Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Superfood moringa: 7 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια – Ίσως δρα κατά της Covid-19

Κατά τη διάρκεια της Covid-19, οι άνθρωποι ξεκίνησαν τις υπερτροφές (superfoods) με σκοπό να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους και να αντιμετωπίσουν κάποια ενδεχομένη λοίμωξη του ιού. Το δέντρο μορίνγκα (moringa), γνωστό και ως «δέντρο θαύμα» αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή και φάρμακο για τον οργανισμό.

Τα δέντρα μορίνγκα προέρχονται από την Ινδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και το Νεπάλ. Αναπτύσσονται εύκολα όπως τα αγριόχορτα, φθάνοντας μερικές φορές και τα 6 μέτρα σε ύψος μέσα σ’ ένα χρόνο και ανθίζουν μέσα σ’ έξι μήνες.

Τα μέρη του δέντρου μορίνγκα είναι βρώσιμα – πώς μαγειρεύονται

Όλα τα μέρη του δέντρου είναι βρώσιμα, από τις ρίζες, τα λουλούδια, τα φύλλα, τους σπόρους, τα φρούτα μέχρι και το φλοιό. Συνήθως μαγειρεύονται τα φύλλα του, οι άγουροι καρποί του και η σκόνη από τα ξερά φύλλα του χρησιμοποιείται ως τσάι ή πασπαλίζεται πάνω σε τρόφιμα.

Παρόλο που υπάρχουν 13 είδη στην οικογένεια μορίνγκα, το πιο συνηθισμένο είναι το δέντρο oleifera, το οποίο  μεγαλώνει γρήγορα, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ευδοκιμεί σε φτωχά αμμώδη εδάφη. Το μορίνγκα μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν οπουδήποτε, εφόσον η θερμοκρασία παραμένει πάνω από τους 4°C.

 

Θρεπτικά συστατικά των αποξηραμένων φύλλων του φυτού moringa oleifera

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Phytotherapy Research, τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού μορίνγκα περιέχουν επτά φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, εννέα φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το γιαούρτι, δέκα φορές περισσότερη βιταμίνη Α από τα καρότα, δεκαπέντε φορές περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα, δεκαεπτά φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και εικοσιπέντε φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι.

Σε τι παθήσεις και αρρώστιες βοηθάει η κατανάλωση του φυτού

Το φυτό περιέχει επίσης ουσίες που ονομάζονται ισοθειοκυανικά, οι οποίες όπως έχει αποδειχθεί ενισχύουν την ανθρώπινη αντοχή στον καρκίνο ενώ βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το σταθεροποιημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της μεταβολής της διάθεσης, να ελέγξει την όρεξη και να μειώσει τις φλεγμονές.

Τα ισοθειοκυανικά μπορούν ακόμη, να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η σκόνη των φύλλων μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης και ρυθμίζει το οξειδωτικό στρες σε διαβητικούς ασθενείς, γεγονός πολύ θετικό, καθώς μειώνει το σάκχαρο και τη χοληστερόλη στο αίμα.

Δέντρο μορίνγκα και οι μαγικές ιδιότητες του

Τα παλιότερα χρόνια θεωρούσαν το συγκεκριμένο δέντρο μαγικό, καθώς πολλοί πίστευαν ότι κάθε κλαδάκι είχε μαγικές ιδιότητες και μπορούσε να απομακρύνει τα κακά πνεύματα από τον τόπο ανάπαυσης ενός νεκρού.

Επίσης, εκτός από υπερτροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν απωθητικό για τα παράσιτα και έντομα, ενώ ακόμη και ο φλοιός του δέντρου συχνά ψιλοκόβεται και αναμιγνύεται με άψητο ρύζι, αρωματικό τζίντζερ και νερό και δημιουργείται ένα scrub σώματος που βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Tags
Back to top button