Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σκέτο δηλητήριο το λάδι καρύδας; Τι υποστηρίζει καθηγήτρια του Χάρβαρντ

Υστερα από χρόνια που έρευνες παρουσίαζαν το λάδι καρύδας ως θαυματουργό, έρχεται μια νέα μελέτη να ανατρέψει τα πάντα. «Είναι σκέτο δηλητήριο», λέει καθηγήτρια του Χάρβαρντ.


Η δρ. Κάριν Μάικλς, καθηγήτρια  της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και επικεφαλής του ερευνητικού ογκολογικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, σε ομιλία που έδωσε ανέτρεψε τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις ευεργετικές, έως και θαυματουργές ιδιότητες του λαδιού καρύδας στη διατροφή.

Η Μάικλς στην ομιλία της χαρακτήρισε το λάδι καρύδας πολύ χειρότερο από το λαρδί, το λίπος δηλαδή από την κοιλιά του γουρουνιού.

Ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για ένα από τα χειρότερα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει κανείς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι έχει οφέλη για την υγεία και ότι είναι πιο επικίνδυνο από άλλα είδη λίπους.

«Περιέχει σχεδόν αποκλειστικά κορεσμένα λιπαρά οξέα, αυτά δηλαδή που μπορούν να φράξουν τις στεφανιαίες αρτηρίες. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα λίπη που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων ελέγχοντας αν παραμένουν στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως συμβαίνει με το βούτυρο ή το λαρδί», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.


Η τοποθέτηση της Μάικλς έρχεται να βάλει φωτιά στην κόντρα μεταξύ διατροφολόγων που μαίνεται εδώ και χρόνια γύρω από το λάδι καρύδας.

Την ώρα που πολλοί υποστήριζαν ότι έχει άκρως ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, το 2017, μια έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σημείωνε ότι το έλαιο καρύδας αυξάνει την χοληστερόλη LDL (γνωστή και ως κακή χοληστερόλη) όπως ακριβώς κάνουν το βούτυρο, το βόειο κρέας και το φοινικέλαιο.

Να σημειωθεί ότι τα κορεσμένα λίπος αυξάνουν την LDL η οποία αποτελεί κύρια αιτία της απόφραξης των αρτηριών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Tags
Back to top button