Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Στο μονοπάτι των ρεκόρ επανήλθε η Wall Street - Ικανοποιημένοι οι επενδυτές

Στο μονοπάτι των ρεκόρ επανήλθε η Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με φόντο τα νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σταθερή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, συμφωνα με το 

Συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε με άλμα 260 μονάδων ή 0,62% στις 42.175 μονάδες, ο S&P 500 «έπιασε» νέο υψηλό στις 5.745 μονάδες αυξημένος κατά 0,40% και ο Nasdaq διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,60% αγγίζοντας τις 18.190 μονάδες.

Αντιστοίχως και στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κέρδισαν έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 3,789% και του 2ετούς να φτάνει το 3,62%.

Οι μετοχές έλαβαν ώθηση από τρεις κυρίως παράγοντες: το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα πως δρομολογεί το Πεκίνο για την ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας, τις βελτιωμένες προσδοκίες για τις αποδόσεις της τεχνητής νοημοσύνης και βέβαια τα θετικά μαντάτα για την καλή πορεία της ίδιας της αμερικανικής οικονομίας.

Πραγματικά, τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου κινήθηκαν σε επίπεδα άνω των προσδοκιών με τους ρυθμούς ανάπτυξης να διαμορφώνονται στο ισχυρό 3% έναντι των προβλέψεων για 2,9%.

Παράλληλα και το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 1,6% αντί της αρχικής δήλωσης για ρυθμό ύψους 1,4%.

Την ίδια ώρα οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν μια απροσδόκητη πτώση, ενώ οι παραγγελίες διαρκών προϊόντων παρέμειναν αμετάβλητες για το μήνα Αύγουστο κόντρα στις εκτιμήσεις για επιβράδυνση του δείκτη.

«Η αναθεώρηση ενισχύει τη βεβαιότητα μας πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να διευρύνεται σε σταθερό ρυθμό, κάτι που υπονοεί πως και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι απίθανο να επιδεινωθούν σημαντικά» σχολίασε σε σημείωμα του, αναφερόμενος στα στοιχεία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Μάικλ Πιρς.

Τα στοιχεία αυτά καθησύχασαν τους επενδυτές πως η Federal Reserve δεν προχώρησε σε μια δυναμική πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, την περασμένη εβδομάδα, επειδή ανησυχούσε για την αποδυνάμωση της οικονομίας.

Μάλιστα, υπό το φως των στοιχείων αυτών βελτιώθηκαν και οι πιθανότητες μιας δεύτερης δυναμικής μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Πλέον οι traders προεξοφλούν σε ποσοστό περίπου 50% δεύτερη συνεχόμενη μέγα μείωση στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC, έναντι 40% την περασμένη εβδομάδα.

Σε επίπεδο μετοχών, το ρόδινο outlook για την πορεία των πωλήσεων της που εξέδωσε η Micron ανανέωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών όσον αφορά τις αποδόσεις του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, η μετοχή της επιδόθηκε σε ένα μίνι ράλι της τάξεως του 16%, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και έτερες εταιρείες του κλάδου όπως η Nvidia, η AMD και η Broadcom.

Πολύ καλή ημέρα κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιρειών crypto, όπως η Coinbase και η MicroStrategy, με φόντο την επιστροφή του Bitcoin πάνω από το όριο των 65.000 δολαρίων. Μαζί τους κέρδη αποκόμισαν και οι εξορυκτικές εταιρείες που επωφελούνται από τον κλάδο, όπως η Mara Holdings και η CleanSpark.

Ευχαριστημένοι έμειναν οι επενδυτές και από το σχέδιο που παρουσίασε η Southwest Airlines για την βελτίωση των κερδών της, ενώ πρόσκαιρα νέο υψηλό άγγιξε και η μετοχή της Meta μετά την παρουσίαση από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ του νέου AI γλωσσικού μοντέλου, Llama 3.2.

Στον αντίποδα στις χαμένες της ημέρας ξεχώρισε η μετοχή της Super Micro Computer, η διαπραγμάτευση της οποίας ανεστάλη μάλιστα προσωρινά λόγω των έντονων πιέσεων, μετά από δημοσίευμα της WSJ που ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει βάλει στο στόχαστρο του την εταιρεία κατασκευής servers για data centers.

Πιέσεις δέχτηκε επίσης η μετοχή της GE Healthcare μετά την υποβάθμιση της από την UBS, όπως επίσης της Sonos μετά την διπλή υποβάθμιση της από την Morgan Stanley.
 

Tags
Back to top button