
Γιατί οι νέοι στην χώρα μας δεν υποβάλλουν αίτηση στην προκήρυξη των πολλών ομολογουμένων θέσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΠΟΠ), παρά τις εξαγγελίες του ΥΠΕΘΑ, για αύξηση του μισθολογίου και την ανέγερση κατοικιών για τους ίδιους και τις οικογένειες τους;
Σύμφωνα με πληροφορίες στον Στρατό Ξηράς, έχουν προκηρυχθεί 1.100 θέσεις, και κάτι παραπάνω 500 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση, με πολλούς από αυτούς να μην έχουν όλα τα προσόντα, όπως γίνεται πάντα.
Στο Πολεμικό Ναυτικό, έχουν προκηρυχθεί 900 θέσεις και οι αιτήσεις δεν είναι ούτε 100, ενώ στην Πολεμική Αεροπορία έχουμε κάπου 800-900 αιτήσεις για 250 θέσεις.
Πολλοί θα σταθούν στην νοοτροπία των νέων σήμερα, και θα επιχειρήσουν να κατηγορήσουν την νεολαία μας συλλήβδην για αδιαφορία, και πολλά άλλα.
Είναι όμως τα πράγματα έτσι;
Οι νέοι σήμερα είναι μορφωμένοι και κατηρτισμένοι σε πολλές δεξιότητες, σίγουρα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με παλαιότερα, ενώ έχουμε πολλούς με ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.
Η διαφορά της αποστροφής τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, είναι η διαφορετική ιδεολογία και οι ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις τους .
Οι περισσότεροι νεαροί και νεαρές σήμερα, αν ακούσει κάποιος τις συζητήσεις τους, ομιλούν πολύ εύκολα για φυγή στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες, καλύτερους μισθούς, και λογικά καλύτερη ζωή ( αν και δεν είναι έτσι τα πράγματα σε καμία περίπτωση).
Η φυγή σήμερα για την ελληνική νεολαία ( καλώς ή κακώς) στο εξωτερικό, είναι μια διαδικασία πολύ πιο εύκολη, από ότι ήταν πριν αρκετά χρόνια.
Οι νέοι μας, αναζητούν μαζί με τον καλύτερο μισθό ( ο οποίος θα ανταποκρίνεται στο επίπεδο ζωής που θέλουν) κυρίως καλύτερες συνθήκες, και για όλα αυτά, φαίνονταν να μην συμβιβάζονται όπως οι παλαιότεροι.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, στις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν, με έναν χαμηλό μισθό, σε μια κοινωνία με υψηλά ενοίκια ( έως ότου φτιαχτούν στρατιωτικά οικήματα), μέσα σε ένα δύσκολο και κυρίως απαιτητικό περιβάλλον, χωρίς προοπτική εξέλιξης στην εργασία τους.
Το ίδιο δυστυχώς που συμβαίνει με τους ΕΠΟΠ, θα λάβει χώρα σε μικρό χρονικό διάστημα, και με τις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών, μετά το κυοφορούμενο νομοσχέδιο για το περιβόητο Σώμα των Υπαξιωματικών, στο οποίο μόνο αντιδράσεις θα φέρει,μαζί με παραιτήσεις.
Το νομοσχέδιο αυτό θα φέρει δυστυχώς πιθανότατα τα επόμενα χρόνια, μεγάλη απαξίωση στην υποβολή αιτήσεων νέων για τις Σχολές αυτές, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα από τα σημερινά, στην προσέλευση νέων στις στρατιωτικές Σχολές.
Τα κίνητρα θα πρέπει να αυξηθούν και όχι να μειωθούν, μαζί με την δυνατότητα ταχύτερης εξέλιξης ενός Μονίμου ή ΕΠΟΠ υπαξιωματικού, ο οποίος με την απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνεται αυτόματα Αξιωματικός.
Καλό θα ήταν τέλος να γίνει μια καλή δημοσκόπηση μεταξύ της νεολαίας της χώρας μας, για το τι αναζητούν σε μια εγκύκλιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για να διαπιστωθούν τα κίνητρα τους, και το περιθώριο βελτίωσης τους από πλευράς υπουργείου Άμυνας.
Ανοικτή επιστολή συνδέσμου ΣΑΣΜΥ στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ,
” ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ”
Θα Αντιδράσουμε δυναμικά,
Καλούμε σε εγρήγορση τα μέλη μας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ»
Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συλλόγων Αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών
Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), εξέτασε τις ανακοινώσεις του κ. ΥΕΘΑ για το «Σώμα Υπαξιωματικών» και τις πληροφορίες για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Η μονομερής επαναφορά της πρότασης, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και μελέτη, εγείρει σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες.
Δηλώνουμε:
1. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της διοικητικής αλυσίδας, παρέχοντας επιχειρησιακή συνοχή και τεχνική υποστήριξη. Η πολυετής εμπειρία μας και η ακαδημαϊκή μας κατάρτιση συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των ΕΔ.
2. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αγνοούν την επιχειρησιακή πραγματικότητα και το ασταθές κι επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον. Βασίζονται σε κοντόφθαλμα λογιστικά κριτήρια, υπολογισμούς και πρακτικές και απορρέουν οπωσδήποτε άγνωστες πολιτικές βουλήσεις και «συνεδρίες» τα μέλη των οποίων τις περισσότερες φορές δεν έχουν τριβή με τις Ένοπλες Δυνάμεις ή πολύ χειρότερα απουσία θητείας ή τέτοια που δημιουργεί προβληματισμούς.
3. Οι ΕΔ χρειάζονται σταθερότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, όχι ευκαιριακές
αλλαγές. Η συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες και η απουσία διαβούλευσης δημιουργούν ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις.
4. Η προτεινόμενη οργανωτική δομή θα επιφέρει συρρίκνωση στη βαθμολογική εξέλιξη και οικονομική ζημία για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Η μείωση των καταληκτικών βαθμών θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις αποδοχές, τις συντάξεις και τα μερίσματα.
5. Η αναταραχή και η δυσαρέσκεια που θα προκληθούν θα επηρεάσουν αρνητικά το ηθικό και την αποτελεσματικότητα των ΕΔ. Η δημιουργία ταξικού διχασμού θα υπονομεύσει την ενσυνείδητη πειθαρχία και το αξιόμαχο.
6. Η προσπάθεια αντικατάστασης των αποφοίτων ΑΣΣΥ με στελέχη χαμηλότερης εκπαίδευσης και προοπτικών, ώστε να μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και να δημιουργηθεί μια νέα στρατιωτική τάξη, πιο ελεγχόμενη και λιγότερο απαιτητική σε δικαιώματα και παροχές, υπονομεύει την επαγγελματική συνέχεια και το θεσμικό κύρος των Σχολών μας.
7. Η απαξίωση των Στρατιωτικών Σχολών θα οδηγήσει σε αύξηση των κενών θέσεων και αποδυνάμωση των ΕΔ. Η μαζική έξοδος εξειδικευμένων στελεχών θα υποβαθμίσει την συντήρηση των οπλικών συστημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την Ασφάλεια Πτήσεων και Εδάφους.
8. Δεν υφίσταται παρόμοιο μοντέλο Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών με τριετή φοίτηση και πανελλήνιες εξετάσεις σε καμία άλλη χώρα. Η προκήρυξη προσλήψεων ΕΠΟΠ με καταληκτικό βαθμό Αρχιλοχία, ενώ παράλληλα συζητείται η υποβάθμιση των ΑΣΣΥ, δημιουργεί αντιφάσεις.
9. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε σύνδεση των αποφοίτων μας με το «Σώμα Υπαξιωματικών». Η πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τις βαθμολογικές και μισθολογικές αδικίες και να αναβαθμίσει τις σπουδές των ΑΣΣΥ.
10.Η αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των εισακτέων στις ΑΣΣΥ και η απονομή πτυχίου ισότιμου με τα ΑΤΕΙ είναι επιτακτική. Η άδικη και διακριτική μεταχείριση σε σχέση με άλλες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαράδεκτη.
11.Καλούμε τους συναδέλφους αποφοίτους ΑΣΣΥ σε μαχητική επαγρύπνηση. Η προάσπιση του αξιόμαχου των ΕΔ και της ασφάλειας της Πατρίδας είναι υψίστης σημασίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,
Σταματήστε ΤΩΡΑ τα σχέδια σας για το «Σώμα Υπαξιωματικών».
Τίποτα να μην γίνει χωρίς διαβούλευση μαζί μας.
Σεβαστείτε την ιστορικότητα και τις θυσίες των Αποφοίτων των Σχολών.
Καμία λογιστικού ή ταξικού τύπου διαχείριση των ΕΔ δεν θα μείνει αναπάντητη.
Θα αντιδράσουμε δυναμικά!!!
Καμία ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!!!
Για τα ΔΣ των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ
Ευάγγελος Στέφος – Υπλγός (ΠΖ) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΜΥ
Γεώργιος Κυλινδρής – Ανχης (ΑΤΘ) Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΜΥ
Παύλος Σοφικίτης – Υπχος (Ε) ΠΝ ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΜΥΝ
Χρήστος Κόϊος – Σμρος (Ε) ΠΝ ε.α. Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΜΥΝ
Βασίλειος Τσιλιγιάννης – Σμχος (ΤΤΗ) ε.α. Πρόεδρος Σ.Α.Σ & Συντονιστικού
Πασχάλης Αραμπατζής – Σγος (ΤΜΑ) ε.α. Γεν. Γραμματέας Σ.Α.Σ
Ιωάννης Δαλέζιος – Σμχος (Ρ) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΙΡ
Ξενοφών Γκουγκουλής – Ανθσγός (Ρ) ε.α. Γεν. Γραμματέας ΣΑΙΡ
Γεώργιος Ρούσσος – Ταξχος (Ο) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΥΔΑ
Χρήστος Χουτόπουλος – Ασμχός ε.α. Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΥΔΑ & Συντονιστικού