Ταξίδια σε μακρινές χώρες, μαθήματα ξένων γλωσσών και νέα χόμπι, μπορεί να είναι μερικές μόνο, από τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ήθελαν να ασχοληθούν τα άτομα μόλις, συνταξιοδοτηθούν.
Πολύ συχνά ωστόσο, οι συνταξιούχοι δεν έχουν τους πόρους για να συντηρηθούν, πόσο μάλλον να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους. Οι συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες, όπως ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα επιτόκια, προσθέτουν επιπλέον, άγχος στα συγκεκριμένα άτομα.
Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ωστόσο, διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Η Ολλανδία για παράδειγμα, σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε πρόσφατη κατάταξη, ακολουθούμενη από την Ισλανδία, τη Δανία και το Ισραήλ. Οι συγκεκριμένες χώρες διαθέτουν από τα ισχυρότερα συστήματα συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το Mercer CFA Institute Global Pension Index για το 2023, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Η βαθμολογία των ΗΠΑ ήταν «C+», η χώρα βρέθηκε στην 22η θέση στη λίστα. Σύμφωνα μάλιστα, με το CNBC, χώρες όπως το Καζακστάν, η Κολομβία, η Γαλλία και η Ισπανία έλαβαν τον ίδιο βαθμό. Υπάρχουν «ορισμένα καλά χαρακτηριστικά» στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, αλλά και «σημαντικοί κίνδυνοι» και «ελλείψεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, αν δεν αντιμετωπιστούν, ανέφερε η έρευνα.
Η ανάλυση βασίζεται σε περισσότερους από 50 παράγοντες, που κυμαίνονται από την κρατική υποστήριξη και τα οφέλη στην τοπική οικονομική ανάπτυξη έως τις παροχές και την επικοινωνία. Στην έκθεση αξιολογήθηκαν συνολικά 47 διαφορετικά συστήματα συνταξιοδότησης. Όλα λειτουργούν σε διαφορετικές περιστάσεις και πλαίσια και ορισμένα δεδομένα μπορεί να είναι δύσκολο να συγκριθούν, σημειώνει η έκθεση, επομένως τα συστήματα με ελαφρώς διαφορετικές βαθμολογίες είναι συχνά στο ίδιο επίπεδο