Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σχέδιο πακέτο τριών σταδίων Τραμπ με μεγάλη χαμένη την Ελλάδα: F-35 στην Τουρκία-αποστολή των S-400 αυτής στην Συρία- εξομάλυνση σχέσεων Ισραήλ-Συρίας

Ένα παζλ με την μορφή "δούναι και λαβείν" ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά στην Μ.Ανατολή , με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τράμπ και παίχτες τις Τουρκία-Ισραήλ-Συρία, με την Ελλάδα σε ρόλο αποδέκτη με αρνητικό  ωστόσο πρόσημο κατά την άποψή μας.

Σχέδιο win-win  του Τράμπ για Τουρκία-Ισραήλ με τρόπαιο την Συρία

Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να δελεάσει τον Ερντογάν να υποστηρίξει την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Συρίας, συνδέοντας αυτό με την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία 

, με τους Αμερικανούς να ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία στην οποία το καθεστώς του Άχμεντ αλ-Σαράα θα ενταχθεί στις χώρες που θα έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ (Συνθήκες Αβραάμ).

Εάν ωστόσο  οι ΗΠΑ άρουν την απαγόρευση πώλησης αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία , αυτό θα είχε βλαπτική συνέπεια για  την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας αλλά και του  Ισραήλ στην περιοχή, γεγονός που είχαμε επισημάνει σε

Στο πλαίσιο του περιφερειακού του οράματος, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να τερματιστούν οι συγκρούσεις - ακόμη περισσότερο όσον αφορά τις εντάσεις μεταξύ των στρατηγικών συμμάχων της Ουάσιγκτον, όπως το Ισραήλ και η Τουρκία.

Έρχεται Αρμαγεδών στην Ελλάδα! Ανοίγουν τους φακέλους για όλα τα κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για να καθυστερήσουν την έγκριση της πώλησης F-35 στην Τουρκία», λέει ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος στο Globes.

«Ωστόσο, όλα τα μέρη έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι είναι μόνο θέμα χρόνου η Τουρκία να επανενταχθεί στο έργο».

«Μέχρι το τέλος του έτους, υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια λύση στο ζήτημα των F-35», δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπερκ, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το κύριο εμπόδιο στο δρόμο για την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στην Άγκυρα δεν σχετίζεται με το Ισραήλ, αλλά με τους νόμους του Κογκρέσου. Η Τουρκία αποκλείστηκε από το έργο F-35 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, το 2019, λόγω της επιμονής του Ερντογάν να αγοράσει ρωσικές συστοιχίες αεράμυνας S-400. Η ίδια συμφωνία οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων CAATSA, οι οποίες ορίζουν ότι εάν προμηθευτείτε ρωσικά όπλα, ορίζεστε ως αντίπαλος των ΗΠΑ και επιβάλλονται κυρώσεις. «Όλα αυτά συζητούνται εδώ και πέντε χρόνια», σημείωσε ο Πρέσβης Μπερκ.

«F-35, F-16, S-400, κυρώσεις, δασμοί. Αρκετά. «Πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη και το Κογκρέσο πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα».

Ιερέας στο Άγιο Όρος φίλησε το χέρι του Μητσοτάκη από την χαρά του... μάλλον θα μπερδεύτηκε ο άνθρωπος!

Η Τουρκία θα μεταφέρει τους S-400 στη Συρία

Η τρέχουσα κατάσταση είναι δυσάρεστη για τις ΗΠΑ, οι οποίες λειτουργούν την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην ανατολική Τουρκία, όπου βρίσκονται πυρηνικά όπλα, και τη βάση ραντάρ Κιουρετζίκ, η οποία πιστεύεται ότι βοήθησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Ιράν.

Το Κογκρέσο δεν αναμένεται να συμφωνήσει στη συνέχιση της ανάπτυξης των συστοιχιών S-400, για τις οποίες ο Ερντογάν φέρεται να πλήρωσε τη Ρωσία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η Τουρκία θα τις εγκαταλείψει με ένα μοντέλο που θα ήταν ευνοϊκό για την Άγκυρα.

Ένα πιθανό σενάριο που θα ανταποκρινόταν επίσης στα συμφέροντα της Τουρκίας στην ενίσχυση του συριακού καθεστώτος είναι η μεταφορά των συστημάτων στη Συρία.

Επί του εδάφους, φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να συνηθίσει το τουρκικό κοινό στην ιδέα της εγκατάλειψης των συστημάτων S-400, μετά τη ζημιά που προκλήθηκε από την προμήθειά τους.

Χρησιμοποιώντας την ανωτερότητα που επέδειξε το Ισραήλ έναντι του Ιράν, ο Ερντογάν λέει στο κοινό ότι τα συστήματα S-400 δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις «πλήρεις» τουρκικές απαιτήσεις. απαιτήσεις αεράμυνας.

«Η κοινωνία μας το έχει συνειδητοποιήσει αυτό αυτές τις μέρες ,σε σχέση με τον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Απαιτείται να δημιουργήσουμε ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας».

Εάν ο Ερντογάν καταφέρει να φέρει τη χώρα του πίσω στο έργο F-35, ένα ερωτηματικό θα περιβάλλει τις συνεχιζόμενες τεράστιες τουρκικές επενδύσεις στην ανάπτυξη του τουρκικού αεροσκάφους Kaan πέμπτης γενιάς, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη δεκαετία και να ανταγωνιστεί τα προηγμένα αεροσκάφη που κατασκευάζει η Lockheed Martin.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ σκοντάφτει στις τουρκικές ενστάσεις

Η δυσκολία του Ερντογάν πηγάζει από δύο κύριους παράγοντες:

Πρώτον και κύριον, το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό στην τουρκική πολιτική γενικά και στην εκλογική βάση του Ερντογάν ειδικότερα.

Έφαγαν "πόρτα" τα Σκόπια από την ευρωπαϊκή Έκθεση Προόδου! Αφαιρούνται οι αναφορές σε "μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα"

Ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ συνοδεύεται από μεγάλη κριτική από το εσωτερικό.

Ταυτόχρονα, με την σύναψη των Συμφωνιών Αβραάμ το 2020, η Τουρκία ήταν μία από τις οι πιο επικριτικές φωνές κατά των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου.

Τώρα, εάν η al-Sharaa ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ, η Άγκυρα θα πρέπει να βρει εξηγήσεις για το πράσινο φως που έχει δώσει σε μια τόσο σημαντική κίνηση σε περιφερειακό επίπεδο που ωφελεί το Ισραήλ.

Η Άγκυρα δεν θα το παραδεχτεί αυτό, αλλά υπάρχει ικανοποίηση για την αδυναμία του Ιράν και τα τρωτά σημεία στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών του προγραμμάτων, ακόμη και αν η σημαντική ισχύς του Ισραήλ δεν ευθυγραμμίζεται με τα τουρκικά συμφέροντα.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το Ισραήλ δεν παραδέχεται ότι τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται ,ειδικά στην αποτροπή του Ιράν από το να ανακτήσει την επιρροή του στη μετά Άσαντ Συρία», δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Al-Monitor.

Μεγάλη χαμένη η Ελλάδα

Εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο του Τράμπ που προαναφέραμε, εκείνη που θα είναι μεγάλη χαμένη, θα είναι η Ελλάδα, αφού η Τουρκική πολεμική αεροπορία θα ενισχυθεί σημαντικότατα με την απόκτηση F-35, ενώ θα έχουν μπει οι βάσεις μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ με τουρκική στήριξη και τις ευλογίες των ΗΠΑ, να ακολουθήσει θεματική κωλοτούμπα Ερντογάν και συμμαχία Τουρκίας-Ισραήλ.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button