
Η Λιβύη με την ρηματική διακοίνωση της στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε επίσημα με προκλητικό τρόπο την μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα, και βάσει της οποίας έχουν χαραχθεί τα Οικόπεδα, δυτικά αλλά και νότια της Κρήτης, αλλά δεν κάνει το ίδιο με την Σικελία και την Ιταλία.
Φυσικά στον ίδιο χάρτη η οριοθέτηση του ορίου της ΑΟΖ μεταξύ αυτών και της Ιταλίας λαμβάνει υπόψη την Σικελία, αλλά όχι την Κρήτη.
Το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστιο και όπως όλα δείχνουν πίσω από όλα κρύβεται συμπαιγνία Ιταλίας και Τουρκίας κατά της Ελλάδος με στόχο την Κρήτη.
Από δείχνουν τα πράγματα έχουμε ως Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε μια συμμαχία από τα παλιά ( 1919) των Ιταλών και των Τούρκων εις βάρος μας.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτήν την περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο παίζεται ένα παιχνίδι με τα κοιτάσματα της Λιβύης, γεγονός που απορρέει από κινήσεις παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών.
Η διεθνής πετρελαϊκή εταιρεία BP επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επαναλάβει τις δραστηριότητές της στη Λιβύη και να ανοίξει ξανά το γραφείο της στην Τρίπολη εντός του τελευταίου τριμήνου του 2025 για να διαχειρίζεται τα έργα της και να επιβλέπει στενά την πρόοδό τους στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας στο Λονδίνο, το οποίο υπέγραψε ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), Μασούντ Σουλεμάν, με την BP για την επιστροφή των δραστηριοτήτων της στη Λιβύη και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε με την BP ορίζει ότι η εταιρεία θα διεξάγει μελέτες για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στα πεδία Messla και Sarir, καθώς και σε ορισμένες γύρω περιοχές εξερεύνησης.
Στην ομιλία του στην τελετή, ο Σουλεμάν ζήτησε η συνεργασία μεταξύ της λιβυκής NOC και της BP να περιλαμβάνει την εκπαίδευση τεχνικού και ηγετικού προσωπικού στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης, εκφράζοντας τις φιλοδοξίες της NOC για την αποτελεσματική συμμετοχή της εταιρείας σύντομα στη Λιβύη και την ανάληψη μεγαλύτερου και πιο σημαντικού ρόλου στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού τομέα της χώρας.
Ο Σουλεμάν επαίνεσε επίσης τις τεχνικές ομάδες και από τις δύο πλευρές για τις συνεχείς προσπάθειές τους στην προετοιμασία των όρων και των εγγράφων του υπογεγραμμένου Μνημονίου Συνεργασίας.
Σε ξεχωριστή συνάντηση, η NOC κατέληξε σε συμφωνία με τη Shell για την αξιολόγηση των προοπτικών υδρογονανθράκων από την εταιρεία και τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης μελέτης τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος al-Atshan και άλλων κοιτασμάτων που ανήκουν εξ ολοκλήρου στην NOC, εξαιρουμένων τυχόν περιοχών όπου τρίτοι, εκτός από την NOC και τη Shell, έχουν δικαιώματα.
Η μάχη για την Ανατολική Μεσόγειο μόλις άρχισε και η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα της.