
Τη σκυτάλη της απάντησης στην απάντηση πήρε το μεσημέρι της Τρίτης (14.03.2017) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιτέθηκε ξανά στην Ολλανδία, μόλις λίγες ώρες μετά την απειλή του πως θα σύρει τη Χάγη στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την συμπεριφορά της προς την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας.
"Ξέρουμε πως αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ηθική οι Ολλανδοί από το ρόλο τους στη Σρεμπρένιτσα", είπε ο Ερντογάν.
Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν ένα από τα πιο ειδεχθή έγκληματα πολέμου. Διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σφαγίασαν πάνω απο 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια. Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες.
Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ.
Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.
«Το βρίσκω πολύ περίεργο που η Τουρκία επιβάλει κυρώσεις, όταν η Ολλανδία έχει κάθε λόγο να είναι πολύ πολύ θυμωμένη» ήταν η πρώτη αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού μετά την απόφαση της Άγκυρας να απαγορεύσει την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη στην Τουρκία και να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο!
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάρμοστες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά μέτρα. «Συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο», τόνισε ο Ρούτε.
«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη (Κιλ Κορνέλις βαν Ριζ) στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς μετά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.
«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», διεμύνυσε ο Κουρτουλμούς.
Διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητά την διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η χρήση έφιππων αστυνομικών και αστυνομικών σκύλων για την αποκατάσταση της τάξης μετά τη διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο προξενείο του Ρότερνταμ. Η Άγκυρα ζητεί επίσης από την Ολλανδία να αποκαταστήσει «το κακό που έκανε»...