Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σοκολάτα: Τα 5+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τη «γλυκιά αμαρτία» όλων μας

Αδιαμφισβήτητα, η σοκολάτα αποτελεί τη... «γλυκιά αμαρτία» μικρών και μεγάλων, καθώς κανείς δε μπορεί να της αντισταθεί από τότε που ανακαλύφθηκε, δηλαδή εδώ και περίπου 2.000 χρόνια. Ωστόσο, πιστεύετε ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από αυτήν; 

Αρχικά, εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ 40 και 50 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το κακάο για τα προς το ζην, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστών των ΗΠΑ.

Επίσης, χρειάζονται περίπου 900 κόκκοι κακάο για ένα κιλό σοκολάτας, ενώ κάθε δέντρο παράγει περίπου 2.500 κόκκους. Ωστόσο, τα δέντρα είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν, γι' αυτό οι γεωργοί χάνουν περίπου το 30% της σοδειάς τους σε ετήσια βάση.

Στην αρχαιότητα, οι κόκκοι κακάο ήταν τόσο πολύτιμοι που οι πρώτοι Μεσοαμερικανοί τούς χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Μάλιστα, έπιναν σοκολάτα ως ένα αφρώδες ποτό, αναμειγνύοντας το κακάο με νερό και μπαχαρικά. Επιπλέον, ζύμωναν τον πολτό του κόκκου κακάο για να φτιάξουν άλλα ροφήματα.

Επίσης, το κακαόδεντρο ονομάζεται theobroma cacao και σημαίνει «τροφή των θεών». Σήμερα, ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία παρέχει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς.

Συν τοις άλλοις, υπάρχουν διάφορες ημερομηνίες που έχουν οριστεί ως Ημέρα Σοκολάτας σε όλο τον κόσμο, αλλά η πιο κοινά αποδεκτή είναι αυτή της 7ης Ιουλίου καθώς θεωρείται ότι εκείνη την ημέρα, το 1550, η σοκολάτα έφτασε στην Ευρώπη.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, αλλά και τρόπου ζωής. Άλλωστε, η μέση μερίδα σοκολάτας γάλακτος έχει περίπου την ίδια ποσότητα καφεΐνης με ένα φλιτζάνι καφέ τύπου ντεκαφεϊνέ.

​Ωστόσο, είναι καλύτερο να καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα, καθώς περιέχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Tags
Back to top button