
Βαρύ πρόγραμμα θα έχει αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αρχής γενομένης από σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία που διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Στη Σύνοδο μετέχουν η πλειοψηφία των ηγετών της Ε.Ε. και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε προ ενός συμβιβασμού, πλην όμως η Ρωσία δεν πάρει τις οριστικές της αποφάσεις. Επίσης, σε μια διαδικασία λεπτής διαπραγμάτευσης, ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες, ενώ μένει να φανεί και ποιο θα είναι το καθεστώς ασφαλείας για την Ουκρανία μετά από μια συμφωνία για ειρήνη.
Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: στηρίζει μια συμφωνία ειρήνευσης και όχι απλώς εκεχειρίας, ενώ δεν προτίθεται να συμμετάσχει με στρατεύματα σε ένα νέο καθεστώς ασφαλείας στην Ουκρανία που θα προβλέπει συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών.
Τετραμερής
Ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στο Παρίσι και σήμερα το βράδυ, καθώς το πρωί της Παρασκευής θα βρεθεί ξανά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αυτή τη φορά για την τετραμερή Γαλλίας-Ελλάδος-Κύπρου και Λιβάνου, με τη συμμετοχή του νέου προέδρου της χώρας Ζοζέφ Αούν.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί στον Λίβανο τον Δεκέμβριο, λίγο μετά την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και είχε συναντήσει τον κ. Αούν, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου. Η Ελλάδα είναι δεδομένο ότι θέλει να έχει ενεργό ρόλο και άποψη για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, με δεδομένες τις ιστορικές σχέσεις που έχει με πολλές από αυτές τις χώρες.
Σημειωτέον, κατά την επίσκεψη του ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Ελλάδας.
Ελλάς-Ισραήλ Συμμαχία
Ολοκληρώνοντας τις σημαντικές επαφές του, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει την Κυριακή να βρεθεί στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτσογκ.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει στενή πολιτική και προσωπική σχέση με τον κ. Νετανιάχου και είναι σαφές ότι η Ελλάδα επενδύει στη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, το οποίο άλλωστε έχει πολύ στενή σχέση με τις ΗΠΑ και ιδίως με τη διακυβέρνηση Τραμπ. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η σχέση με το Ισραήλ αυτή την περίοδο είναι «διαβατήριο» και για τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.
Η ενίσχυση της σχέσης έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία επιχειρεί να ρίξει «γέφυρες» στην Ουάσινγκτον, για να μπει ξανά στα αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα. Προγράμματα, βεβαίως, που περνούν μέσα από κρίσιμες επιτροπές του Κογκρέσου, πέραν του Λευκού Οίκου. Προ εβδομάδων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε, διόλου τυχαία, στοχευμένες επαφές με ανώτερα μέλη αυτών των επιτροπών.
Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου αναμένεται να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Σημειωτέον, το Ισραήλ έχει κρίσιμο ρόλο και στο έργο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector.