Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Σοκ: Δείτε πόσα «έβγαλαν» οι Γερμανοί από την ελληνική κρίση

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό Eurogroup από το οποίο περιμένει μια σημαντική ανάσα η Ελλάδα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) αποκαλύπτει πως οι φίλοι και δανειστές μας κέρδισαν από την κρίση που βασάνισε την Ελλάδα και την βασανίζει.

Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μεταξύ 2010 και 2017, η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει κερδίσει συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το Securities Market Programme (SMP), δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Βέβαια, ένα μέρος από αυτά τα χρήματα έχει ήδη επιστραφεί στην Ελλάδα ή έχει δεσμευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως προβλέπουν παλαιότερες συμφωνίες. Αλλά και πάλι απομένει ένα ποσό γύρω στα 2,5 δις ευρώ που δεν έχει επιστραφεί, προς το παρόν τουλάχιστον. Σε αυτό προστίθενται άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους παλαιότερου δανείου που είχε χορηγήσει η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Σε τελική ανάλυση λοιπόν τα κέρδη από την ελληνική κρίση που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας ανέρχονται σε 2,9 δις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, από τις αρχές της κρίσης η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 270 δις ευρώ. Στόχος του τρέχοντος προγράμματος, επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, είναι να στηριχθεί η Ελλάδα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποπληρώνει σταδιακά τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, μέχρι το 2022.

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, υποστηρίζει ότι με βάση την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για διευκολύνσεις προς την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «ενάντια στους δεξιούς μύθους που κυκλοφορούν, η Γερμανία έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την κρίση στην Ελλάδα. Η ίδια η Ελλάδα έχει κάνει σκληρές οικονομίες και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Τώρα θα πρέπει και το Γιούρογκρουπ να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν δώσει τον λόγο τους ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα».

To dpa υπενθυμίζει ότι την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται για να συζητήσουν πιθανές διευκολύνσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Επισημαίνει πάντως ότι σε αυτό το ζήτημα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς «κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Tags
Back to top button