Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σουσάμι: Τα οφέλη του θεραπευτικού σπόρου για την υγεία μας!

Με αφορμή την έναρξη της νηστείας, κατά την οποία χρησιμοποιούμε πολλά παράγωγα του σουσαμιού όπως το ταχίνι, ο χαλβάς και άλλα πρέπει να δούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού στον οργανισμό μας. 


Πλήθος ερευνών πιστοποιούν την θεραπευτική δράση του σουσαμιού και των προϊόντων του. Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί με τη μείωση της χοληστερόλης, ενώ στο σησαμέλαιο αποδίδεται αντιυπερτασική δράση.

Το σουσάμι καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, δηλαδή το ταχίνι και ο χαλβάς, είναι πλούσια σε βιταμίνες, σε καλά λιπαρά και σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Και για να ξέρουμε τι τρώμε διευκρινίζουμε ότι το ταχίνι είναι πάστα επεξεργασμένου σουσαμιού, ενώ ο χαλβάς του μπακάλη έχει ως πρώτη ύλη το σουσάμι, επομένως διαθέτει και τα περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά.

Στο σουσάμι περιέχονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), ενώ το έλαιό του περιέχει άφθονη αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, κυρίως με τη μορφή της γ – τοκοφερόλης.


Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Στο τελευταίο μάλιστα αποδίδεται σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Ταχίνι, σουσάμι και χαλβάς είναι γεμάτα ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Όσο για το έλαιο του σουσαμιού, η θρεπτική του αξία προσεγγίζει εκείνη του ελαιόλαδου. Από την άλλη μεριά όμως είναι και πολύ πλούσια σε θερμίδες γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Το σουσάμι περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η αργινίνη, αλλά είναι φτωχό σε λυσίνη. Επομένως συνδυαζόμενο με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας.

Tips Μπορούμε να αλείψουμε με ταχίνι μια φέτα ψωμί ή μια φρυγανιά ή να το βάλουμε στο γιαούρτι αντί για μέλι ή μαζί με μέλι. Όσο για το σουσάμι μπορούμε να το συμπεριλάβουμε σε συνταγές μαγειρικής.

Tags
Back to top button