Η Ουκρανία ύστερα από δύο εβδομάδες σκληρών συγκρούσεων στην περιοχή του Κουρσκ αναφέρει ότι έχει πάρει μεταξύ άλλων τον έλεγχο της πόλης Σούτζα, η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρώπη, αφού αποτελεί το μοναδικό σημείο εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και από εκεί στη Γηραιά Ηπειρο. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται τώρα στην καρδιά του νέου μετώπου του πολέμου Ουκρανίας και Ρωσίας.
Σύμφωνα με το , Παρά τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο έδαφός της, χώρες της Ευρώπης όπως η Σλοβακία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία εξακολουθούν να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες από φυσικό αέριο μέσω των εγκαταστάσεων αυτών για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επίσης από τη Σούτζα διοχετεύονται ποσότητες φυσικού αερίου και σε Ιταλία και Κροατία.
Ο Πούτιν αποφάσισε την σκληρή τιμωρία της Ουκρανίας για την εισβολή στο Κουρσκ-«Θα είναι πρωτοφανής» είπε Ρώσος διπλωμάτης
Άλλη γραμμή μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από το Ροστόφ στην ΕΕ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, έχει μπλοκαριστεί από την Ουκρανία από τον Μάιο του 2022 και μετά.
Ο σταθμός φυσικού αερίου της Σούτζα ανήκει σε σύστημα αγωγών που αρχικά ήταν γνωστό με την ονομασία Αδελφότητα και είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1980 από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Εως τώρα από τις εγκαταστάσεις αυτές, παρά τις εχθροπραξίες, επιτρεπόταν η διακίνηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία και από εκεί στην Ευρώπη. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ουκρανία μετά την επίθεσή της ελέγχει και κοντινή μονάδα που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά αυτή του φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος, σημειώνει το Euraktiv.
Διακυμάνσεις
Η επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική περιοχή του Κούρσκ νωρίτερα τον μήνα είχε προκαλέσει διακυμάνσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με τις τιμές να φτάνουν ακόμα και τα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σήμερα οι τιμές αναφοράς της Ευρώπης (TTF) διαμορφώνονται στα 36,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Παρά τις μεγάλες συγκρούσεις στην περιοχή και την Ουκρανία να δηλώνει πως ελέγχει τη Σούτζα, η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε πως οι σχετικές ροές προς την Ευρώπη δεν έχουν επηρεαστεί, κάτι που επιβεβαίωναν και οι παραλήπτες του φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το Business Insider.
Το θετικό είναι πως οι αποθηκευτικοί χώροι φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτό το διάστημα φαίνεται να είναι γεμάτοι κατά 90% ή και περισσότερο και αναμένεται να φτάσουν το 100% σε πληρότητα έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Για τον λόγο αυτόν επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs θεωρούν ότι τουλάχιστον προς το παρόν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ολοκληρώσει το πρόσφατο ράλι τους. Οπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, ακόμα και εάν υπάρξει διαταραχή στις ροές από τη Σούτζα η επίδραση στις τιμές αυτή την εποχή δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη.
Οταν από τις 25 Ιανουαρίου θα λήξει η υπάρχουσα συμφωνία μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία προς την Ευρώπη – και αν αυτή δεν ανανεωθεί –, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα αναπληρώσει κάποιες ποσότητες προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη η Γερμανία. Απειλή εξακολουθεί να αποτελεί πάντως η συνέχιση του πολέμου, ειδικά εάν η Μόσχα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει στην καρδιά του χειμώνα το φυσικό αέριο σαν όπλο κατά της Ευρώπης, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.