Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Η Άγκυρα παρακολουθεί με δυσαρέσκεια τις μεθοδικές γεωστρατηγικές κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν την ηλεκτρική διασύνδεση, τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων και το μπλοκάρισμα του προγράμματος SAFE.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η Κύπρος παγιώνει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο κλείνοντας σημαντικά μέτωπα, ωστόσο επισημαίνεται η ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση ενόψει πιθανής τουρκικής αντίδρασης.
«Τώρα θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από ''Βόρεια Κύπρο'' και Συρία» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από Τούρκο αναλυτή σε εκπομπή του CNN Turk.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η νομική ισχύ αυτής της συμφωνίας θαλασσίων περιοχών ευθύνης μεταξύ «ελληνοκυπριακής πλευράς» (Κυπριακή Δημοκρατία) και Λιβάνου, ο αναλυτής Νετζμετίν Μουτλού δήλωσε πως «θα προκαλέσει συζητήσεις, καθώς η συζήτηση στο ζήτημα αυτό είναι αν θα λαμβάνεται υπόψη η ηπειρωτική χώρα ή τα νησιά. Η Τουρκία υποστηρίζει πως η βάση είναι η ηπειρωτική χώρα... Όμως η Ελλάδα και η Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν ότι τα νησιά έχουν επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες. Όπως ξέρετε στα ανοιχτά της Αττάλειας υπάρχει το Καστελόριζο και ζητούν θαλάσσιες ζώνες 20.000 τ.χλμ για ένα νησί έκτασης 10 τ.χλμ».
Σε άλλη ερώτηση για το αν η συμφωνία θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μουτλού υποστήριξε ότι «από εδώ και πέρα έχει μεγάλη σημασία οι κινήσεις που θα κάνουν η «βόρεια Κύπρος» και η Συρία. Διότι η Τουρκία έχει επιχειρηματολογία με τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη ''βόρεια Κύπρο''».
Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η υπογραφή συμφωνίας για την ΑΟΖ Κύπρου-Λιβάνου, με το Τουρκικό ΥΠΕΞ να χαρακτηρίζει την κίνηση ως «σφετερισμό» δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Τουρκία αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας (την οποία αποκαλεί «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση») να συνάπτει συμφωνίες εκ μέρους όλου του νησιού.
Η Άγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία ότι ήδη από το 2003 προχωρά σε διμερείς συμφωνίες αγνοώντας συστηματικά τους Τουρκοκύπριους, τους οποίους η Τουρκία αναγνωρίζει ως κυρίαρχο και ισότιμο μέρος της Κύπρου.
«Προσεγγίζουμε το ζήτημα στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων»
Αναφερόμενη στην συμφωνία που υπεγράφη χθες, η Άγκυρα παραδέχεται ότι «η περιοχή που αποτελεί αντικείμενο της εν λόγω συμφωνίας βρίσκεται εκτός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», ωστόσο σχολιάζει πως «η χώρα μας προσεγγίζει το ζήτημα στο πλαίσιο του Κυπριακού και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».
Υποστηρίζει πως «η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας από τον Λίβανο ή άλλες παράκτιες χώρες της περιοχής με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αφορά στενά τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στο νησί».
«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους ή ολόκληρο το νησί και δεν έχει την δικαιοδοσία να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις που αφορούν ολόκληρο το νησί» σημειώνει μεταξύ άλλων και μάλιστα καλεί τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής «να μην υποστηρίξουν τα μονομερή» όπως τα χαρακτηρίζει «βήματα της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης».
«Μην γίνετε όργανα σε προσπάθειες σφετερισμού των νόμιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων»
Ζητούν μάλιστα, οι γειτονικές χώρες «να μην γίνουν όργανα σε προσπάθειες σφετερισμού των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποτελούν τα κυρίαρχα και ισότιμα στοιχεία του νησιού».
«Η Τουρκία, μαζί με την ΤΔΒΚ, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων» καταλήγει η ανακοίνωση.