Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Survivor: O πόλεμος των realities (φωτό)

Δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν έστω και νοερά να μεταφερθούν στις παραλίες του Αγίου Δομίνικου. Η διείσδυση του ριάλιτι επιβίωσης του ΣΚΑΪ σε όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνίας είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Αγγίζει τα όρια του πρωτοφανούς. Και δεν μετράται μόνο σε νούμερα τηλεθέασης, αλλά σε μεγέθη τα οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά και δεν συνιστούσαν εργαλεία μέτρησης στον χώρο της τηλεόρασης. Για παράδειγμα, τα έντονα παράπονα των δασκάλων και διευθυντών δημοτικών σχολείων προς τους γονείς επειδή τα παιδιά τους πηγαίνουν νυσταγμένα τις πρώτες ώρες των μαθημάτων, καθώς ξενυχτούν για να παρακολουθήσουν τις αναμετρήσεις Μαχητών - Διασήμων. «Μαμά, δεν πρόκειται να κοιμηθώ. Θα δω “Survivor” γιατί το βλέπουν όλοι και μιλάνε γι’ αυτό κι εγώ δεν θέλω να είμαι άσχετη», φώναζε η οκτάχρονη πιτσιρίκα στη μαμά της, σύμφωνα με την περιγραφή σαστισμένης γιαγιάς, η οποία στη συνέχεια ομολογεί: «Κι εγώ το βλέπω, κορίτσι μου... Τι να κάνω... Καλό είναι. Μόνο που στεναχωριέμαι που πεινάνε νέα παιδιά».

Κι όμως, η πείνα είναι αυτή που τροφοδοτεί τη δράση στο γυαλί και εξάπτει την περιέργεια στον καναπέ. Οι πεινασμένοι παίκτες, άσημοι και διάσημοι, μπροστά στη θέα μιας τυροπίτας ενεργοποιούν όλες τις δυνάμεις τους αλλά και την πιο άγρια πλευρά της ανταγωνιστικότητάς τους. Οι άντρες καλούνται να αποδείξουν ότι οι κοιλιακοί κόποις κτώνται και οι κοπέλες ότι τα καλογυμνασμένα κορμιά τους μπορούν εκτός από χάρμα οφθαλμών να γίνουν «φονικά» εργαλεία διεκδίκησης επάθλων. Αρκούν μερικοί κεφτέδες ή ένα χάμπουργκερ ως ερέθισμα για να τσαλαβουτήσουν σε λάσπες, να κρεμαστούν από σκοινιά, να πηδήξουν δύσκολα εμπόδια, να σημαδέψουν με ακρίβεια στόχους, να τρίψουν τα μούτρα τους στην άμμο. Ολα για το φαγητό. Και στη συνέχεια έρχεται το πολυπόθητο ξεκατίνιασμα, απαραίτητο συστατικό κάθε λαοφιλούς ριάλιτι. Αυτό που καλλιεργείται σε όλες τις ομάδες που αποτελούνται από φιλόδοξους διαφορετικούς παίκτες. Ποιος είναι καλύτερος, ποιος μιλάει πολύ, ποιος σχολιάζει τους συμπαίκτες του, ποια ερωτοτροπεί με συμπαίκτη της, ποιος υποδύεται τον καλοθελητή και αποδεικνύεται φίδι κολοβό. Ολοι οι χαρακτηριστικοί τύποι της ελληνικής μικροαστικής κοινωνίας καθρεφτίζονται στα πρόσωπα των παικτών και των δύο ομάδων: ο κάγκουρας που διατυμπανίζει το γκελ που έχει στις γυναίκες, ο κουτσομπόλης, η κατίνα, η υστερική, ο μάτσο μόνο μπράτσο, ο πολλά βαρύς και κυριολεκτικά ασήκωτος, ο μάγκας που πάντα θέλει να ξεχωρίζει, ο επαρχιώτης, ο φιγουρατζής, η κατά φαντασίαν Λάρα Κροφτ, το καλό παιδί, ο καλοθελητής, το ταγάρι, η ήρεμη δύναμη. Ολοι και όλες κομμάτια ενός συναρπαστικού ανθρώπινου παζλ.

Ενα ριάλιτι πέτυχε διάνα χρονικά μια εξαθλιωμένη κοινωνία, η οποία στην οθόνη της τηλεόρασής της είδε μια τηλεοπτική μεταφορά του προσωπικού της δράματος: της πείνας, της εμφυλιοπολεμικής διάθεσης και του αδικαιολόγητα έντονου ανταγωνισμού. Ακόμη και αν το έπαθλο δεν ήταν οι κεφτέδες με τις τηγανητές πατάτες, και πάλι ο αγώνας θα ήταν σκληρός μόνο και μόνο για χάρη των εντυπώσεων. Κανένας οίκτος για τους χαμένους, καμία κίνηση υποστήριξης. Για παράδειγμα, αν και οι Διάσημοι κέρδιζαν σερί τις μονομαχίες και τα αγωνίσματα, ποτέ δεν πρόσφεραν ούτε ένα μέρος της τροφής τους -ακόμη κι όταν αυτή ήταν διπλή (χάμπουργκερ και hot dog)- στους πεινασμένους ανταγωνιστές τους. Ούτε καν πέρασε από το μυαλό τους κάτι τέτοιο. Μονοφαγάδες και απόλυτα εγωιστές. Το «Survivor» είναι ουσιαστικά η μικρογραφία μιας κοινωνίας σε κατάσταση εξαθλίωσης με μικρές αναλαμπές χαράς και ανατροπής. Ολο αυτό πασπαλίζεται και από τη ματαιοδοξία της προβολής και της δημοσιότητας, που για μεν τους Μαχητές λειτουργεί ως κάτι πρωτόγνωρο, για δε τους Διάσημους, σε εποχές όπου η σόουμπιζ ζει μια βαρβάτη παρακμή, ως ενισχυτική ένεση.

Οι γραμμωμένοι κοιλιακοί και τα καλογυμνασμένα κορμιά σε πρώτο πλάνο είναι ένα καλό ερέθισμα για να ανεβαίνει η τηλεθέαση 

Τα ρεκόρ τηλεθέασης σπάνε κάθε μέρα

Αυτό που είναι εντυπωσιακό για το φαινόμενο «Survivor» δεν είναι μόνο τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Αυτά είναι δεδομένα και αγγίζουν μέχρι στιγμής για το σύνολο των επεισοδίων που έχουν προβληθεί το 40,5% στο 15-44 και το 31% στο γενικό σύνολο. Τα ποσοστά αυτά αποτελούν τον επίσημο μέσο όρο, ωστόσο υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες εκτινάσσονται σε ύψη-ρεκόρ φτάνοντας ακόμη και το 70%. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει καταγραφεί ως μέσος όρος τηλεθεατών που παρακολούθησαν έστω για ένα λεπτό το ριάλιτι ο μαγικός αριθμός 2.200.000. Δηλαδή επί της ουσίας έχουμε να κάνουμε με γιουροβιζιονικές επιδόσεις καλών εποχών. 

Ωστόσο, υπάρχουν δύο κατηγορίες κοινού που συνιστούν την κινητήριο δύναμη του προγράμματος και οι οποίες μέχρι τώρα δεν το έκαναν για παρόμοια αντίστοιχα προγράμματα. Εκεί που πραγματικά σαρώνει το ριάλιτι του ΣΚΑΪ είναι οι άνδρες όλων των ηλικιών. Ο μύθος που ήθελε μέχρι χθες τις γυναίκες να είναι η δύναμη όχι μόνο της αγοράς αλλά και της τηλεοπτικής αγοράς καταρρίπτεται. Υπάρχουν επεισόδια τα οποία οι άνδρες του ηλικιακού γκρουπ 15-34 τα παρακολουθούν σε ποσοστό 70%, ενώ πάνω από το 50% βρίσκεται και το κομμάτι του κοινού που αφορά άνδρες ηλικιών 45-65. Είναι λογικό να εθιστεί το ανδρικό κοινό, το οποίο παρακολουθεί έναν αγώνα δράσης με αθλήματα, σκληρές δοκιμασίες στις οποίες συμμετέχουν ισότιμα άνδρες και γυναίκες και με ακραίες ως και επιθετικές συμπεριφορές. Επιπλέον, το πρόγραμμα λειτουργεί μέχρι έναν βαθμό ως η απόλυτη συνταγή του «φάτε μάτια ψάρια», καθώς τα πολύ ωραία σώματα των υποψηφίων προβάλλονται αριστοτεχνικά από τους καμεραμάν και εν συνεχεία μοντάρονται καταλλήλως από τους συντελεστές της εκπομπής, οι οποίοι δημιουργούν ένα παζλ εικόνων, τοπίων και οπισθίων που εναλλάσσονται ισότιμα ως προς το τελικό -γοητευτικό ομολογουμένως- αποτέλεσμα. 

Σε όλο αυτό που βγαίνει κυρίως ως επιτυχημένο αποτέλεσμα, τελικά συμβάλλει και η περιγραφή των αγωνισμάτων από τον παρουσιαστή Σάκη Τανιμανίδη, ο οποίος μεταδίδει με πρωτόγνωρο πάθος την εξέλιξη του παιχνιδιού, παραπέμποντας πολλές φορές σε περιγραφές αγώνων ποδοσφαίρου από παλιούς και χαρακτηριστικούς σπορτσκάστερ. Οσο για τον τρόπο εκφοράς του λόγου του, τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς του αλλά και τα λάθη, όλα αυτά όχι μόνο δεν είναι ενοχλητικά, αλλά θα έλεγε κανείς ότι είναι γοητευτικά και χαριτωμένα, προκαλώντας μια ολόκληρη συζήτηση στα σχετικά sites και στα κοινωνικά δίκτυα. Το δεύτερο είδος κοινού που είναι άξιο αναφοράς είναι το νεανικό ή δυναμικό ή πολύ νεαρό ή όπως θέλουν να το αποκαλούν ειδικοί και μη ειδικοί του χώρου. Οι πιτσιρικάδες, οι οποίοι είχαν γυρίσει την πλάτη στην τηλεόραση, το παρακολουθούν πλέον φανατικά. Ενα μεγάλο κομμάτι κόσμου, το οποίο δεν το αφορούσε το ελληνικό πρόγραμμα της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά το μόνο που το ενδιέφερε ήταν το κατέβασμα ξένων σειρών και ταινιών, ξαφνικά γίνεται ο σκληρός πυρήνας των τηλεθεατών του «Survivor». 

Και φυσικά τα πολύ μικρά παιδιά που ακόμη λειτουργούν γοητευμένα από το παιχνίδι -και δη το ομαδικό- και τα οποία έχουν ανακαλύψει ένα νέο είδος δράσης για να σπάσει η μονοτονία του ποδοσφαίρου και του ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Σε όλο αυτό παίρνει μέρος φυσικά και το κοινό, το οποίο καλείται κάθε φορά να ψηφίσει το πρόσωπο που θέλει να αποχωρήσει από το περίφημο Συμβούλιο του Νησιού. Αυτοί που ψηφίζουν ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες και σίγουρα ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις. Μια ακόμη ικανοποίηση γι’ αυτή τη μερίδα του κόσμου που, εκτός από την ταύτιση που μπορεί να νιώσει με κάποιον από τους παίκτες, παίρνει και τον ρόλο του καθοριστικού παράγοντα της πορείας του αγαπημένου του προγράμματος. 

Η Ειρήνη Παπαδοπούλου απολαμβάνει το έπαθλο της νίκης, που δεν είναι άλλο από ένα χάμπουργκερ

Πώς στήθηκε το φετινό «Survivor» 

Οι προηγούμενες εμπειρίες των λίγο μεγαλύτερων τηλεθεατών από τα «Survivor» που παρουσίασαν οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Γρηγόρης Αρναούτογλου ήταν καλές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχαν το τωρινό εκτόπισμα. Τότε όλοι μιλούσαν για την Ορθούλα και την Ευαγγελία, αλλά κυρίως για τον Ηλία Βαλάση, τον οποίο είχε ερωτευτεί μεγάλο κομμάτι του θηλυκού τηλεοπτικού κοινού, αλλά σε καμία περίπτωση το ριάλιτι δεν είχε διεισδύσει σε τέτοιον βαθμό στην ελληνική κοινωνία. Οι ομάδες αφορούσαν τους Βόρειους και τους Νότιους και τελικά, παρά το έπαθλο των 200.000 ευρώ, πραγματικά κερδισμένος και ο μόνος που έκανε καριέρα είναι ο Σπύρος Σούλης. Ο Βαλάσης χάθηκε και οι δύο ξανθιές αδίστακτες παίκτριες, η Ορθούλα και η Ευαγγελία, εξαργύρωσαν τη δημοσιότητά τους με αποκαλυπτικές φωτογραφήσεις σε ανδρικά περιοδικά της εποχής, τα οποία έσπασαν τα ρεκόρ πωλήσεων. 

Ηταν η περίοδος όπου «έπεφταν λεφτά από τον ουρανό», ανθούσαν τα κανάλια και γενικά ανηφόριζε επικίνδυνα η ματαιοδοξία και ο νεοπλουτισμός της ψευτοευδαιμονούσας κοινωνίας. Λογικό ένα τέτοιο ριάλιτι να έχει τον ρόλο του… πασατέμπου. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική και σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι τα στελέχη προγράμματος του ΣΚΑΪ έκαναν όχι μόνο πολύ καλό κάστινγκ, αλλά επένδυσαν σε σχετικά άφθαρτα ή νέα πρόσωπα αποφεύγοντας να επωμιστούν μια διαγνωσμένη φθορά που κυριαρχεί στον κόσμο της σόουμπιζ και στις παρηκμασμένες εκφάνσεις του lifestyle. Στον αγώνα για την τροφή πλέον μπαίνουν όχι μόνο οι λεγόμενοι βιοπαλαιστές, αλλά και κάποιοι που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στον αέρα. 

Ο ΣΚΑΪ ίσως να το μυρίστηκε, ίσως να στάθηκε απλά τυχερός, αν σκεφτεί κάποιος ότι όταν αγόραζε από την τουρκική εταιρεία παραγωγής τα δικαιώματα του «Survivor» αλλά και του «The Voice» κάποιοι ψιθύριζαν ότι πρόκειται για ξεπερασμένα τηλεοπτικά προϊόντα. Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ο Τούρκος παραγωγός Ατζούν Iλιτζαλί, στενός φίλος και υποστηρικτής του Ερντογάν, βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με το STAR και για τις δύο παραγωγές. Ο ΑΝΤ1 ήθελε το «Voice», όμως σύμφωνα με κάποιες πλευρές ο Τούρκος παραγωγός δεν διαπραγματευόταν τα δικαιώματα αν δεν του εγγυόνταν ότι θα έχει τον δημιουργικό έλεγχο και των δύο σόου. Η εταιρεία του Acun Medya ήταν αδιάλλακτη σε βαθμό υπερβολής και αμετακίνητη στη διάρκεια των συζητήσεων και το όλο πνεύμα δεν μπορούσε να συμβαδίσει με την άποψη του ΑΝΤ1, ότι πρέπει να έχει λόγο σε ένα πρόγραμμα που θα προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση. Τελικά η όλη προσπάθεια ναυαγεί και εμφανίζεται ο ΣΚΑΪ, ο οποίος παίρνει το πακέτο που αποδείχθηκε ο θησαυρός της τηλεοπτικής σεζόν. Οι πληροφορίες θέλουν το ποσοστό των ριάλιτι στο prime time την επόμενη σεζόν να ανέρχεται στο 70%, κάτι που μάλλον δεν θεωρείται απίθανο. Ηδη το πρόγραμμα των καναλιών αλλάζει αιφνιδιαστικά και πολλά ριάλιτι ετοιμάζονται να μπουν στον ανταγωνισμό για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος.

Ο Γιάννης Σπαλιάρας γλείφει τα υπολείμματα του λιγοστού φαγητού

Στην αρένα των κοινωνικών δικτύων

Κακά τα ψέματα. Η πραγματική μάχη εδώ δίνεται. Και κυρίως στο Twitter. Από τις 13 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε το ριάλιτι επιβίωσης, το hashtag #survivorgr, είναι ακλόνητο στην κορυφή με τα tweets να πέφτουν βροχή. Αγαπημένο και απολαυστικό πρόσωπο για να κεντηθούν οι καλύτερες ατάκες είναι ο γνωστός ράπερ Μπο. Σταχυολογώντας τα καλύτερα που έχουν γραφτεί βρίσκεσαι ενώπιος με μερικές από τις πιο ξεκαρδιστικές ατάκες:

«“Δεν χάσαμε, κέρδισε η άλλη ομάδα”. Φιλόσοφος Μπο - 2017 μ.Χ.». 

«Κορίτσια, να βρείτε κάποιον να σας αγαπάει όσο ο Μπο το φαΐ».

«Ο Μπο ακόμη χωνεύει τον χαλβά, το μέλι, την τυρόπιτα, το ψωμί, δυο καβούρια, μια θαλάσσια χελώνα, μια φάλαινα κι έναν τόνο καρύδες».

«Δύο εβδομάδες στο #survivorgr και μπορείς να παίξεις τρίλιζα στους κοιλιακούς ολονών εκτός του Μπο που μπορείς να παίξεις κρυφτό».

«Ο Μπο μπήκε στο Survivor για να κάνει το remake της ταινίας Κάτι κουρασμένα παλικάρια».

«Μισθοφόρε δώσε δύο μπιφτέκια στον Μπο να τον εξαφανίσει».

Το δημοφιλέστερο πρόσωπο, το οποίο παράλληλα είναι και το πλέον μισητό στους κύκλους των χρηστών, είναι ο Πάνος, για τον οποίο μάλιστα έχει δημιουργηθεί κατ’ αποκλειστικότητα ένα πιπεράτο hashtag, το #μουν@Πανος! 

«Να πηγαίνουμε μαύρα μεσάνυχτα στο περίπτερο να αγοράσουμε κάρτα για να ψηφίσουμε μισθοφόρο. Εκεί μας κατάντησε ο αλήτης ο Πάνος».

«Ο Πάνος χτύπησε το πόδι του αλλά μπορεί να συρθεί το φίδι δεν θα έχει θέμα».

«Πάνο μόλις βγεις σε θέλουμε στο ΠΑΣΟΚ».

«Πλήττω. Να ξεκινήσει ο Πάνος τις δολοπλοκίες παρακαλώ».

Φυσικά από το ανθολόγιο του Twitter δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο κορυφαίος όλων, ο Γιάννης Σπαλιάρας, ο οποίος πολύ πριν μπει στο ριάλιτι ήδη απασχολούσε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και τις ηλεκτρονικές σελίδες:

«1.000 αυγά τη μέρα, ρε Σπαλιάρα; Κόκορας την πηδάει όχι εσύ!».

«Στο νησί με την ακρίδα 

είχαμε πήξει στην καρύδα

Χωρίς στοργή χωρίς φροντίδα 

Πήδα Γιάννη πήδα».

Υπάρχουν, όμως και τα γενικού ενδιαφέροντος, τα οποία επίσης σπάνε ταμεία. Ανάμεσά τους φυσικά και οι επώνυμοι, οι οποίοι το παρακολουθούν μετά μανίας: 

«Πραγματικό survivor είναι να ζεις στην Ελλάδα με βασικό μισθό». 

Ναταλία Γερμανού: «Αντοχή βλεφαρίδων: Σόφη άψογη, Λάουρα καλή, Ευριδίκη μάδησαν».

«Αυτό το “δεν θέλω να φάω” του μισθοφόρου το έχω κάνει και με κάτι θείες μου που έδιναν 50ευρα και το έπαιζα δύσκολη».

«Οι Μαχητές αν χάσουν κανά δυο παιχνίδια ακόμη θα πάει η Ανζελίνα στο νησί να τους ταΐσει».

«Εχω και τη μάνα μου που μπερδεύεται και λέει τον μισθοφόρο αχθοφόρο».

Η Λάουρα Νάργες προσπαθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει...

Σκληρές δοκιμασίες που συχνά απαιτούν μακροβούτια στις λάσπες 

Ο Μπο (αριστερά) και ο Γιώργος Χρανιώτης κοιτάζουν λάγνα το μπέργκερ της συμπαίκτριάς τους

Tags
Back to top button