
Η σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας-Ισπανίας σε στρατιωτικό επίπεδο συνεργασίας βαίνει από το καλό στο καλύτερο, παρά τις κατ'επανάληψη ενστάσεις -διαμαρτυρίες της Αθήνας προς την Μαδρίτη , που κατά τα άλλα είναι "εταίρα μας" στην ΕΕ.
Η Ισπανία αγοράζει το τουρκικό αεροσκάφος HÜRJET
Σύμφωνα με , την περασμένη εβδομάδα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ των Τουρκικών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (TUSAŞ), της Airbus και του Ισπανικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο καλύπτει την πώληση του HÜRJET στην Ισπανία και τη συνεργασία στην παραγωγή.
Η συμφωνία αναφέρει πως, η εμπειρογνωμοσύνη της Airbus στον σχεδιασμό, την κατασκευή, την υποστήριξη υπηρεσιών και την εκπαίδευση θα συνδυαστεί με το μονοκινητήριο, διθέσιο και υπερηχητικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος HÜRJET που αναπτύχθηκε από την TAI .
Το μνημόνιο συμφωνίας αποσκοπεί στον εντοπισμό και την ανάπτυξη ευκαιριών συνεργασίας.
Ταυτόχρονα, στόχος είναι η ένταξη του HÜRJET στο ισπανικό ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και η ενίσχυση της ισπανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Μεβλούτογλου:«Η Τουρκία έφτασε σε αυτό το σημείο μετά από 25-30 χρόνια»
Κάνοντας μια ειδική αξιολόγηση ο αναλυτής σε θέματα τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Μεβλούτογλου είπε:
«Η πώληση της HÜRJET στην Ισπανία αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την τουρκική αεροπορική και αμυντική βιομηχανία.Με αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία όχι μόνο θα πουλήσει ένα εξελιγμένο σύστημα όπως ένα αεριωθούμενο αεροσκάφος, αλλά θα επεκτείνει επίσης το χαρτοφυλάκιο διεθνούς συνεργασίας της στον αεροπορικό κλάδο, συνεργαζόμενη με ισπανικές εταιρείες.»
Τούρκος διοικητής αεροπορίας πέταξε με το πρώτο εκπαιδευτικό HÜRJET που παράχθηκε στη Τουρκία
Τα μεταγωγικά αεροσκάφη CN-235 που χρησιμοποιούνται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατασκευάστηκαν στην TAI με ισπανική άδεια CASA τη δεκαετία του 1990.
Κατά την ίδια περίοδο, η CASA διέθετε στην αγορά το εκπαιδευτικό αεροσκάφος C-101 Aviojet για τις ανάγκες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Το γεγονός ότι η Τουρκία μπόρεσε να πουλήσει προηγμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη στην Ισπανία μέσα σε 25-30 χρόνια δείχνει την πρόοδο που έχει σημειώσει ο τουρκικός αεροπορικός τομέας.
Το HÜRJET ξεχώρισε παρά τον σκληρό ανταγωνισμό
Ο Μεβλούτογλου τόνισε ότι υπήρχαν ισχυροί ανταγωνιστές στον διαγωνισμό που διεξήγαγε η Ισπανία:
«Υπάρχουν δύο άλλες σημαντικές διαστάσεις σε αυτήν την πώληση. Πρώτον, υπήρχαν πολύ ισχυροί υποψήφιοι στον διαγωνισμό της Ισπανίας, όπως το ιταλικό Leonardo M-346 και το νοτιοκορεατικό KAI T-50. Η Ιταλία είναι εταίρος κοινοπραξίας στο ισπανικό έργο Eurofighter Typhoon και υπάρχει ήδη μια υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών των δύο χωρών.
Από την άλλη πλευρά, το KAI T-50 και τα παράγωγά του έχουν λάβει πολλές παραγγελίες μέχρι σήμερα. Και τα δύο αεροσκάφη ήταν σκληροί ανταγωνιστές για το HÜRJET. Ωστόσο, φαίνεται ότι το HÜRJET είναι μια πιο ελκυστική εναλλακτική λύση όσον αφορά την τιμή, τις επιδόσεις και τη συμμετοχή της ισπανικής βιομηχανίας.»
Το πρώτο τζετ που αναπτύχθηκε από την TUSAŞ με δικούς της πόρους
Ο Μεβλούτογλου δήλωσε ότι το HÜRJET ήταν ένα έργο που αναπτύχθηκε με ίδια κεφάλαια και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το HÜRJET είναι ένα έργο που αναπτύχθηκε από την TUSAŞ με δικούς της πόρους. Στην ιστορία της σύγχρονης αεροπορίας, υπάρχουν πολύ λίγα σχέδια αεροσκαφών που έχουν αναπτυχθεί από μια εταιρεία με δικούς της πόρους και έχουν σημειώσει επιτυχία στις πωλήσεις. Από αυτή την άποψη, η HÜRJET έχει σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία όσον αφορά την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.»
Οι ΗΠΑ καθυστερούν να στείλουν κινητήρες F404 στην Τουρκία -Στον αέρα τινάζεται το πρόγραμμα παραγωγής στόλου 100 αεροσκαφών HURJET του Ερντογάν
Η αμυντική συνεργασία με την Ισπανία θα μπορούσε να ενισχυθεί
Υπενθυμίζοντας την υπάρχουσα στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο Μεβλούτογλου δήλωσε ότι αυτή η πώληση θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες συνεργασίας σε άλλους τομείς:
«Τέλος, είναι χρήσιμο να προσθέσουμε ότι η Ισπανία είναι εταίρος σε κοινοπραξία στο αεροσκάφος Typhoon, για την αγορά του οποίου η Τουρκία εργάζεται, ότι το TCG Anadolu είναι σχεδιασμένο από το ισπανικό ναυπηγείο Navantia και ότι βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη εργασίες για το μοντέλο αεροπλανοφόρου του HÜRJET.
Αυτά τα κοινά σημεία μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της αεροπορίας μεταξύ των δύο χωρών».
Ιστορικό βήμα για την HÜRJET με την Ισπανία
Η Ισπανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αποσύρει σταδιακά τα παλαιά αεροσκάφη Northrop SF-5M (AE.9) και να στραφεί σε μια σύγχρονη πλατφόρμα εκπαίδευσης αεριωθούμενων.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2024 υπεγράφη μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας σχετικά με την προμήθεια 30 αεροσκαφών HÜRJET. Η συμφωνία θεωρήθηκε κρίσιμο στάδιο για την είσοδο της HÜRJET στο ισπανικό απόθεμα.
Στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχος Ζίγια Τζεμάλ Καντίογλου, και ο αρχηγός της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχος Φρανσίσκο Μπράκο Κάρμπο, πραγματοποίησαν πτήση σχηματισμού με πρωτότυπα HÜRJET τον Φεβρουάριο του 2025.
Αναφέρθηκε ότι αυτή η πτήση συμβολίζει το κοινό όραμα στον τομέα της άμυνας και της αεροπορίας.
Οι αποστολές του HÜRJET σε Θράκη-Αιγαίο
Το εν λόγω αεροσκάφος ως γνωστόν δύναται να επιχειρεί και ως αεροσκάφος παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξηςγια τα μαχόμενα τμήματα του τουρκικού στρατού.
Η παροχή (ΕΑΥ) με απλούς όρους, σημαίνει ότι κατά τη διεξαγωγή χερσαίων τουρκικών επιθετικών επιχειρήσεων ή αεροκίνητων ενεργειών στον Έβρο, καθώς και αμφίβιων-αποβατικών-αεροκίνητων επιχειρήσεων στα νησιά μας, τα τουρκικά drones, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και ελαφρά αεροσκάφη HÜRJET, θα επιχειρήσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε αποστολές προσβολής φιλίων εμπεπλεγμένων τμημάτων κοντά στο ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας) ή των άμεσων εφεδρειών τους.
Τα παραπάνω θα πρέπει να διαμορφώσουν ανάλογα την τακτική και τον εξοπλισμό μας ως ακολούθως:
Αμυντικός τομέας
Εξοπλισμός με περισσότερα MANPADS των Σχηματισμών του στρατού μας σε Έβρο και νησιά, καθώς και ένταξη anti-drone συστήματος μέχρι επιπέδου Υπομονάδος.
Προετοιμασία εκτενούς σχεδίου παραπλανήσεως με ομοιώματα αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, προσωπικού με ανδρείκελα, καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού στη λήψη παθητικών μέτρων προστασίας.
Επιθετικός τομέας
Απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού, αεροσκαφών παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των ΗΠΑ ,A-10 Warthog από την Ελλάδα, θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.
Υπενθυμίζουμε ότι την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από αεροσκάφη,αναλαμβάνουν τα μαχητικά μας F-16 και Mirage, τα οποία όμως θα ήταν δόκιμο να απεμπλακούν από αυτή την αποστολή, εστιάζοντας στην απόκτηση αεροπορικής υπεροχής σε Αιγαίο και Έβρο.
Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την απόκτηση ενός αεροσκάφους απόλυτα ειδικευμένου στην παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και παράλληλα δοκιμασμένου στα πεδία των μαχών. Αυτό είναι το Α-10 Warthog