Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Συνεχίζει η αντιπαράθεση μεταξύ της Ομοσπονδίας Διαβητικών Ασθενών και των φαρμακοποιών

«Προσβλητική, παραπλανητική και υπό το καθεστώς πανικού» χαρακτηρίζει την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Συνδέσμων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη ( ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στις καταγγελίες της ότι ο ΕΟΠΥΥ παρανόμως αποφάσισε την αποκλειστική χορήγηση των αναλωσίμων Διαβήτη από τα φαρμακεία και τη γνωστοποίηση περιστατικών παράνομης επιβάρυνσης των ασθενών από τους φαρμακοποιούς.

Καταλογίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στον ΠΦΣ ότι «αδικαιολόγητα αποφεύγει να επικαλεστεί τη νομολογία που υπάρχει στην Ελλάδα για το θέμα» αλλά αντιθέτως «χαρακτηρίζει τις καταγγελίες αυτές «απολύτως άδικες, (που) στηρίζονται σε υπόπτως παραπλανητικά και μεγαλοποιημένα επικοινωνιακώς στοιχεία, και αφήνουν ανακριβέστατα απαξιωτική και μειωτική εντύπωση στην κοινή γνώμη για τους φαρμακοποιούς».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας στην ανταπάντηση του, «εμείς γνωστοποιήσαμε μια πραγματικότητα που αντιβαίνει στην επικείμενη νομοθεσία, καθώς μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών ζητά από τους πάσχοντες συμμετοχή, η οποία διαφέρει από φαρμακοποιό σε φαρμακοποιό, για τα αναλώσιμα του Διαβήτη. 

Αυτά θα έπρεπε να προμηθεύονται όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη με μηδενική συμμετοχή, βάσει του άρθρου 47, παρ. 4, περ. ε του ΕΚΠΥ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019!».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα που βιώνουν οι διαβητικοί ασθενείς είναι πως «η παράνομη επιβάρυνση συνεχίζεται και διευρύνεται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα οι πάσχοντες είτε να αναγκάζονται, εφόσον έχουν αυτήν τη δυνατότητα, να περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο μέχρι τελικά να βρουν αυτό που εφαρμόζει το νόμο, δεν ζητά δηλαδή συμμετοχή, είτε αναγκάζονται να την πληρώνουν, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή, με έντονο το φαινόμενο στην περιφέρεια, όπως στα νησιά ή σε απομονωμένες ακριτικές περιοχές».

Υπενθυμίζει δε πως η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από το Νοέμβριο του 2017, ανέδειξε το πρόβλημα επανειλημμένες φορές, τόσο με επιστολές της στον ΕΟΠΥΥ, όσο και με ανακοινώσεις της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθώντας να βάλει «φρένο στην ξέφρενη ασυδοσία». Το 2018 μετά από επώνυμη καταγγελία η οποία απευθυνόταν σε τοπικό Φαρμακευτικό και Ιατρικό Σύλλογο , η Ομοσπονδία απευθύνθηκε και στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ, το αρμόδιο όργανο ελέγχου του ΕΟΠΥΥ. 

Καταγέλλει όμως πως η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ουδέποτε κάλεσε το πρόσωπο που κατέθεσε την καταγγελία, κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε, ενώ το άτομο με Διαβήτη βρέθηκε και ενώπιον του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά και του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, όπου αναγκάστηκε να λογοδοτήσει για την ενέργειά του, για την καταγγελία, δηλαδή, με την οποία διεκδίκησε το νόμιμο δικαίωμά του, να μην καταβάλλει συμμετοχή για τα αναλώσιμα υλικά του!

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αρνείται τις αιτιάσεις των φαρμακοποιών ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υποκινείται από παράγοντες ή φορείς, παρά μόνον από τα προβλήματα των ασθενών που εκπροσωπεί. Και καταλήγει τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία τους ζητεί την εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ασθενών στα αναλώσιμα υλικά του σακχαρώδη διαβήτη.

Tags
Back to top button