη έχει προ πολλού ξεκαθαριστεί και περιλαμβάνει την απαίτηση της αποχώρησης όλων των ξένων μισθοφορικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών και ρωσικών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβύη. Μεταξύ αυτών είναι Τούρκοι στρατιωτικοί καθώς και μισθοφόροι από τη Ρωσία, το Σουδάν και το Τσαντ.

Tags
Back to top button