Με το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας να παραμένει μεγάλο η διαπραγμάτευση έχει παγώσει. Τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν. Το μεγαλύτερο φαίνεται πως είναι το συνταξιοδοτικό, το οποίο συνδέεται άμεσα και με το αφορολόγητο καθώς οι μειώσεις και στα δύο θα είναι αυτές που θα φέρουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θέλει η τρόικα.
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει κάποιες μειώσεις βάζει ωστόσο ένα πλαφόν ώστε να μην επηρεαστούν συνταξιούχοι που λαμβάνουν ποσά κάτω από 800 ή 700 ευρώ το μήνα.
Στόχος είναι οι μειώσεις να επέλθουν σταδιακά και να είναι όσο πιο ανώδυνες γίνεται για εκείνους που παίρνουν τα πιο μικρά ποσά.
Κάπως έτσι το νέο σενάριο μιλάει για διπλή μείωση με έμμεσο και άμεσο τρόπο. Η έμμεση μείωση θα επέλθει με πάγωμα των συντάξεων μέσω αναστολής της διάταξης Κατρούγκαλου για αύξηση των συντάξεων με βάση τη μεταβολή του ΑΕΠ και τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Με τον τρόπο αυτό οι συνταξιούχοι και κυρίως όσοι παίρνουν μικρά ποσά θα έχουν να χάσουν στην περίπτωση που οι δύο παραπάνω δείκτες ανέβουν.
Παράλληλα η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει το ποσό που απαιτείται από το ασφαλιστικό θα προχωρήσει στη σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς, θέλοντας όμως να διατηρηθεί ένα όριο ασφαλείας για όσους έχουν ποσά σύνταξης ως 700 ευρώ, ακόμη και μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεων.
Τα δύο παραπάνω μέτρα εάν εφαρμοστούν συνδυαστικά μπορεί να κάμψουν τις αντιστάσεις του ΔΝΤ που απαιτεί πλήρη περικοπή της προσωπικής διαφοράς μια και έξω άμεσα και έτσι οι μειώσεις να είναι σταδιακές σε ένα βάθος τριετίας ως το 2020.