Με φόντο το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία προχωρά στην ανανέωση και αύξηση του στόλου της. Ο Ερντογάν προέδρευσε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας και το αποτέλεσμα αυτής είναι μια κοσμογονία για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό την ώρα που το δικό μας είναι στα όρια να κινδυνεύει πλέον σοβαρά υστερήσει σημαντικά!
Το νέο ναυπηγικό πρόγραμμα της Τουρκίας περιλαμβάνει 1 νέο αεροπλανοφόρο, ενεργοποίηση της option των 4 επιπλέον φρεγατών κλάσης Ιστανμπούλ μετά την ολοκλήρωση των 4 που κατασκευάζονται αυτή την περίοδο, αποβατικών σκαφών, ναρκαλιευτικών, πυραυλακάτων και φυσικά των 6 υποβρυχίων αντίστοιχων των «Παπανικολής» της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή απο ελληνικής πλευράς τρέχει μόνο το πρόγραμμα των 3 μπελαρά ή FDI ή κλάσης «Κίμων» όπως έχουν πλέον ονομαστεί. Όλα τα άλλα (κορβέτες κλπ) έχουν ακυρωθεί επί της ουσίας. Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ δεν έχει ακόμα πάρει τις απαραίτητες υπογραφές και κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ.
Ουκρανική επίθεση στην Σεβαστούπολη με πυραύλους Storm Shadow -Ενεργοποιήθηκε η ρωσική αεράμυνα
Η αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας συνεδρίασε στο Προεδρικό Συγκρότημα υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, που διήρκεσε 2 ώρες, έγιναν αξιολογήσεις σχετικά με το επίπεδο που έφτασε η τουρκική αμυντική βιομηχανία, τους μελλοντικούς στόχους και τα κρίσιμα έργα.
Στη συνάντηση, η φάση σχεδιασμού του αεροπλανοφόρου στο πλαίσιο των έργων στρατιωτικών πλοίων, MİLGEM 9-10-11-12. Λήφθηκαν αποφάσεις σχετικά με τη ναυπήγηση πλοίων (φρεγάτες κατηγορίας Ι), πλοίων περιπολίας ανοικτής θαλάσσης, νέου τύπου αποβατικών πλοίων, ναρκαλιευτικών νέας γενιάς και πυραυλακάτων.
Συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν έργα που στοχεύουν στην προσθήκη νέων UAV/SIHA στο οπλοστάσιο.
Συζητήθηκαν οι μελλοντικές δραστηριότητες του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης KAAN, η προμήθεια αεροσκαφών HÜRKUŞ και ελικοπτέρων GÖKBEY και οι απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης των Αερομεταφερόμενων Αεροσκαφών Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου και ελήφθησαν οι απαραίτητες αποφάσεις.
Εκτός από τα έργα πλατφόρμας, ελήφθησαν αποφάσεις για ένα ευρύ φάσμα έργων όπως νέοι πύραυλοι, ραντάρ, ηλεκτρονικός πόλεμος, επικοινωνίες, διάφορα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμός, συστήματα αεράμυνας, δορυφορικά και διαστημικά συστήματα.
Με επίπεδο ρεκόρ 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 27% σε σύγκριση με πέρυσι και εξαγωγές που ξεπερνούν τα 65 δολάρια ανά κιλό κατά μέσο όρο, η αμυντική μας βιομηχανία έχει συμβάλει σημαντικά στην τουρκική οικονομία και έμμεσα στην κοινωνική ευημερία. Επιπλέον, ως δείκτης της αύξησης της εμπιστοσύνης στα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας, ο αριθμός των εξαγόμενων χωρών αυξήθηκε από 176 το προηγούμενο έτος σε πάνω από 185 από φέτος.
Τονίστηκαν για άλλη μια φορά τα κρίσιμα βήματα που πρέπει να γίνουν για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία τον τουρκικό αιώνα και αναφέρθηκε ότι οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα χρησιμοποιώντας εγχώριες και εθνικές τεχνολογίες στο μέλλον, όπως και στο παρελθόν».
Το εντυπωσιακό είναι πως στην Τουρκία πλέον πρέπει να παίρνουν το πρωινό τους τσάι διαβάζοντας καθώς μετά την εφημερίδα πλέον και η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αναφέρεται σε δημοσίευμα της ελληνικής ιστοσελίδας γράφοντας συγκεκριμένα: «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Η ελληνική ιστοσελίδα Πενταπόσταγμα δημοσίευσε .
Η ιστοσελίδα Πενταπόσταγμα στην είδηση που τιτλοφόρησε «Οι Τούρκοι εστιάζουν στο αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης HÜRKUŞ-C» αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Στην είδηση σημειώθηκε ότι η Τουρκία σύντομα θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού αεροσκάφους HÜRKUŞ για παροχή εγγύς υποστήριξης.
Σημειώθηκε πως η Τουρκία εξοπλίζει τα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που κατασκευάζει η ίδια με εθνικά όπλα και πυρομαχικά.
Το περιοδικό Hellas-journal χρησιμοποίησε τον τίτλο «Η Τουρκία χτίζει δικές της φρεγάτες».
Στο άρθρο σημειώθηκε πως στα τουρκικά ναυπηγία θα «χτιστούν» πλοία 114 μέτρων, εκτοπίσματος 3.000 τόνων.
Η ελληνική ιστοσελίδα Γεωστρατηγικά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγάτων και υποβρυχίων της Τουρκίας.
Οι εξελίξεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία απασχολούν την επικαιρότητα επίσης του γερμανικού και του μαλαισιανού Τύπου.
Η γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα NEX24 αναφέρθηκε στην πρώτη πτήση του μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους ANKA-3 στις 28 Δεκεμβρίου.
«Η τουρκική βιομηχανία όπλων αναπτύσσεται ραγδαία» σημειώθηκε στην είδηση.
Στην είδηση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Defense-security-asia της Μαλαισίας, τονίστηκε ότι «η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον σχεδιασμό αεροπλανοφόρου».