Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η Αγία Σοφιά και σείεται η Τουρκία

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω;

Έχει η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ σήμερα καμπάνες;

Φυσικά όχι αλλά έχει ανθρώπινες καμπάνες, τους δεκάδες χιλιάδες κρυπτοχριστιανούς και μη που την περιτριγυρίζουν και διαλαλούν τα θαυμάσια της.

Μπορεί στο Αιγαίο σήμερα να ακούγονται οι τούρκικες τουρμπίνες των παραβιάσεων αλλά σε όλη την Αν. Μεσόγειο μέχρι και μέσα στα ΣΤΕΝΑ τα γλαροπούλια μαζί με τους Αγγέλους ψέλνουν.


«Σημαίνει ο Θιός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,

σημαίνει κι η Αγια Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,

με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,

κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.

Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,

κι απ΄την πολλήν την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες»

ΚΑΙ είναι γεγονός όπως θα πούμε παρακάτω

Τι έγινε με τις καμπάνες της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ που δεν τις άντεχαν οι τούρκοι και τις εξαφάνισαν θάβοντας τες ακόμη και μέσα σε τείχους;

«Οι καμπάνες υπήρχαν στη Δύση. Στην Ανατολή για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη το 865 μ.Χ. Τότε ένας άρχοντας της Βενετίας έστειλε στον αυτοκράτορα της Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννη δώδεκα καμπάνες σαν δώρο για το ναό της Αγίας Σοφίας. Καμπάνες δε ονομάστηκαν γιατί ήταν φτιαγμένες από εκλεκτό μέταλλο από τα ορυχεία της Καμπανίας επαρχίας της Ιταλίας.

Όταν δε για πρώτη φορά χτύπησαν οι καμπάνες στην Πόλη, ο ευσεβής λαός αισθάνθηκε μεγάλη χαρά. Νόμισαν πως οι άγγελοι κατέβηκαν στη γη, σάλπιζαν και καλούσαν τους ανθρώπους στην εκκλησιά. Οι καμπάνες αυτές στην Αγιά Σοφιά χτυπούσαν 600 περίπου χρόνια.

Όπως ψάλλει το δημοτικό τραγούδι:

«Σημαίνει ο Θεός, σημαίν’ η γη, σημαίνουν τα επουράνια, σημαίνει κι’ η Αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι, με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες…».

Χτυπούσαν οι καμπάνες. Αλλ’ όταν η Πόλη έπεσε, τότε και οι καμπάνες σταμάτησαν να χτυπούν. Τις ξεκρέμασε ο κατακτητής, τις έλειωσε και τις έκανε τηλεβόλα… Και όχι μόνο στην Αγιά Σοφιά, αλλά και σ’ όλα τα χριστιανικά μέρη που κατέλαβαν οι Τούρκοι, απαγορεύτηκαν οι καμπάνες.

Γιατί, όπως έλεγαν οι Τούρκοι, ο ήχος της καμπάνας ταράζει τον ύπνο των νεκρών τους!

Όσο χτυπούσαν οι καμπάνες, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν οι πεθαμένοι Τούρκοι…» thesecretrealtruth.blogspot.com/

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

29 ΜΑΙΟΥ 2017 αποφράδα ημέρα της Άλωσης και η ζέστη του προχωρημένου μεσημεριού προς το απόγευμα με βρίσκει στην πλατεία Μητροπόλεως των Αθηνών να δροσίζομαι με ένα χυμό πορτοκαλιού. Δίπλα μου μια οικογένεια τούρκων τουριστών με χαρούμενη διάθεση.

Δεν πέρασε πολύ η ώρα και το ανακαινισμένο καμπαναριό της ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ( αφιερωμένη στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ) αντιλαλεί τον Εσπερινό της επόμενης ημέρας στον οποίο πάντα πρωτοστατούν τα ιερά σκηνώματα των ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ που φιλοξενούνται μέσα σε αυτήν, της Αγίας Φιλοθέης και του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄ αγρίως δολοφονηθέντων στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Η πανδαισία του ήχου των καμπάνων της Μητρόπολης ξεσηκώνει την οικογένεια των τούρκων που απολάμβαναν το τσάι τους δίπλα μου και γίνεται η αφορμή να πιάσουμε συζήτηση .

Ερχόταν πρώτη φορά στην Ελλάδα και ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη.

¨ για δες τέτοια μέρα σύμπτωση¨ είπα μέσα μου

Και συνέχισα την συζήτηση γιατί η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή και οι συνομιλητές μου φαινόταν καλοπροαίρετοι ζητώντας να μάθουν περισσότερα για τις καμπάνες και σε τι εξυπηρετούν .

Αφού τους μετέφερα ότι γνώριζα, πήγα στο παρακάτω, ρωτώντας τους γιατί ενδιαφέρονται τόσο ζεστά για τις καμπάνες και το ήχο τους;

Η συνέχεια ήταν αποκαλυπτική.

Όπως μου είπαν μένουν στην παλαί ποτέ Ελληνική συνοικία στο λεγόμενο Κοντοσκάλι.

Τι είναι όμως το Κοντοσκάλι;

«Το Κοντοσκάλι είναι κτισμένο στους πρόποδες του 2ου και του 3ου λόφου της Επταλόφου. Μέσα στα παλιά Βυζαντινά τείχη, το κοντοσκάλι είναι μια από τις μεγαλύτερες συνοικίες κατά μήκος της Προποντίδας μετά τη Βλάγκα και τα Ψωμαθειά.

Στην εποχή του Βυζαντίου λεγόταν «Πύλη Ψάμμου», «Δοθέν δια την επισωρευομένην υπό του νότου εις τον ενταύθα αιγιαλόν άμμον» κατά το Γεδεών, γι αυτό και Τούρκικα ονομάζεται «Kumkapi» (πύλη της άμμου).

Από τα χρόνια του Βυζαντίου έξω από την πύλη βρισκόταν το λιμάνι του Θεοδοσίου που αργότερα επιχωματώθηκε, από το 17ο αιώνα στο Κοντοσκάλι υπήρχε και ένα ακόμα λιμάνι των Κάτεργων των Γραικορωμαίων (Katirga limani)

Μέχρι το 1970 υπήρχε μια μικρή σκάλα (μώλος) που έδεναν τις ψαρόβαρκες. Από την μικρού μεγέθους σκάλα πήρε και το όνομα Κοντοσκάλι, όπως υποστηρίζει και ο Σκαρλάτος Βυζάντιος.

Το Κοντοσκάλι ήταν μια πυκνοκατοικημένη συνοικία στην οποία έμεναν κυρίως Έλληνες και Αρμένηδες.

Κοντά στη πύλη του παλιού λιμανιού πίστευαν πως είχε ταφεί ο Αγ. Ιωάννης ο Καλυβίτης εκεί ήταν ένα πηγάδι, το μαρμάρινο στόμιο του σωζόταν μέχρι το 1990. Από εκεί ανάβλυζε θαυματουργό αγίασμα και στις 15 Ιανουαρίου στη γιορτή του αγίου έτρεχαν πολλοί χριστιανοί για να πιούν από το αγίασμα. Μέχρι σήμερα κάτω από πολλά σπίτια του Κοντοσκαλίου υπάρχουν πηγές αγιασμάτων.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα είχαν εγκατασταθεί στο Κοντοσκάλι εσωτερικοί μετανάστες από την Καππαδοκία (Καραμανλήδες), όπως η δική μου οικογένεια από τη Νεάπολη της Καππαδοκίας. Καραμανλήδες και Καπουδαγλήδες ανταγωνίζονταν εποικοδομητικά και έτσι η περιοχή αναπτύχθηκε γρήγορα.»

Το Κοντοσκάλι κάποτε Από m blanco

Η συζήτηση με τους γείτονες τούρκους γινόταν σε πάρα πολύ ζεστό κλίμα και το συγκινησιακό φορτίο ήταν πολύ υψηλό με αποτέλεσμα να μου διηγηθούν κάτι πρωτάκουστο.

-το σπίτι που μένουμε τώρα το κτίσαμε πάνω σε μια παλιά Ελληνική κατοικία που έμενε μια οικογένεια Καραμανλήδων από την Καππαδοκία.

-στην άνοιγμα των θεμελίων βρήκαμε ένα πλατύ πετρόκτιστο τοίχο περασμένης εποχής στον οποίον είχαν εγκιβωτίσει μια τεράστια καλοδιατηρημένη καμπάνα που μάλιστα προεξήρχε από αυτόν κατά πολύ καλύπτοντας μάλιστα και ένα ευμεγέθη υπόγειο χώρο δίπλα .

-Τέτοια καμπάνα δεν είχαμε ξαναδεί εμείς σε τέτοιο μέγεθος και αμέσως ο εργολάβος φώναξε την αστυνομία και η αστυνομία την αρχαιολογία.

-Το άνοιγμα των θεμελίων του σπιτιού μας καθυστέρησε μήνες μέχρι να καθαρίσουν , να βγάλουν και να μεταφέρουν την τεράστια καμπάνα.

– η αρχαιολογική υπηρεσία μας είπε ότι το εύρημα προερχόταν από την Ayasofya Kilisesi ( εκκλησία της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ)

-από τότε θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς και αυτό που έτυχε να βρεθεί στα θεμέλια του σπιτιού που μένουμε το θεωρούμε σαν φυλαχτό για τις ζωές μας.

-δεν είναι λίγες φορές που καθόμαστε τις ηλιόλουστε μέρες στα παγκάκια του παλιού λιμανιού στο Κοντοσκάλι και ο αέρας μαζί με τα γλαροπούλια μας φέρνουν τέτοια καμπανίσματα τέτοια σαν και αυτά που ακούσαμε σήμερα.

ΤΕΛΟΣ αδελφοί

«Σημαίνει ο ΘΕΟΣ, σημαίνει η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και σείεται η Τουρκία.»

«Πίστη και Ελπίδα και θα χαρούν πολλοί.» ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Tags
Back to top button