«Σιγή ασυρμάτου» τηρείται από τις Βρυξέλλες σχετικά με τη σημερινή συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Γιώργου Χουλιαράκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους στη βελγική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα εκπροσωπηθεί και το ΔΝΤ.
Πάντως, παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων και του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, αρνήθηκε να προβεί σε οποιονδήποτε σχολιασμό.
Πάντως, παρά τις αντιδράσεις δημοσιογράφων, η ιδιότυπη αυτή σιωπή από την πλευρά της Επιτροπής αφήνει ελεύθερο το πεδίο για μια μονομερή διαχείριση της εικόνας της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση, η οποία, με τη γνωστή μέθοδο των «non paper», περνάει διαρκώς μια δική της εικόνα, η οποία καταρρίπτεται καθημερινά.
Ιδιαίτερα αν εξετάσει κανείς τα τελευταία «non paper» της κυβέρνησης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθημερινά ανακοινώνεται η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών και ο αρνητικός ρόλος που παίζουν τα ΜΜΕ.
Η σημερινή συνάντηση μεταξύ των Ελλήνων υπουργών με αξιωματούχους και εκπροσώπους των δανειστών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μια πολιτικής φύσης συμφωνία, που θα άρει το τέλμα στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις.
Ενδεικτικό αυτού είναι πως ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους, δεν έβλεπε την προοπτική μιας συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
Μάλιστα, τα διαφορετικά ανοικτά μέτωπα καταδεικνύουν μια σημαντική αντιστροφή της προόδου που είχε γίνει ως τώρα.
Βέβαια, το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, συνεπώς οι σημερινές διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να είναι και το κατάλληλο μέσο επίλυσής τους. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και τη σιγή της Επιτροπής.
Δυστυχώς, ο στόχος του Eurogroup πλέον έχει μετριαστεί από μια τεχνική συμφωνία στην σύγκλιση απόψεων που θα επιτρέψει την ανακοίνωση της επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα.
Το θέμα είναι στο σημείο αυτό να μην χαθεί περισσότερος χρόνος, διότι οποιαδήποτε καθυστέρηση κοστίζει ακριβά στην οικονομία.