Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σήψη: Μεγάλη νίκη κατά της θανατηφόρου ασθένειας – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα βιοδείκτη με τον οποίον μπορούν να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια (γύρω στο 80%) αν ένας ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει από σήψη.


Μια μελλοντική εξέταση για την σήψη, που θα βασίζεται στον εν λόγω βιοδείκτη, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την πρόωρη διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία της σήψης, που είναι απειλητική για τη ζωή.

Η σήψη εμπλέκεται περίπου στους μισούς θανάτους ασθενών στα νοσοκομεία και σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Σχεδόν οποιοσδήποτε παθογόνος μικροοργανισμός -βακτήριο, ιός, μύκητας ή παράσιτο- μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά θανατηφόρα υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται στους ιστούς και στα όργανα του ασθενούς.

Η σήψη είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και ακόμη περισσότερο να θεραπευθεί. Όσο πιο έγκαιρα γίνει αντιληπτή, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Ο νέος βιοδείκτης είναι ένα μόριο (μεθυλθειοαδενοσίνη ή ΜΤΑ), μέσω του οποίου μπορεί να προβλεφθεί ποιοί ασθενείς είναι πιθανότερο να πεθάνουν από σήψη. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του ΜΤΑ, τόσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος.


Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή μοριακής γενετικής και μικροβιολογίας Ντένις Κο, έκαναν τη σχετική . Διαπιστώθηκε ότι μόνο η μέτρηση του ΜΤΑ αρκεί για να παρέχει ακρίβεια της τάξης περίπου του 80% στην πρόβλεψη ενός επικείμενου θανάτου.

«Η σήψη είναι μια περιοχή που έχει αποδειχθεί νεκροταφείο για τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς έχουν αποτύχει περισσότερες από 100 κλινικές δοκιμές θεραπειών, οι οποίες στοχεύουν στην αφύσικη αντίδραση του σώματος σε μία λοίμωξη. Πιθανώς αυτές οι αποτυχημένες κλινικές δοκιμές στην πραγματικότητα δεν είναι αποτυχίες της θεραπείας, αλλά μάλλον της διάγνωσης. Με καλύτερους βιοδείκτες, θα μπορέσουμε ίσως να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς με σήψη και ακόμη να ‘αναστήσουμε’ παλιά φάρμακα» δήλωσε ο δρ Κο.

Οι άνθρωποι με σήψη συνήθως αντιμετωπίζονται με ένα συνδυασμό αντιβιοτικών, που στοχεύουν μεν στους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά δεν κάνουν τίποτε για την ανεξέλεγκτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία στην πραγματικότητα είναι πιο θανατηφόρα και από τα ίδια τα μικρόβια.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού ετοιμασθεί για κλινική χρήση μια νέα διαγνωστική εξέταση ή μια θεραπεία για τη σήψη με βάση το ΜΤΑ. Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ζώα και τελικά σε ανθρώπους.

iatropedia.gr

Tags
Back to top button